Olie

Shell verkoopt belang Saoedisch bedrijf Sadaf

Shell verkoopt zijn belang van 50 procent in de petrochemische joint venture Sadaf in Saoedi-Arabië aan zijn partner Sabic, dat grotendeels in handen is van de Saoedische regering. De petrochemiereus betaalt 820 miljoen dollar aan het Brits-Nederlandse olie- en gasbedrijf, meldde Shell zondag. Sadaf werd in 1986 opgezet door Shell en het Saoedische Sabic. De joint venture, die bestaat uit zes grootschalige installaties met een jaarlijkse productie van 4 miljoen ton, zou doorlopen tot 2020, maar wordt nu voortijdig afgebroken door Shell. Shell zegt zich meer toe te willen leggen op zijn raffinageactiviteiten. Het concern zegt dat de deal geen gevolgen heeft voor zijn andere activiteiten in Saoedi-Arabië. Shell heeft nog een raffinagesamenwerking in dat land, met het staatsbedrijf Aramco. (ANP)