Federer en Wawrinka naar halve finale Australian Open

Landgenoten Roger Federer en Stan Wawrinka treffen elkaar in de halve finale van de Australian Open. Federer won van Zverev en Wawrinka versloeg Tsonga.

Roger Federer juicht na de winst in de kwartfinale tegen Mischa Zverev.
Roger Federer juicht na de winst in de kwartfinale tegen Mischa Zverev. Foto Greg Wood/AFP

De Australian Open krijgt een Zwitserse halve finale. Nadat eerst Stan Wawrinka ogenschijnlijk eenvoudig afrekende met de de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (7-6 (2), 6-4, 6-3), versloeg Roger Federer in een nog eenzijdigere kwartfinale de Duitse sensatie Mischa Zverev: 6-1, 7-5, 6-2.

Zverev, die in de vorige ronde nog de nummer één van de wereld Andy Murray uitschakelde, kon de magie van die partij niet nogmaals oproepen. Voor Federer werd het daardoor een makkelijke wedstrijd: zo was de eerste set al na negentien minuten afgelopen. De totale wedstrijd duurde niet langer dan 1 uur en 32 minuten.

Federer won voor het laatst de titel in Melbourne in 2010, en strandde sindsdien in vijf van de zes edities in de halve finale, waaronder vorig jaar. Hij treft in Wawrinka ook een oud-winnaar, die zijn tweede titel kan behalen in Australië na winst in 2014. Dat was destijds Wawrinka’s eerste grandslamtitel. Hij won daarna ook titels in Parijs (Roland Garros 2015) en in New York (US Open 2016). Federer heeft zeventien grandslamtitels, een recordaantal.

Woensdag worden de andere twee kwartfinales gespeeld: Spanjaard Rafael Nadal tegen Milos Raonic uit Canada, en de Belg David Goffin tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov.

Williams en Vandeweghe bij laatste vier

Eerder op de dinsdag in het Australische Melbourne wisten in het vrouwentoernooi ook de Amerikanen Venus Williams en CoCo Vandeweghe zich voor de halve finales te plaatsen. De 36-jarige Williams voegde zich voor het eerst sinds 2003 bij de laatste vier door de Russin Anastasia Pavljoetsjenkova te verslaan in twee sets: 6-4, 7-6 (3). Vandeweghe zette haar spectaculaire toernooi voort door na titelverdediger Kerber nu ook de Spaanse topspeelster Garbine Muguruza uit te schakelen: 6-4, 6-0.

In de andere twee kwartfinales, die woensdag op het programma staan, speelt Karolina Pliskova uit Tsjechië tegen Mirjana Lucic-Baroni uit Kroatië en komt de Amerikaanse Serena Williams uit tegen Johanna Konta uit Groot-Brittannië.