voetbal

Emotionele eerste wedstrijd na vliegtuigcrash ‘Chape’

Chapecoense heeft zaterdag voor het eerst sinds de vliegtuigcrash, waarbij een groot deel van de selectie van de Braziliaanse voetbalclub om het leven kwam, weer een wedstrijd gespeeld. In de eigen Arena Conda speelde de club uit het zuiden van Brazilië een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Braziliaanse kampioen Palmeiras. Het werd 2-2.

Voorafgaand aan de vriendschappelijke wedstrijd hielden de drie overlevenden van de vliegramp de beker van de Copa Sudamericana omhoog. Doelman Jackson Follmann, die als gevolg van de crash een deel van zijn been is kwijtgeraakt, werd in een rolstoel het stadion binnengereden met de cup op zijn schoot. Hij werd vergezeld door ploeggenoten Neto en Alan Ruschel, die eveneens de crash overleefden.

Chapecoense was op 28 november op weg naar Medellin, waar de Brazilianen de eerste finalewedstrijd tegen het Colombiaanse Atlético Nacional zouden spelen. Het vliegtuig stortte echter neer, waarbij 71 mensen om het leven kwamen. In de 71ste minuut van de oefenwedstrijd volgde een groot eerbetoon voor de slachtoffers.

Hoewel de finaleduels niet werden gespeeld, werd Chapecoense uitgeroepen tot winnaar van de Copa Sudamericana, als eerbetoon aan de club. Die prijs is te vergelijken met de Europa League. (ANP)