Verkrachting van Zweedse vrouw door drie mannen live te zien op Facebook

Verkracht worden terwijl leden van een besloten Facebookpagina live meekijken. Dat overkwam een 31-jarige Zweedse vrouw het afgelopen weekend, toen ze door drie mannen werd misbruikt en gefilmd in Uppsala.

De drie mannen, tussen de 19 en 25 jaar oud, zijn gearresteerd op verdenking van het verkrachten van de vrouw. Een van de mannen zou eerder veroordeeld zijn voor drugsgebruik en geweldpleging.

Leden van de besloten Facebookgroep, die zo’n 60.000 leden zou tellen, dachten eerst dat het een soort grap was. Velen zouden in de commentaren onder de video hun afschuw hebben uitgesproken. Het slachtoffer was volgens getuigen nauwelijks bij bewustzijn. Op de stream was ook live te volgen hoe de politie het appartement binnenviel en de mannen arresteerde.

Maandag heeft de politie volgens de Zweedse krant Aftonbladet het publiek verzocht de beelden niet verder te verspreiden. Mensen die dat wel doen, kunnen strafbaar zijn. Volgens de krant Expressen zou de oudste verdachte eerder veroordeeld zijn voor mishandeling.

Al eerder werd een livestreamingdienst gebruikt om een verkrachting live uit te zenden. Vorig jaar werd een tiener in de VS aangeklaagd voor het streamen van de verkrachting van een vriendin via de app Periscope. Eerder deze maand ontstond ophef over de mishandeling van een zwakbegaafde jongen in Chicago die live te zien was op Facebook.