olie

Succes productiebeperking van OPEC overschaduwd door opleving productie VS

Olieproducerende landen binnen en buiten de OPEC hebben dit weekeinde vastgesteld dat de in november afgesproken productiebeperking een succes is. Maar de markt is nog niet overtuigd. Maandag bleef de prijs van een vat Noordzee-olie (Brent) opnieuw haperen.

Berichten van de Amerikaanse oliemarkt dat de productie van schalieolie weer snel toeneemt nu de prijs van een vat olie boven de 50 dollar (46,5 euro) is beland, overschaduwden het nieuws uit Wenen.

Daar waren OPEC-landen en Rusland zondag bijeen om de naleving van de productiebeperking te bespreken. Een eerste inventarisatie laat zien dat de oliekraan door deze landen inderdaad een slag is dichtgedraaid.

Afgesproken was dat er dagelijks 1,8 miljoen vaten ruwe olie minder zou worden geproduceerd het komende halfjaar. Daarvan is een reductie van 1,5 miljoen vaten per dag nu gerealiseerd, aldus de Russische minister van Energie, Aleksandr Novak.

De productiebeperking is bedoeld om de olieprijs omhoog te duwen. Door overaanbod, veroorzaakt door Amerikaanse productie van schalieolie, kelderde de prijs van 115 dollar per vat tot 27 dollar per vat een jaar geleden.