Elke dag klussen voor geld

Officieel was hij geen werknemer, maar hij deed er elke dag wel een klusje. Het bedrijf handelde in materialen voor de hennepkweek en er waren altijd wel klanten te helpen, dozen uit te pakken of facturen te maken. De ene keer kreeg hij 100 euro, de andere keer 150.

Maar het bedrijf bleek niet alleen in kweekmateriaal te handelen. In 2014 werd de eigenaar van het bedrijf gearresteerd voor de handel in hennep en hennepstekken. Uit het strafrechtelijk onderzoek bleek bovendien dat de relatie tussen de klusjesman en de eigenaar wel erg veel weg had van een dienstverband. Volgens de Belastingdienst bleek er duidelijk een vertrouwensrelatie: de man was naast de eigenaar de enige die toegang had tot het hek en de garage waar de hennepstekken lagen opgeslagen. Bovendien ontving de man een vergoeding voor zijn werk en volgde hij de aanwijzingen van de eigenaar op.

Ook de rechtbank Zeeland-West-Brabant ziet hierin de kenmerken van een dienstverband. De eigenaar had loonheffingen moeten afdragen en was zich hiervan bewust, zo blijkt ook uit zijn verklaring in het strafdossier: „Ik doe alles alleen. Ik heb geen werknemers. Dat is veel te duur. Ik krijg wel hulp, maar noem geen namen. (…) geen last krijgen van de Belastingdienst.” De eigenaar krijgt een naheffingsaanslag van ruim 50.000 euro en een boete van 12.000 euro.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:RBZWB:2016:5739