Vredesoverleg Syrië

Rusland, Turkije en Iran: toezien staakt-het-vuren

Russische toestellen werpen maandag bommen op IS-doelen in Syrië.
Russische toestellen werpen maandag bommen op IS-doelen in Syrië. Foto Russisch ministerie van Defensie/AP

De tweedaagse vredesconferentie over Syrië in Kazachstan is dinsdag geëindigd met de plechtige verzekering van Rusland, Turkije en Iran dat ze gezamenlijk zullen toezien op de naleving van het staakt-het-vuren dat sinds eind vorige maand van kracht is. Noch de Syrische regering, noch de aanwezige vertegenwoordigers van de rebellen ondertekenden echter de slotverklaring, waarin de drie landen bekendmaakten dat ze voor toezicht op het naleven van het bestand „een mechanisme” zouden opzetten. Terwijl de conferentie in hoofdstad Astana in volle gang was, werd er op veel plaatsen nog gevochten, onder meer in Wadi Barada, ten noorden van Damascus. Een regeringswoordvoerder verklaarde dat de regering niet van plan is de wapens daar te laten rusten. De radicale groep groep Jabhat Fatah al-Sham, die niet meedeed aan de conferentie, voerde intussen een aanval uit op posities van het Vrije Syrische Leger, dat wel meesprak in Astana. De bedoeling is dat het vredesberaad, onder auspiciën van de VN, begin februari in Astana wordt voortgezet. (NRC)

    • Floris van Straaten