Dow Jones breekt voor het eerst record van 20.000 punten

Twee maanden geleden brak de index ook al het record van 19.000 punten.

Handelaren zien toe hoe de Dow de 20.000 punten nadert.
Handelaren zien toe hoe de Dow de 20.000 punten nadert. Foto Spencer Platt / AFP

De Amerikaanse aandelenindex Dow Jones heeft woensdagmiddag voor het eerst een stand van meer dan 20.000 punten bereikt. De Dow opende om 15.30 uur Nederlandse tijd op 19.994,48 punten en steeg in de eerste minuten daarna naar meer dan 20.010 punten. Twee maanden geleden brak de index ook al het record van 19.000 punten.

Dat ook de kaap van 20.000 punten zou worden geslecht, lag al een tijdje voor de hand. De aandelenmarkten zijn sinds de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten bezig aan een stevige opmars. Enkele weken hikte de voornaamste aandelenindex van de Verenigde Staten al aan tegen een nieuw record.

Lees ook: Het zetje komt van Trump, lage rente en hoge schulden doen de rest

Een combinatie van politiek nieuws en bedrijfsnieuws gaf de Dow uiteindelijk het laatste duwtje over de 20.000-grens heen. Trump manifesteerde zich opnieuw als vriend van het bedrijfsleven door de bouw van twee omstreden pijpleidingen, Keystone XL en Dakota Access, goed te keuren. Het aandeel Boeing won 2,3 procent aan waarde, na goede vierdekwartaalcijfers.

Bankaandelen voeren de Dow aan

Waar voor de Amerikaanse verkiezingen nog werd gevreesd voor president Trump sloegen die zorgen na de overwinning van de voormalige zakenman om in optimisme. Trump beloofde om de belastingtarieven te verlagen, meer uit te geven aan infrastructurele projecten en de regeldruk te verlagen stemmen beleggers optimistisch. Allemaal plannen die gunstig zijn voor Amerikaanse bedrijven.

De opmars van de Dow Jones-index sinds de verkiezing van Trump in november is vooral gedreven door bankaandelen. Zij profiteren volgens analisten het meest, aangezien beleggers hopen dat Trump veel regels die de laatste jaren weer gaat schrappen. De aandelen Goldman Sachs en JP Morgan alleen al droegen samen voor 20 procent bij aan de winst van de Dow.

Lees ook: Record Dow Jones is het resultaat van de liberale wereldorde.