auto-industrie

Binnenhalen van de BMW X1 levert autobouwer NedCar 800 banen op

Carrosserie van een Mini in Born.
Carrosserie van een Mini in Born. Foto Bloomberg

Bij autoproducent VDL NedCar in Born komen er dit jaar 800 banen bij. Het Duitse concern BMW gaat het autotype X1 vanaf augustus ook in Limburg produceren. Er staat al een BMW-fabriek in het Duitse Regensburg, maar die kan volgens de autofabrikant de wereldwijde vraag niet aan.

Het is nog niet duidelijk of het gaat om tijdelijke banen of dat de X1 voor langere tijd in Born geproduceerd zal worden.

BMW is ook eigenaar van het merk Mini, dat al drie types laat produceren in Born. In oktober haalde NedCar de productie van de Countryman binnen. Dat leverde 1.200 nieuwe banen op. VDL NedCar assembleert ook de driedeurs Mini en de Mini Cabrio. De Countryman, die alleen in Nederland geproduceerd wordt, krijgt op termijn ook een hybride variant die in Born gebouwd zal worden.

Als straks de X1 ook in Born geproduceerd wordt, werken er bijna 5.000 mensen in de fabriek.

In 2012 nam VDL, het conglomeraat van de Brabantse industrieel Wim van der Leegte, NedCar over van Mitsubishi. Achttien maanden later opende VDL de eerste productielijn voor Mini. Het merendeel van de ontslagen 1.500 werknemers keerde terug. Volgens de laatst bekende cijfers over 2015 boekt VDL NedCar een jaaromzet van 900 miljoen euro.