Recensie

Recensie Film

Over het randje en erg vermakelijk

Ron Goossens, low-budget stuntman is erg vermakelijk, vooral dankzij racistische en seksistische grappen die expres over het randje gaan. ●●●●

Pas als Ron brak uit bed stapt, ziet hij op YouTube wat hij de avond ervoor in liederlijke staat heeft aangericht. Het filmpje waarin hij met zijn auto over een half open brug probeert te springen, waarbij zijn auto ontploft en hij brandend als een fakkel in het water belandt („Ik ben echt kei lam”), wordt een hit. Vloggers trekken naar zijn Brabantse dorp en vallen hem lastig, evenals een louche impresario die hem wil engageren als echte stuntman op filmsets.

Hij hapt toe als zijn overspelige vriendin hem een ultimatum stelt. Pas als hij actrice Bo Maerten versiert, mag hij terugkomen. Reden genoeg voor de immer dronken Ron om stuntman te worden, om zo dichter bij Bo te kunnen komen. Zijn versierpogingen zijn hilarisch: „Biertje, dan neuken?”

Ron Goossens, low-budget stuntman, de nieuwste komedie van regisseursduo Haars en Van der Kuil, is even plat, bot en boers als hun eerdere successen New Kids en Bro’s before Ho’s (2013). Maar hij is ook erg vermakelijk, vooral dankzij racistische en seksistische grappen die expres over het randje gaan. ‘Foute’ humor die tevens blijkt uit de films waarvoor Ron stuntwerk doet, waaronder Sinterklaasfilm 12 Years a Piet en de verfilming van Karst T’s aanslag op het koningshuis (beoogde filmtitel: De Naald).

De eindeloos lange rij cameo’s is ook leuk, onder wie regisseurs Dick Maas, Eddy Terstall en Martin Koolhoven en acteurs Tygo Gernandt en Waldemar Torenstra. Allemaal bereid hun eigen imago in de zeik te nemen. Zo wordt Torenstra neergezet als narcistische macho en wordt van Koolhoven gezegd dat zijn werk altijd „financieel en artistiek volledig is dichtgetimmerd”. Lachen, gieren brullen dus maar ondertussen erg kundig in beeld gebracht, vooral al die mislukkende stunts van Ron. Hij is dan ook low-budget.