Op vakantie? Hier mag dat zo vaak als je wil

onbeperkt verlof Onbeperkt vrije dagen opnemen. Dat lijkt een utopie, maar is bij bedrijven als Netflix al een realiteit. Waarom is dat? En werkt het?

Illustratie Tomas Schats

Een jaar geleden startte softwarebedrijf Bynder als een van de eerste Nederlandse bedrijven met een regeling voor onbeperkt verlof. Werknemers kunnen net zo veel vrije dagen opnemen als ze zelf willen. „Werknemers voelen zo meer vrijheid om hun rust te pakken, en dat wilden we graag stimuleren”, aldus Kristel Moedt, HR-directeur bij Bynder.

Uit een evaluatie van de nieuwe regeling bleek deze maand: werknemers van Bynder die zelf mogen bepalen hoeveel vrije dagen ze opnemen, misbruiken dat vertrouwen niet. Wél steeg het aantal opgenomen vakantiedagen licht, waarmee het doel (meer rust) werd bereikt.

Sinds een jaar moeten werknemers van Bynder dus niet alleen het wettelijk minimum aan vakantiedagen opnemen, ook daarboven kunnen ze zo vaak weg als ze willen. „We zijn een internationaal bedrijf: mensen werken vaak ’s avonds nog, of moeten ’s ochtends heel vroeg een belletje naar het buitenland doen”, legt Moedt uit. „Onze werknemers stellen zich flexibel op, dus waarom zouden wij dat niet doen? Er wordt hier hard gewerkt, en daarbij is het belangrijk voldoende rust te nemen.”

Sinds de nieuwe regeling ziet Bynder een gemiddelde stijging in het aantal opgenomen vakantiedagen van zo’n 11 procent, waarmee de ruim 270 werknemers wereldwijd, per jaar op ongeveer 24 vakantiedagen uitkomen. „In de Verenigde Staten was de toename het grootst. Amerikaanse bedrijven geven maar weinig vakantiedagen per jaar, dus als het aantal vrije dagen daar met een paar dagen toeneemt, is de stijging al snel een stuk groter. Hier in Nederland is het aantal vrij gemiddeld”, zegt Moedt.

Toch vraag je je af: zit er dan helemaal niemand tussen die geregeld meer vrije dagen opneemt dan nodig? „Nee”, zegt Moedt. „Die vraag krijg ik vaker: ‘Is dan niet ineens iedereen verdwenen?’ Dat is zeker niet het geval.” Er vindt namelijk altijd overleg plaats met collega’s, zodat je afstemt wie wanneer weggaat, legt ze uit.

Lees ook: Karoshi: werken met de dood tot gevolg

De rol van een leidinggevende

Bovendien: waar werknemers in de oude situatie vrije dagen spaarden voor een verhuizing of een lange vakantie, kunnen ze nu tóch tussendoor even die vrije dag opnemen of een lang weekend weggaan, wanneer dat nodig is. Moedt: „Daarnaast merken we dat de houding van een leidinggevende daarbij heel belangrijk is. Als hij of zij zomaar een paar weken weggaat, zal een werknemer dat ook sneller doen.”

En wat als een werknemer nog stééds maar mondjesmaat vrij neemt? „Een keer per kwartaal bekijken we hoe het zit met de vakantiedagen. Mocht het nodig zijn, dan gaan we in gesprek en geven we aan dat het goed is af en toe vrij te nemen.” Maar vaak is dat niet nodig. Moedt: „Het loopt hier over het algemeen goed.”

Actuele vacatures

Meer vacatures

Uitgelichte artikelen

Meer artikelen