Martin Schulz genomineerd als nieuwe SPD-leider

Sigmar Gabriel liet eerder op de dag al weten zich niet langer te kandideren.

Martin Schulz dinsdagavond
Martin Schulz dinsdagavond Foto Fabrizio Bensch / Reuters

Voormalig voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz is genomineerd als nieuwe partijvoorzitter van de Duitse sociaal-democratische partij SPD en de tegenstrever van Angela Merkel bij de parlementsverkiezingen in september. Dat hebben Schulz en minister van Economische Zaken en scheidend SPD-leider Sigmar Gabriel dinsdagavond laten weten, meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Onder toeziend oog van Willy Brandt neemt Martin Schulz het leiderschap van de SPD over van Sigmar Gabriel https://t.co/dUJDqEvbit

Op zondag mogen de partijleden stemmen over het leiderschap van Schulz. Op die dag zal ook het nieuwe partijprogramma worden gepresenteerd.

Gabriel geen kandidaat meer

Gabriel bevestigde eerder op de dag tegenover verschillende Duitse media dat hij zich niet kandideert voor het bondskanselierschap. Gabriel legt het voorzitterschap van de partij naast zich neer en geeft zijn ministerspost bij Economische Zaken op om minister van Buitenlandse Zaken te worden.

Volgens Die Zeit heeft Gabriel een strategische inschatting gemaakt van zijn kansen tegenover Merkel en heeft hij besloten daarom niet voor het hoogste Duitse ambt te gaan. NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel zegt dat het duidelijk is dat Gabriel geaarzeld heeft:

“Hij heeft een aantal dingen echt wel goed voor elkaar gekregen. Zo redde hij een hoop arbeidsplaatsen toen een grote supermarktketen ten onder dreigde te gaan en kreeg hij het voor elkaar dat partijgenoot Frank-Walter Steinmeier, tegen de voorkeur van de bondskanselier in, president van Duitsland is geworden. Zijn persoonlijke populariteit was desalniettemin laag en zijn kansen ten opzichte van Merkel waren ook niet groot.”

Schulz was tot voor kort voorzitter van het Europees Parlement, maar vertrok daar eind vorig jaar om lijsttrekker te worden voor de SPD in de staat Noordrijn-Westfalen, bij de komende verkiezingen.

Lees ook: Nieuwe SPD-leider heeft handen vrij voor harde strijd met Merkel

Schulz zal het volgens Eijsvoogel bij een eventueel bondskanselierschap lastig krijgen:

“Hij is een buitenstaander en heeft geen ervaring in de Duitse politiek. Dus het zal moeilijk worden. De SPD staat er in de peilingen niet goed voor.