Technologie

Philips Lighting blijft worstelen met oude lampen

De omzet bij Philips Lighting is in het vierde kwartaal opnieuw gedaald. Ook over het hele jaar gezien nam de omzet af van de in 2016 van moederbedrijf Philips afgesplitste lichtdivisie.

Het bedrijf presenteerde maandag voor de eerste keer als zelfstandig beursgenoteerd bedrijf zijn jaarcijfers. De jaaromzet was in 2016 7,1 miljard euro, dat is 4,7 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 185 miljoen euro, bijna 23 procent minder dan in 2015.

Volgens Philips Lighting zijn deze dalingen in lijn met de verwachtingen. In de loop van 2017 verwacht het bedrijf weer omzetgroei te laten zien; ook wijst het erop dat winstmarges de laatste maanden zijn verbeterd.

Topman Eric Rondolat blijft wel voorzichtig over de economische vooruitzichten. Vooral de wereldwijde politieke onzekerheid kan de resultaten onder druk zetten, volgens Rondolat in een persverklaring.

Overstap op ledverlichting

De winstdaling is deels veroorzaakt door eenmalige kosten rondom de afsplitsing van moederbedrijf Philips, dat zich nu helemaal richt op gezondheidstechnologie. Beleggers reageerden maandag verdeeld: na een korte stijging van bijna 3 procent, daalde de koers in de loop van de dag met 2 procent.

De krimp is vooral toe te schrijven aan de divisie van het verlichtingsbedrijf dat traditionele lampen maakt: daar daalden de opbrengsten vorig jaar met 18 procent. Het weerspiegelt de wereldwijde trend dat steeds meer mensen overstappen op de aankoop en installatie van ledverlichting.

De omzet bij de divisie die ledverlichting maakt steeg dan ook met 16 procent in het afgelopen kwartaal, en maakt 59 procent uit van de totaalomzet van het bedrijf.

Philips Lighting ging in mei naar de beurs. Moederbedrijf Philips besloot het onderdeel af te stoten zodat het zich volledig kon concentreren op de zorg.

Wel heeft het nog een meerderheidsbelang van 70 procent in Philips Lighting, waardoor het verlichtingsbedrijf nog altijd meeweegt in de jaarresultaten van het moederconcern.

De resultaten van Philips zelf worden deze dinsdagochtend bekendgemaakt.