Die cursus was volgens de fiscus geen aftrekpost

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week fiscaal recht: geen aftrekpost en wel een naheffing.

Foto ANP

Hij was zoekende. Na een studie rechten had hij jarenlang een eenmanszaak gehad en was uiteindelijk in loondienst gegaan bij een technisch bedrijf. Hier deed hij licht administratief werk en gaf hij cursussen in het bedienen van machines. Maar hij wilde meer. Hij schreef zich in voor een aantal postacademische cursussen internationaal contractenrecht. De kosten voor de cursussen, kopieerwerk en de aanschaf van literatuur en mappen, bijna 14.000 euro, voerde hij op als aftrekpost.

De inspecteur accepteerde aanvankelijk alleen de kosten van de cursussen, zo’n 6.000 euro. De man maakte daartegen bezwaar, waarna de Belastingdienst het standpunt herzag en concludeerde dat zelfs de cursuskosten niet in aanmerking kwamen voor aftrek. Volgens de wet gelden alleen uitgaven aan een opleiding of studie met het oog op het verwerven van inkomen als een aftrekpost.

Voor de rechter betoogde de man dat hij inmiddels – twee jaar na het volgen van de cursussen – een bv had opgericht en verwachtte nu echt zelfstandig als jurist aan de slag te kunnen. De rechtbank geloofde wel dat hij de cursussen destijds had gevolgd met het doel geld te verdienen, maar vond de verwachting niet erg reëel. Hij had daarvoor nog nooit als jurist gewerkt en nooit inkomsten opgegeven uit juridische werkzaamheden. In hoger beroep sluit het gerechtshof Den Bosch zich hierbij aan. Daarbij overweegt het nog dat de opleiding ook gevolgd mag zijn met het doel de kennis en vaardigheden te verbeteren die nodig zijn om de huidige inkomsten te behouden. Maar omdat bij het geven van cursussen in het bedienen van machines doorgaans weinig kennis van internationaal contractenrecht nodig is, gaat ook dit voor de man niet op.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:GHSHE:2016:4309