Nadal en Dimitrov naar halve finales Australian Open

In het vrouwentoernooi wonnen Serena Williams en de verrassende Mirjana Lucic-Baroni hun kwartfinales.

Rafael Nadal is blij na zijn overwinning op Milos Raonic.
Rafael Nadal is blij na zijn overwinning op Milos Raonic. Foto Peter Parks/AFP

Alle halvefinalisten van de Australian Open zijn bekend. Nadat eerder op de dag Grigor Dimotrov, Serena Williams en Mijane Lucic-Baroni zich bij de laatste vier van het mannen- en vrouwentoernooi wisten te spelen won ook Rafael Nadal zijn kwartfinale tegen Milos Raonic: 6-4, 7-6 (7), 6-4.

Voor Nadal is het voor het eerst sinds drie jaar dat hij weer in de halve finale van een grandslamtoernooi staat. Hij bleek vooral efficiënter dan de door Richard Krajicek gecoachte Raonic, die maar liefst zes setpunten verspeelde in de tweede set. In de halve finale treft de Spanjaard Dimitrov, die zich voor de tweede keer in zijn carrière heeft geplaatst voor de halve finales van een grandslamtoernooi. Dimitrov, de nummer vijftien van de wereld, reikte in 2014 al eens tot de kwartfinales op de Australian Open. Toen was zijn toekomstige tegenstander Rafael Nadal te sterk.

De Bulgaar rekende vrij gemakkelijk af met de als elfde geplaatste Belg David Goffin: 6-3, 6-2, 6-4. Dimitrov nam direct in de eerste set het initiatief en gaf dat de gehele partij niet meer uit handen. Hij werd daarbij geholpen door Goffin, die worstelde met zijn service en een totaal van 46 onnodige fouten noteerde. De Belg maakte wel verscheidene keren een achterstand goed, en wist op 5-3 in de derde set nog twee matchpoints weg te werken. Op zijn eigen opslag maakte de Bulgaar het in de volgende game echter af.

In de andere halve finale spelen de Zwitserse landgenoten Roger Federer en Stan Wawrinka tegen elkaar.

Serena Williams bereikt halve finales

In het vrouwentoernooi wist Serena Williams voor de 34ste maal de halve finales van een grandslamtoernooi te bereiken. De Britse Johanna Konta werd in twee sets relatief eenvoudig aan de kant geschoven: 6-2 en 6-3. Williams hoefde zich niet eens bovenmatig in te spannen om de als negende geplaatste Konta te verslaan. Ze kon het zich permitteren om een eerste servicepercentage te hebben van minder dan 50 procent. Dat maakte ze vervolgens veelal met haar tweede service goed.

Williams speelt in haar halve finale tegen de verrassende Mirjana Lucic-Baroni. De ongeplaatste Kroatische versloeg in haar kwartfinale de als vijfde geplaatste Karolína Plísková met 6-4, 3-6 en 6-4. In de andere halve finale komt de andere Williams-zuster, Venus, uit tegen haar Amerikaanse landgenote CoCo Vandeweghe.