Oscarnominatie voor film van Nederlander Michael Dudok de Wit

De meeste nominaties kreeg dit jaar de film La La Land van regisseur Damien Chazelle.

Foto: Don Emmert / AFP

In Beverly Hills, Californië, zijn dinsdag de nominaties voor de Oscars bekendgemaakt. Onder de genomineerden is ook de animatiefilm The Red Turtle, die werd gemaakt door de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit. In 2000 won zijn animatiefilm Father and Daughter ook al een Oscar voor beste korte animatiefilm.

Lees ook: Dit interview met Dudok de Wit over The Red Turtle

De nominatie voor The Red Turtle is opvallend, zegt NRC-recensent Peter de Bruijn.

“Het is geen echte Hollywoodfilm. The Red Turtle is klein, ingetogen, en er zit geen gesproken tekst in. De kans dat de film het uiteindelijk zal winnen van de grote Disney-producties waartegen hij het opneemt lijkt me klein. Maar dat doet er niet toe: dit is al een belangrijk teken van waardering, en de film krijgt hiermee ook weer veel nieuwe aandacht.”

De meeste nominaties kreeg dit jaar de film La La Land van regisseur Damien Chazelle. Met veertien nominaties heeft de film met Ryan Gosling en Emma Stone in de hoofdrollen een record te pakken. Alleen de films Titanic(1997) en All About Eve (1950) behaalden eerder evenveel nominaties. Die grote hoeveelheid nominaties was te verwachten, zegt De Bruijn.

“Hollywood is dol op films over Hollywood, het liefst met een nostalgisch tintje. Dat zag je al bij alle waardering voor de film The Artist. Persoonlijk vind ik andere films die genomineerd zijn een stuk interessanter en er zijn meer mensen die inmiddels vinden dat La La Land wel wat is overschat. Maar op een zeker moment heeft zo’n film momentum, en dan overtreft iedereen elkaar in lof.”

Lees ook: Dit vindt NRC van de Oscarnominaties voor Beste Film

Diversiteit

Na het bekendmaken van de nominaties vorig jaar was de kritiek niet van de lucht. Voor het tweede opeenvolgende jaar waren alle acteurs die genomineerd werden wit. Met de hashtag #OscarsSoWhite spraken talloze mensen op Twitter hun ongenoegen uit en verschillende acteurs en regisseurs boycotten de uitreiking. Voor 2017 beloofde de voorzitter van de Academy, de organisatie achter de Oscars, beterschap. Een recordaantal van 683 nieuwe leden, van wie 46 procent vrouw en 41 procent niet blank, werd in juni benoemd om te zorgen voor een meer diverse nominatiebestand.

De nominaties laten dit jaar inderdaad een diverser keuzebeleid zien, vooral dankzij grote films met niet-witte acteurs in de hoofdrol als Moonlight, Fences en Hidden Figures. Ook De Bruijn ziet duidelijk verschil, al komt dat volgens hem ook door een beter aanbod.

“Het is in zekere zin ook toeval, dat er dit jaar zulke grote, goede films met zwarte acteurs en actrices in de hoofdrol verschenen. Bovendien films in allerlei verschillende categorieën. Vorig jaar hebben ze sommige films met zwarte hoofdrollen echt over het hoofd gezien, maar ook was het aanbod toen duidelijk minder.”

Lees ook: Academy heeft lesje geleerd met drie niet-witte Oscarnominaties

De belangrijkste nominaties

Beste film:
La La Land
Moonlight (26 januari in de bioscoop)
Manchester by the Sea
Arrival
Fences (16 februari in de bioscoop)
Lion
Hell or High Water
Hidden Figures (9 maart in de bioscoop)
Hacksaw Ridge

Beste acteur
Casey Affleck - Manchester by the Sea
Andrew Garfield - Hacksaw Ridge
Ryan Gosling - La La Land
Viggo Mortensen - Captain Fantastic
Denzel Washington - Fences

Beste mannelijke bijrol
Mahershala Ali - Moonlight
Jeff Bridges - Hell or High Water
Lucas Hedges - Manchester by the Sea
Dev Patel - Lion
Michael Shannon - Nocturnal Animals

Beste actrice
Isabelle Huppert - Elle
Ruth Negga - Loving
Natalie Portman - Jackie
Emma Stone - La La Land
Meryl Streep - Florence Foster Jenkins

Beste vrouwelijke bijrol
Viola Davis - Fences
Michelle Williams - Manchester by the Sea
Naomie Harris - Moonlight
Nicole Kidman - Lion
Octavia Spencer - Hidden Figures

Beste regie:
Damien Chazelle - La La Land
Barry Jenkins - Moonlight
Kenneth Lonergan - Manchester by the Sea
Denis Villeneuve - Arrival
Mel Gibson - Hacksaw Ridge


Beste buitenlandse film

Land of Mine uit Denemarken
A Man Called Ove uit Zweden
The Salesman uit Iran
Tanna uit Australië
Toni Erdmann uit Duitsland

Beste documentaire
Fire at Sea
I am not your negro
Life, animated
O.J.: Made in America
13th

Beste animatiefilm
Kubo en het Magische Zwaard
Vaiana
Mijn leven als courgette
The Red Turtle
Zootopia

Bekijk alle nominaties hier.

Tonio en Elle

In december werd al duidelijk dat zowel de Nederlandse inzending Tonio als de door de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven gemaakte Franse film Elle niet bij de laatste selectie zit. Van die laatste film werd hoofdrolspeelster Isabelle Huppert wel genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘Beste Actrice’.