In beeld

Bernie Ecclestone is voor altijd de godfather van de Formule 1

Formule 1 is Bernie Ecclestone en Bernie Ecclestone is Formule 1. Hij is de enige man die een sport bezit. Maar dat is nu voorbij. Door de overname door Liberty Media is hij niet langer de baas van de sport die hij in veertig jaar groot maakte.
Bernie Ecclestone (86 jaar) begroet Sebastian Vettel voor de start van de GP in Baku, Azerbajdzjan op 19 juni 2016. Ecclestone racete in zijn jonge jaren ook. In 1958 schreef hij zich tweemaal in voor een Grand Prix, maar geen van beide keren kwam hij aan de start.
EPA / Valdrin Xhemaj
In 1972 kocht hij het Brabham-team. Hij werd president van de Formula One Constructors Association (FOCA) en verdiende vervolgens miljarden met het verkopen van de televisierechten voor de Formule 1.
EPA / Uli Deck Basis
Ecclestone in 2003 met de coureurs Michael Schumacher, Juan Pablo Montoya (l) en Kimi Raikkonen (r) in Indianapolis.
EPA / Tannen Maury
Met zijn instinct voor snel geld heeft Ecclestone van zijn sport onmiskenbaar een zakelijke succes gemaakt. Een mondiale sport ook, met races op circuits op exotische locaties in Abu Dhabi, Maleisië en Baku.
EPA / Srdjan Suki
Ecclestone in mei 2016 met Vladimir Poetin op de tribune van het circuit van Sotsji. De GP in de Russische badplaats stond in 2014 voor het eerst op de kalender. Een prestigeproject van de Russische president Poetin, na de Olympische Winterspelen van dat jaar in dezelfde plaats.
EPA / Alexei Druzhinin
Bernie Ecclestone met zijn toenmalige vrouw Slavica (tweede van links) en hun dochters Tamara (l) en Petra, op het circuit van Monaco in 2006. In 2009 scheidden ze.
EPA / Kerim Okten
Andere zakelijke belangen van zijn familie gaan naadloos over in zijn Formule 1-circus. In 2009 loopt coureur Nico Rosberg mee in een modeshow van Petra Ecclestone in Monte Carlo.
EPA / Jens Büttner
Bernie Ecclestone met David en Victoria Beckham op Silverstone in 2007.
EPA / Jens Büttner
2011: Op het circuit van Spa-Francorchamps ontmoeten twee grote kampioenen elkaar: Michael Schumacher en de Belgische wierlerlegende Eddy Merckx.
EPA / Georges De Coster
Ecclestones positie wankelde in 2014 toen hij in Duitsland voor de rechter moest komen in verband met vermeende corruptie. Met honderd miljoen dollar kocht hij vervolging af.
EPA / Sven Hoppe
De Formula One Group, die tot maandag door Ecclestone werd geleid, heeft een omzet van meer dan anderhalf miljard euro. De inkomsten komen vooral uit tv-rechten, sponsoring, reclame en de (torenhoge) fees die de circuits moeten betalen.
EPA / Peter Kneffel
Onder zijn leiding is Formule 1 een soort duale economie op microniveau geworden, met royale inkomsten voor aandeelhouders en grote renstallen, maar met verliezen voor de circuits en de kleine teams. Foto uit 2015: Samen met oud-coureur Nelson Piquet in Hongarije.
EPA / Zsolt Czegledi
In Europa kan geen enkel circuit zich zonder staatssteun een grand prix permitteren. De fee loopt al snel in de richting van twintig miljoen euro, wat gedekt moeten worden met kaartverkoop. De koningsklasse waaiert om die reden uit naar landen waar veel (olie)geld is en die lak hebben aan maatschappelijk draagvlak.
Reuters / Maxim Shemetov
Ecclestone heeft alle belangen – vaak meedogenloos – meesterlijk tegen elkaar uitgespeeld, zich bewust van de aantrekkingskracht van zijn mondiale shop op ambitieuze politici.
EPA / Sven Hoppe
Nieuwe eigenaar Liberty Media heeft aangekondigd dat het de sport nog groter wil maken maken. Het bedrijf wil nieuwe grands prix in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika, maar tegelijkertijd ook de historische races in Europa beschermen: Spa Francorchamps, Monza, Monaco.
EPA / Srdjan Suki
V.l.n.r.: Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Mark Webber, Bernie Ecclestone, Jenson Button en Sebastian Vettel poseren voor de pers daags voor de eerste Grand Prix in Zuid-Korea in Yeongam op 24 oktober 2010.
EPA / Diego Azubel
De godfather van de Formule 1 wordt nu erevoorzitter en krijgt een adviserende rol. „Ik weet zelf niet eens wat het betekent”, zei hij maandag. „Misschien bezoek ik af en toe nog een grand prix, ik heb nog veel vrienden in de Formule 1. En ik heb nog wel genoeg geld om een ticket voor een race te kunnen betalen.”
EPA / Robert Parigger