Philips waarschuwt voor onzekerheid in de VS

Gezondheidstechnologie Philips, dat sterk op de gezondheidssector in de VS leunt, maakt zich zorgen over de plannen van de nieuwe president Trump.

De ‘kitten scanner’ (een kleine scanner voor knuffels) is ontwikkeld om kinderen vertrouwd te maken met het scanproces.
De ‘kitten scanner’ (een kleine scanner voor knuffels) is ontwikkeld om kinderen vertrouwd te maken met het scanproces. Foto Jasper Juinen/Bloomberg

Philips-topman Frans van Houten maakt zich zorgen over de politieke veranderingen in de Verenigde Staten. Philips haalt meer dan eenderde van zijn omzet uit de VS, vooral met medische apparatuur. De nieuwe president Trump maakt zich op het gezondheidsstelsel (‘Obamacare’) aan te passen.

In een gesprek met persbureau Bloomberg zei de Philips-topman dinsdag: „Ik zie meer onzekerheid (in de VS) en daar maken we ons zorgen over. We moeten afwachten wat de beleidswijzigingen zullen zijn.”

Eén van Philips’ voornaamste concurrenten is het Amerikaanse GE. Dat zou kunnen profiteren als ziekenhuizen zich bij het sluiten van nieuwe contracten houden aan Trumps motto ‘America First’.

Van Houten benadrukt dat Philips ook een Amerikaanse werkgever en investeerder in onderzoek is: „We zijn Amerikaans, net zoals we ook een Europees en een Aziatisch bedrijf zijn.”

Philips maakte dinsdag de jaarresultaten over 2016 bekend. De omzet kwam uit op 24,5 miljard euro – inclusief het aandeel van Philips Lighting. De voormalige lichttak is afgesplitst, maar Koninklijke Philips heeft nog 71 procent van de aandelen. De totale nettowinst bedroeg 1,5 miljard euro.

Volgens Van Houten heeft de medische technologie van Philips nu „momentum” – van radiologische scanners tot gezondheidsgadgets voor consumenten. In het vierde kwartaal steeg de omzet van de Healthtech divisie met 5 procent. Dat was mede te danken aan een paar nieuwe langlopende contracten met medische instellingen in Rusland en in de VS.

Philips rekent erop dat de gezondheidszorg in de komende jaren verder geautomatiseerd zal worden en er dus meer vraag ontstaat naar zorg op afstand. Het technologiebedrijf wil met zijn software de brug slaan tussen de patiënt thuis en de begeleidende arts in het ziekenhuis.

Philips’ keuze voor gezondheidstechnologie lijkt vruchten af te werpen. Het bedrijf zag na een succesvol derde kwartaal ook in de laatste drie maanden van 2016 de resultaten verbeteren. De omzet nam ten opzichte van dezelfde periode in 2015 met 3 procent toe naar 7,2 miljard euro, de nettowinst bedroeg 640 miljoen euro (2015: verlies van 39 miljoen). Het aandeel Philips verloor dinsdagochtend 5 procent op de Amsterdamse beurs, en krabbelde daarna weer op.

Defibrillator

Philips maakt in zijn kwartaalrapportage ook melding van „discussies” met de Amerikaanse inspectiedienst FDA (Food and Drug Administration) over de productie van defibrillatoren apparaten om het hartritme te herstellen met een elektrische schok.

Volgens topman Van Houten gaat het om een relatief klein marktsegment. De FDA dwong Philips er eerder toe om een fabriek in het Amerikaanse Cleveland te sluiten waar CT-scanners geproduceerd werden.