En dan maar hopen dat jouw land wint

Foto’s Justin Tallis/AFP

In Gabon worden de laatste poulewedstrijden van de tweejaarlijkse Afrika Cup afgewerkt. Woensdagavond zullen alle kwartfinalisten bekend zijn. Senegal, Tunesië, Burkina Faso, Kameroen, de Democratische Republiek Congo en Ghana hebben zich al geplaatst. Eén land dat niet meer in actie zal komen is het gastland zelf. Dat terwijl sportief succes nu zo welkom is. Er was veel te doen over het feit dat Gabon de organisatie op zich nam, nadat Libië eerder te onveilig bleek daarvoor. Het land organiseerde het toernooi ook al in 2012 en bovendien is het politiek onrustig in het land. Verschillende oppositieleden riepen op tot een boycot; absurd was het om bijna 750 miljoen euro uit te geven, terwijl er op zorg en onderwijs is bezuinigd. Misschien dat een kwartfinaleplek of meer wat lucht had geboden, zo’n snelle uitschakeling helpt niet.