Associatieverdrag

Kabinet stap dichter bij ratificatie Oekraïne-verdrag

Het kabinet heeft nog maar twee stemmen nodig in de Eerste Kamer om voldoende steun te krijgen voor het alsnog ratificeren van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Hendrik ten Hoeve van de eenmansfractie van de OSF in de senaat heeft maandag bekendgemaakt dat hij zich zal uitspreken voor het verdrag. In de Eerste Kamer zijn alle ogen nu gericht op het CDA. Behalve de coalitiepartijen VVD en PvdA steunen D66 en GroenLinks het kabinet om toch te tekenen. De laatste twee partijen gingen om nadat in overleg met de andere EU-lidstaten een aanvullende verklaring was afgesproken, waarin staat hoe het Verdrag gelezen dient te worden. Hierin wordt onder andere gezegd dat het verdrag niet automatisch leidt tot een EU-lidmaatschap voor Oekraïne. Tevens zorgt het Verdrag niet tot extra subsidies aan het land. Ook is er geen sprake van een Europese veiligheidsgarantie voor de voormalige Sovjet-lidstaat.

De Tweede Kamer, waar het kabinet reeds is verzekerd van een meerderheid, zal zich nog voor de verkiezingen van 15 maart uitspreken over het Oekraïne-verdrag. Onduidelijk is nog of de Eerste Kamer het voorstel eveneens nog voor de verkiezingen zal behandelen.