Samsung: batterij oorzaak van problemen Galaxy Note 7

Door problemen met de productie en het ontwerp van de batterijen raakten de toestellen oververhit en vlogen ze in sommige gevallen zelfs in brand.

Hoofd van de mobiele telefoontak van Samsung Koh Dong-jin tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van de fabrikant in Seoul, Zuid-Korea. Tijdens de persconferentie maakte hij de oorzaak van het falen van de telefoons bekend.
Hoofd van de mobiele telefoontak van Samsung Koh Dong-jin tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van de fabrikant in Seoul, Zuid-Korea. Tijdens de persconferentie maakte hij de oorzaak van het falen van de telefoons bekend. Foto AP

Door problemen met de productie en het ontwerp van de batterijen die in de Galaxy Note 7 gebruikt werden, raakten de toestellen oververhit en vlogen ze in sommige gevallen zelfs in brand. Na maandenlang onderzoek heeft de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant Samsung maandag bekendgemaakt wat de oorzaak is geweest van de complicaties met het toestel. Het bedrijf presenteerde de onderzoeksresultaten maandag bij een persconferentie in de Zuid-Koreaans hoofdstad Seoel, meldt Reuters.

De defecten werden gevonden in twee verschillende series batterijen die door twee fabrikanten geproduceerd werden. Bij één batterijsoort pasten de accu’s niet goed in de behuizing van het toestel, wat tot oververhitting leidde. Zo’n 700 onderzoekers en ingenieurs van Samsung analyseerden de afgelopen maanden meer dan 200.000 toestellen en 30.000 batterijen van de Galaxy Note 7. Met de hard- en software van de telefoons was niks aan de hand, aldus Samsung zelf.

Lees ook deze vier vragen over de ontploffende smartphones: Wat is er mis met de Samsung-accu?

Achteraf, concludeert de fabrikant, bleken de interne testmethodes onvoldoende grondig. Het bedrijf heeft maatregelen getroffen om nieuwe problemen te voorkomen. Samsung gaat batterijen voortaan op acht verschillende manieren controleren, vertelde Samsung Mobile-president Koh Dong-Jin bij de persconferentie.

Al twee maanden nadat de Note 7 gelanceerd werd, stopte Samsung de productie van de smartphone definitief. Al snel na de start van de verkoop kwamen er berichten dat van ruim dertig exemplaren de accu in brand was gevlogen. Voordat Samsung stopte met de productie, had het de miljoenen reeds gefabriceerde telefoons al teruggeroepen.

Het telefoonfiasco kostte Samsung 5,3 miljard dollar (4,9 miljard euro) aan winst vorig jaar. Daarnaast liep het imago een ernstige deuk op, omdat luchtvaartmaatschappijen reizigers met klem verboden een Galaxy Note 7 mee te nemen.

Samsung besloot ook de introductie van de Galaxy S8 enkele maanden uit te stellen. De S-serie is de belangrijkste bron van inkomsten van Samsungs mobiele divisie.