Robert Redford laat activisme even over aan andere filmmakers

Inside Hollywood Tijdens het filmfestival Sundance werd gedemonstreerd maar niet door oprichter Robert Redford. Die keek op afstand tevreden toe.

Politiek is nooit ver weg in wintersportoord Park City, waar het Sundance Film Festival sinds 1985 wordt gehouden. Dit jaar was het helemaal raak. President Trump trad aan op dag drie van het festival. En dus werd er zaterdag op Main Street gedemonstreerd door filmsterren in Ugg-laarzen. Actrices als Kristen Stewart en Charlize Theron voerden de vrolijke meute aan.

Links Hollywood liet dapper van zich horen in het exclusieve ski-oord, zoals op Sundance ook gebeurt in de progressief-getinte documentaires die er elk jaar in première gaan. Dit jaar: Whose Streets (over rassenrellen) en An Inconvenient Sequel (van Al Gore, over het klimaat).

Toch zegt festivaloprichter Robert Redford het drie keer in een vraaggesprek in Park City: Nee, Sundance doet niet aan politiek. „Wij houden afstand van stellingnames en activisme. Dat laten we over aan de filmmakers.” Niet dat Redford a-politiek is. „Ik ben in de rouw voor ons land. We zijn zo verdeeld. Maar als je naar de Amerikaanse geschiedenis kijkt: we zoeken altijd de rand van de afgrond op. Nu denk ik dat de verkiezingsuitslag ons uit onze apathie heeft gewekt.”

Over zijn nieuwe film The Discovery, die in première ging op zijn festival, wil Redford het niet hebben, wat gezien de lauwe eerste reacties begrijpelijk is. Met zijn aankomende speelfilm Our Souls at Night is hij wel blij. Voor de zoveelste keer duikt hij hierin op naast Jane Fonda, dierbare vriendin en progressieve geestverwant.

Nog eens benadrukt hij dat het festival onafhankelijk opereert, los van „mijn welbekende activisme”. Hij vecht al veertig jaar voor het milieu, zegt Redford. „Maar ik was te vroeg. Nu is de timing goed, de documentaires over klimaatverandering zijn vanzelf naar ons toe gekomen.” Dat er in naam van Sundance werd gedemonstreerd tegen Trump beviel hem wel, ook al spreekt het zijn theorie over een niet-politiek festival tegen. „Oké, goed, we schuwen de politiek niet”, geeft Redford toe. „Maar ik heb er niks mee te maken, hoor!”