Porosjenko lost onbedoeld oude belofte in: zijn snoepfabriek in Rusland gaat dicht

De snoepfabriek in Rusland van de Oekraïense president Porosjenko gaat dicht. Volgens een persverklaring van het management heeft de anti-Oekraïense propaganda van het Kremlin, het beslag van de Russische overheid op de fabrieken en de gedaalde koopkracht van de Russen, het bedrijf de das omgedaan.

Met de ongeplande sluiting lost de Oekraïense president annex suikerbaron tegen wil en dank een verkiezingsbelofte in die hem al bijna drie jaar lang achtervolgt. Begin 2014 beloofde hij de Russische tak van zijn bedrijf Roshen te verkopen, maar de miljonair en zakenman kwam de belofte niet na. Hoewel hij volhield geen kopers te hebben en het bedrijf tot 2019 – einde van zijn presidentiële termijn – had overgedragen aan een Britse curator, bleef de kritiek van belangenverstrengeling hem achtervolgen.

Al sinds 2013 holde de productie van de snoepfabrieken in Rusland achteruit. In 2014 deed de Russische oproerpolitie een inval en verklaarde de fabrieken voor gesloten, volgens Moskou vanwege ‘zorgen om de gezondheid’. De lokale directeur werd aangeklaagd vanwege samenzwering.

In 2015 sloot een afdeling van het concern in Marioepol in Oost-Oekraïne, ook wegens tegenvallende cijfers door het conflict. In juli dat jaar zei de Russische consumentenwaakhond de verkoop van Roshen-producten te willen staken „wegens zorgen over de gezondheid”.