belasting ontwijking

DNB doet aangifte tegen trustkantoren naar aanleiding van de Panama Papers

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft naar aanleiding van de Panama Papers, het grote datalek dat wereldwijde belastingontwijking aan het licht bracht, aangifte gedaan tegen een aantal trustkantoren. Dat meldt Willemieke van Gorkum, directeur integriteit bij de toezichthouder, woensdag in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad en Trouw.

Om welke kantoren het gaat en waarom DNB aangifte tegen ze doet, wil Van Gorkum niet zeggen. De Nederlandsche Bank was woensdagochtend niet bereikbaar om de uitspraken van Van Gorkum nader toe te lichten.

Ruim negen maanden nadat de openbaringen uit de Panama Papers verschenen doet DNB nog altijd onderzoek naar het datalek. In de documenten, de interne administratie van de Panamese juridisch dienstverlener Mossack Fonseca, kwamen verschillende Nederlandse dienstverleners voor. Het ging onder meer om trustkantoren, banken, notarissen en belastingadviseurs.

„We hebben op basis van de openbaar gemaakte gegevens dataonderzoek gedaan en acties ondernomen bij individuele instellingen”, zegt Van Gorkum tegen de twee kranten. „Niet alleen bij banken en trustkantoren, maar ook bij pensioenfondsen en verzekeraars.”

Begin 2014 concludeerde De Nederlandsche Bank na onderzoek al dat trustkantoren, organisaties die vennootschappen beheren voor hun klanten, hun werk lang niet altijd goed doen. Zo controleerden ze niet goed genoeg wat het doel is van de vennootschappen en waar het geld van hun klanten vandaan komt. Daardoor bestaat het risico dat de bv’s geld witwassen of terrorisme financieren.

Nederland telde begin dit jaar 239 trustkantoren. Samen beheren zij ongeveer 24.000 bedrijven, voor een groot deel brievenbusfirma’s – bedrijven zonder kantoor of personeel. Door die bv’s stroomt jaarlijks 4 miljard euro. Onduidelijk is nog hoeveel van die bv’tjes voor illegale praktijken worden gebruikt (NRC).