De billen van Chinese vrienden

Fotografie Blootfotografie is sinds 1949 bij wet verboden in China. De jonge fotograaf Ren Hang en zijn vrienden lappen regels aan hun laars.

Foto’s van Ren Hang in de categorie ‘poëtisch’.
Foto’s van Ren Hang in de categorie ‘poëtisch’. Beeld uit besproken boek

Daar liggen ze. In het gras en in een meertje, op het randje van een wolkenkrabber. Blote jongens en meisjes. Ze kijken je onverschillig aan, alsof ze hier elke dag zo liggen. Maar blootfotografie is sinds 1949 bij wet verboden in China. Toch fotografeert Ren Hang sinds 2007 zo vrienden en vrijwilligers, een recentelijk verschenen boek en een tentoonstelling in Foam tonen zijn beste werk.

Van naakte lichamen maakt Ren (1987) sculpturen. De armen van vijf meisjes zijn verstrengeld tot een ster, billen op een rij worden voor een lichtblauwe achtergrond bergen, en venusheuvels worden heuvels. Soms is zijn werk minder poëtisch, dan worden billen uit elkaar getrokken en kersen in schaamhaar geknoopt. Blij, boos of opgewonden lijken zijn modellen nooit.

Een achterliggende gedachte is er niet, herhaalt Ren in elk interview. Provocerend is hij wel. Zijn steunkleur is vaak Chinees rood – in nagellak, lippenstift, aardbeien. Veel van zijn foto’s zijn buiten gemaakt, of bevatten natuurelementen – vogels, slangen, takken. Wie niet preuts is – het beeld hierboven valt in de categorie ‘poëtisch’ – kan zich aanmelden als model via Rens website.