Brad Pitts productiebedrijf Plan B maakt reputatie opnieuw waar

‘Moonlight’ komt uit de stal van het entertainment-bedrijf Plan B van filmster Brad Pitt. Waarom is hij zo’n succesvolle filmproducent?

Brad Pitt tijdens de uitreiking van de Golden Globes op 8 januari.
Brad Pitt tijdens de uitreiking van de Golden Globes op 8 januari. Foto Hollywood Foreign Press Association / EPA

Brad Pitt kreeg met zijn productiebedrijf Plan B vorig jaar een mooie prijs. Van het Amerikaanse producentengilde ontving hij een zogeheten Visionary Award. „Plan B verovert voortdurend nieuw artistiek terrein en stimuleert een noodzakelijke dialoog over onze geschiedenis en cultuur”, aldus het Producers Guild of America.

De filmindustrie deelt maar al te graag prijzen uit aan zichzelf, en zit zelden verlegen om mooie woorden. Maar in dit geval zit er wat in. Plan B is een klein bedrijf met slechts zeven werknemers, en drie directeuren – Pitt, de enige eigenaar, en zijn mede-directeuren Dede Gardner en Jeremy Kleiner. Maar het bedrijf speelt een buiten-proportionele rol bij het maken van kwaliteitsdrama, dat hoge ogen gooit bij de Oscars. In 2013 jaar was er Steve McQueens slavernijdrama 12 Years a Slave, daarna kwam Selma van Ava DuVernay, over de historische protestmars van Martin Luther King, vorig jaar was er The Big Short, over de bankencrisis, en op dit moment gooit Plan B hoge ogen met Moonlight van Barry Jenkins.

Lees de recensie van Moonlight: Bij maanlicht lijken zwarte jongens blauw

Festivalcircuit

Zoveel succes kan geen toeval meer zijn. Plan B moet vijf dingen bovengemiddeld goed doen: het juiste talent vinden met het juiste idee; de financiën rondkrijgen, Plan B financiert films vrijwel altijd met partners; erop toezien dat de film ook echt goed wordt; een grote, invloedrijke distributeur vinden, die de film in de markt kan zetten; en ervoor zorgdragen dat de film omhoog komt tijdens het prijzencircus, dat elk najaar losbarst in de Amerikaanse filmwereld.

Regisseur Barry Jenkins. Foto Stephanie Keith / Reuters

Bij het vinden van nieuw talent speelt het festivalcircuit een grote rol. Het eerste contact met Steve McQueen vond plaats in Cannes, waar in mei 2007 net zijn eerste speelfilm Hunger in première was gegaan. Barry Jenkins had zijn eerste gesprek met Plan B op het exclusieve festival Telluride, waar hij in 2013 werkzaam was als programmeur.

Als het gaat om de zakelijke kant van het studiosysteem is Pitt met al zijn Hollywood-ervaring natuurlijk een door de wol geverfde insider. „Hij heeft macht en hij is niet bang om zijn macht te gebruiken”, verklaarde regisseur Andrew Dominik die met Pitt en Plan B de films The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) en misdaadfillm Killing Them Softly (2012) maakte.

Pitts productiebedrijf begon ooit voornamelijk als een manier om interessante films voor Pitt als acteur van de grond te krijgen, zo lijkt het. Dat doen wel meer filmsterren. Plan B deinst ook niet terug voor commerciële projecten zoals de boekverfilming Eat, Pray, Love (2010) en zombiefilm World War Z (2013). Maar inmiddels is het bedrijf veel meer dan dat. Niet alles wat Plan B doet is geslaagd, maar veel wel. En bij het bevorderen van diversiteit in Hollywood speelt Plan B een cruciale rol.