Wedje leggen op de verkiezingen

Over 50 dagen zijn de Kamerverkiezingen. Is de massa slimmer dan de peiling?

Peilingen, ga opzij

Peilingen hebben voor velen afgedaan: het zijn onbetrouwbare waarzeggers en ze creëren een eigen werkelijkheid. Wat wel kan werken, volgens Marco van Schaardenburgh in ieder geval, is gokken. Daarom heeft hij voor de verkiezingen van 15 maart „een kruising tussen een opiniepeiling en een wedkantoor” opgericht: Prendid, een voorspellingsmarkt waar gehandeld kan worden in aandelen in de winst van een partij of persoon. Hij kreeg er 23.320 euro subsidie voor toegezegd, bevestigt het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Wijsheid van de massa

Het idee is dat mensen een beter antwoord geven op de vraag ‘wie denk je dat de verkiezingen gaat winnen’ dan op ‘wie wil je dat de verkiezingen gaat winnen’. Bij voldoende, serieuze, deelname ontstaat zo de wijsheid van de massa.

Met voorspellingsmarkten in andere landen is flink geld te verdienen. „Maar in Nederland mag je niet zomaar een wedkantoor oprichten”, zegt Van Schaardenburgh. „En dat wil ik ook niet.” Bij Prendid bedraagt het totale prijzengeld 1.250 euro.

Geen pure journalistiek

Peter Smet, van het Stimuleringsfonds, snapt dat er scepsis is over de subsidie. „Maar wij financieren niet alleen pure journalistiek. Journalisten maken veel gebruik van peilingen en die hebben na de Amerikaanse verkiezingen nogal afgedaan. Als dit werkt – en dat moeten we zien – kunnen we een betrouwbaarder en goedkoper middel hebben.”

De voorspellende gave van prediction markets heeft zich nog niet bewezen. Op de ochtend van de verkiezingsdag in de VS gokte 81 procent van de deelnemers dat Clinton president zou worden. De avond voor de Britten voor de Brexit kozen, dacht maar 26 procent dat uitstappen reëel zou worden.