Aantal autodiefstallen in 2016 ‘historisch laag’

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit spreekt van een bijzondere mijlpaal.

Het aantal diefstallen van personenauto's daalde met 9 procent van 10.091 auto’s naar 9.179.
Het aantal diefstallen van personenauto's daalde met 9 procent van 10.091 auto’s naar 9.179. Foto: Guus Schoonewille / ANP

Het aantal autodiefstallen in Nederland is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat blijkt uit dinsdag gepresenteerde cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Het aantal diefstallen van personenauto’s daalde met 9 procent van 10.091 auto’s naar 9.179. Volgens AVc-directeur Titus Visser is hiermee een laagterecord bereikt:

“Voor het eerst komen we hiermee onder de 10.000 gestolen personenvoertuigen. Opvallend is ook dat het aantal teruggevonden personenauto’s voor het eerst sinds jaren een lichte stijging van 2,1 procent laat zien.”

Het totaal aantal gestolen voertuigen daalde nog iets sterker in 2016: met 10,6 procent van 29.218 naar 26.118. Dit komt onder meer door een afname van het aantal gestolen zware bedrijfswagens (37 procent), aanhangwagens, caravans en opleggers (17 procent), motorfietsen (14 procent) en brom- en snorfietsen (12,5 procent).

Volgens de AVc zijn de verbeterde antidiefstalsytemen in veel auto’s een belangrijke oorzaak van de afname. Ook hebben de toenemende traceerbaarheid en aanpak van de handel in gestolen onderdelen een grote invloed op de cijfers.

Teruggevonden personenauto’s

Het gestegen percentage teruggevonden personenauto’s (2,1 procent) komt door de AVc deels door vernieuwde verwerking van aangiften. Hierdoor worden gestolen auto’s binnen twee uur na de aangifte internationaal gesignaleerd.

Het aantal gestolen personenauto’s dat al op de eerste dag werd teruggevonden steeg zelfs met 6 procent, wat neerkomt op 225 auto’s.