Israëlische nederzettingen

Groen licht voor 566 woningen Oost-Jeruzalem

De gemeente Jeruzalem heeft zondag groen licht gegeven voor de bouw van 566 woningen in het oosten van de stad. Dat heeft plaatsvervangend burgemeester en baas van de planningscommissie Meir Turgeman gezegd tegen de Israëlische radio. Volgens Turgeman is gewacht met het besluit tot na het vertrek van Barack Obama als president van de VS. Obama liet zich vaak kritisch uit over het nederzettingenbeleid van Israël. Eind december nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin werd geëist dat Jeruzalem de bouw van nederzettingen „onmiddellijk en volledig” staakt. De VS maakten geen gebruik van hun vetorecht, tot woede van Israël. De Israëlische premier Netanyahu hield de bouw van de woningen vervolgens tegen, in afwachting van het presidentschap van Trump. Israël beschouwt het oosten van Jeruzalem sinds 1980 als Israëlisch grondgebied, internationaal geldt het als bezet gebied. De Palestijnen willen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige staat wordt. (NRC)