AZ en Cambuur in halve finale beker

De Alkmaarders klopten Heerenveen, Cambuur verraste Utrecht in een wedstrijd waarin op basis van videobeelden een gegeven penalty werd teruggedraaid.

Cambuur viert de overwinning op Utrecht.
Cambuur viert de overwinning op Utrecht. Foto Joep Leenen / ANP

In Alkmaar heeft thuisploeg AZ zich door een overwinning op sc Heerenveen geplaatst voor de halve finale van de beker. Het werd 1-0. Ondanks dat Heerenveen een groot deel van de wedstrijd beter was, kwam AZ iets na zeventig minuten spelen op voorsprong. Verdediger Derrick Luckassen kopte de bal bij de tweede paal in het doel. Het is voor de vijfde keer in zes jaar dat AZ minstens de halve finale van de beker haalt.

De andere kwartfinale op woensdag leverde weer een verrassing op van eerstedivisionist Cambuur Leeuwarden. In de vorige ronde schakelde Cambuur Ajax uit, woensdagavond werd FC Utrecht na strafschoppen verslagen in de kwartfinale. Na 90 minuten en verlenging stond het 2-2. In de penaltyserie scoorde Cambuur er zeven en Utrecht er zes.

De wedstrijd kende een opvallende primeur: op basis van videobeelden werd een in de reguliere speeltijd gegeven strafschop teruggedraaid. FC Utrecht leek bij een 1-2 achterstand via een penalty terug te kunnen komen, maar scheidsrechter Pol van Boekel besloot voor de zekerheid de videobeelden erbij te halen. Na het bekijken daarvan kwam hij terug op zijn besluit.

Lees ook dit uitgebreide wedstrijdverslag van FC Utrecht - Cambuur: Cambuur stunt in Utrecht, naar halve finale in beker

Bekijk hieronder de beelden van het moment waarop de penalty werd teruggedraaid

Lees ook: Nieuw in het voetbal: de videoscheidsrechter

Het was voor zowel AZ als Heerenveen de eerste tegenstander van formaat in de beker dit jaar. De ploegen speelden eerder alleen tegen amateurploegen of clubs uit profafdelingen lager dan de eredivisie. Op de ranglijst in de eredivisie staat Heerenveen vierde, een plek boven AZ.

Heerenveen won de beker in 2009, na in de finale FC Twente te verslaan. Ook verloor het twee keer een finale. AZ won in totaal vier keer de beker, voor het laatst in 2009 toen het PSV versloeg.

FC Utrecht won al drie keer de beker, voor het laatst in 2004. Vorig jaar werd in de finale van Feyenoord verloren. De verhouding tussen Cambuur en het bekertoernooi was nooit een hele innige. In 1961 wist VV Leeuwarden, de voorganger van Cambuur als betaald voetbalclub in Leeuwarden, de halve finale te bereiken. Toen werd van FC Utrecht-voorganger Elinkwijk gewonnen in de kwartfinale.

Dinsdag drong Sparta al door tot de halve finale door na strafschoppen FC Volendam uit te schakelen. Donderdag staat Vitesse - Feyenoord op het programma.