Tussen zelfvertrouwen en selfiesticks

Afgelopen weekend liepen wereldwijd miljoenen mensen, jong en oud, mee in de Vrouwenmars om te demonstreren voor rechten van diverse minderheden, waaronder die van de vrouw. Dit is het geluid waar Georgina Gray en Jago Rackham op hoopten, toen zij afgelopen zomer Lyra lanceerden. Het duo zocht na het zien van Nova, een vrouwenblad uit de jaren zestig en zeventig, een blad met ‘een gedurfd vrouwelijk perspectief op samenleving, politiek en kunst’. Een feministisch tijdschrift voor alle generaties. Ze vonden het niet en besloten het zelf te maken. Na de eerste proefeditie ‘lust’ staat nummer 2, ‘self-love and vanity’ als een huis. De vraag wanneer zelfliefde omslaat in ijdelheid wordt in de volle breedte beantwoord. Bijvoorbeeld in een weifelend essay van filosoof Jeff Black, aan de hand van Rousseaus opvattingen over ‘amour propre’ en ‘amour de soi’. Maar ook in een analyse van de reacties op de beroving van beroemdheid Kim Kardashian: ze had er met haar selfies met trouwring immers ‘zelf om gevraagd’. De voormalige therapeut van prinses Diana vertelt in een interview waarom eigenliefde omslaat in ijdelheid: de consumptiemaatschappij misbruikt het begrip zodat échte zelfliefde steeds moeilijker te bereiken is.