‘Nog jaren tekort aan personeel verpleeghuizen’

Pas vanaf 2019 is een extra toename van 10.000 voltijdbanen per jaar haalbaar.

Eerder rekende een brancheorganisatie voor werknemers in de zorg uit dat 70.000 extra zorgwerknemers nodig zijn.
Eerder rekende een brancheorganisatie voor werknemers in de zorg uit dat 70.000 extra zorgwerknemers nodig zijn. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het gaat nog jaren duren voor het tekort aan personeel in verpleeghuizen is opgelost. Dat blijkt uit een geheime notitie die het Centraal Planbureau (CPB) in december naar politieke partijen doorstuurde voor de doorrekening van hun verkiezingsprogramma’s. Dat bevestigt Tweede Kamerlid voor de SP Renske Leijten. Het Algemeen Dagblad zag de notitie in.

Uit de notitie zou blijken dat pas per 2019 een extra toename van 10.000 zorgwerknemers per jaar mogelijk is. Actiz, brancheorganisatie van werkgevers in de zorg, rekende eerder deze maand uit dat 70.000 extra zorgwerknemers - tussen de 1,5 en 2 miljard euro - nodig zijn om de kwaliteit van de verpleegzorg te verbeteren. Op dit moment werken zo’n 247.000 mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Volgens een Actiz-woordvoerder was het na de berekening duidelijk dat aan de genoemde aantallen niet snel zou zijn voldaan:

“We hebben onder meer op basis van het manifest doorberekend hoeveel werknemers en geld er nodig is. Die aantallen zijn op dit moment helemaal niet haalbaar. Wel doen we als werkgeversorganisatie ons best om in samenwerking met alle betrokken partijen naar die situatie toe te groeien: zo denken we aan verkorte opleidingen, zij-instromers en bijscholing.”

Lees ook: Geef verpleeghuis niet de schuld van uw eigen wanbeleid, Van Rijn

Zorgmanifest

In oktober werd het manifest Scherp op Ouderenzorg ingediend door Hugo Borst en Carin Gaemers. Hierin wordt onder meer opgeroepen tot een minimaal aantal van twee verplegers per acht verpleeghuisbewoners en een plafond voor bestuurskosten en reserves in verzorgingshuizen.

In de Tweede Kamer werd een unanieme motie ingediend waarin staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, PvdA) werd gevraagd het manifest te omarmen. Van Rijn liet vervolgens weten dit jaar 100 miljoen euro extra uit te willen trekken voor verpleeghuizen, nadat hij eerder was teruggekomen op een aangekondigde bezuiniging. Volgens de Actiz-woordvoerder is de toezegging van 100 miljoen euro weliswaar een belangrijk keerpunt in de zorgdiscussie, maar is er nog veel meer geld nodig om het personeelstekort te kunnen verhelpen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie wordt op basis van advies van het Zorginstituut een norm voor de personeelsbezetting doorgerekend door de Nederlandse Zorgautoriteit. Het Zorginstituut waarschuwde het ministerie voor het overnemen van de in het manifest genoemde personeelsbezitting, omdat deze generiek zou zijn en niet toepasbaar op elke zorginstelling. Het resultaat van de berekening van de Zorgautoriteit wordt eind februari verwacht.