Internationaal gezocht maffialid aangehouden in Tilburg

De 38-jarige man wordt waarschijnlijk binnenkort uitgeleverd aan Italië. Er hangt hem een straf van maximaal 24 jaar boven het hoofd.

Foto Lex van Lieshout/ANP

In Tilburg is afgelopen zaterdag een 38-jarige man gearresteerd die volgens de Italiaanse justitie deel uit maakt van de maffia. De man werd aangehouden op verzoek van de Italiaanse autoriteiten.

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een internationaal gezochte drugshandelaar. Sinds het voorjaar van 2016 wordt hij gezocht voor misdrijven waar een maximumstraf van 24 jaar cel op staat. De Italiaanse autoriteiten beschuldigen hem ervan lid te zijn van - en leiding te geven aan - een criminele organisatie die op het eiland Sardinië in cocaïne en xtc handelde. Hij heeft zowel een Italiaanse als een Nederlandse nationaliteit.

Hij werd zaterdag aangehouden nadat hij zijn schuiladres in Tilburg had verlaten om boodschappen te doen. Waarschijnlijk wordt hij binnenkort uitgeleverd aan Italië, meldt het Openbaar Ministerie. Maandag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. De verdachte is opgespoord door politieteam FASTNL, een speciale eenheid die zich richt op de opsporing en aanhouding van personen die internationaal gezocht worden.

In december hield dit team ook al een lid van de maffia aan in Utrecht. Het ging om een 46-jarig lid van de Camorra, de maffia uit de Italiaanse stad Napoli. Ook deze man zou overgebracht worden naar Italië waar hij nog een gevangenisstraf van vijf jaar, zeven maanden en zeven dagen moet uitzitten.