‘De mensen die Donald Trump stemmen hebben een punt’

Nederland Trumps inauguratie leidde ook in Nederland tot protest. Twee critici aan het woord, evenals twee aanhangers van Trump.

Marijn Ferier, junior docent geografie, planologie en internationale ontwikkelingsstudies in Amsterdam, was bij de demonstratie op het Museumplein:

„Het leek allemaal zo vanzelfsprekend, de wereld die we hier in Amsterdam kennen. Maar als ik nu kijk: de verkiezing van Trump, de Brexit, de populariteit van Wilders – zo vanzelfsprekend was het dus niet.

„De mensen die op Trump stemmen hebben een punt. Zij vormen een grote groep mensen die we lange tijd hebben genegeerd in economisch en cultureel opzicht. Wij zijn ten opzichte van hen eenkennig geweest.

„Wat er nu gebeurt, voelt als een backlash. Het voelt als gevaar. Niet alleen in de States. Het is een sentiment dat je ook hier in Europa voelt. Een sentiment tegen het anders zijn.

„Wat wij moeten doen – wij, hier, de mensen die diversiteit omarmen – is ook de kiezers van Trump en de kiezers van Wilders het gevoel geven dat we allemaal bij elkaar horen. Daarom zie ik dit hier ook niet als een demonstratie. Ik zie het als een viering van het verschil.”

Zinzy Geene, ontwerper bij een groot IT-bedrijf, ook op het Museumplein:

Nasty woman is een geuzenterm. Donald Trump noemde Hillary Clinton een nasty woman tijdens een debat. Dit is wat vrouwen vaak genoeg meemaken. Dat ze worden afgebekt om ze tot zwijgen te brengen. Maar wij laten ons niet muilkorven. We praten door als er wordt gescholden. Vandaar: proud. Ik ben vrouw, lesbisch, niet-blank. Trump staat voor de marginalisering van al die kanten van mijn wezen.

„Ik woonde als kind in Limburg en ik heb een donkere huid. Ik ben heel vaak uitgescholden. Op straat. Op school, door leerlingen. Door een docent. Ik was op de gang bezig aan een toets, toen ik hem tegen een klasgenoot hoorde zeggen: Bram, haal jij dat negerinnetje even binnen. Alle kinderen staarden me aan toen ik weer de klas in kwam. Wat nou, zei de leraar. Je bent toch zwart? Jij hoeft je toch niet te schminken als Zwarte Piet? Hij pakte een National Geographic met een gorilla op de cover. Dit is je tante, zei hij. Zo ga jij er later ook uitzien. Ik was 13, nee, toen kon ik niks terugzeggen.”

John Tapperwijn, blogger en oprichter van de lokale nieuwssite Groot Geldermalsen, vindt het positief dat Trump de wereld wakker schudt:

„Vergeleken met zijn campagnespeeches vond ik de toespraak van Trump vrijdag nog mild. Destijds was hij veel harder voor Hillary Clinton en de Democraten. Anderzijds, een presidentiële feestspeech was het ook niet. Je voelde de ongemakkelijkheid tussen hem en de Obama’s. Wel goed hoe Obama dat onderging. Hij was overduidelijk ongelukkig met de gang van zaken, maar werkte keurig mee aan een democratische overgang naar de nieuwe president.

„Het positieve van dit alles vind ik eigenlijk dat mensen een beetje worden wakker geschud. Veel meer mensen realiseren zich wat er kan gebeuren als de elite – eigenlijk een rotwoord – zijn eigen gang blijft gaan, zoals Trump zei. Ik ben wat dat betreft niet optimistisch. Ondanks het populisme denk ik dat er uiteindelijk weinig verandert, en dat de elites stevig in het zadel blijven zitten. Dat zie je hier ook in Geldermalsen. Het gedrag van de burgemeester is nog net zo als voor het protest in ons dorp tegen de komst van een azc.”

Astrid Bello, bestuurder van Pegida Nederland, is aanhanger van Trump en keek vrijdag naar de inauguratietoespraak:

„Ik kreeg kippenvel van de speech van Trump. Echt prachtig. Vooral hoe hij The People, het volk, de burger in zijn toespraak vooropstelde. Daar gaat het om. Mark Rutte doet het tegenovergestelde: kijk maar hoe hij omging met de uitslag van het Oekraïnereferendum.

„Ik hoop daarom echt dat veel van wat in Washington en de VS gebeurt, gaat doorsijpelen naar Europa en Nederland. Dat geldt voor handelsverdragen waar wij tegen zijn, en Trump gelukkig ook. Maar ook wat betreft de immigratie die echt de spuigaten uitloopt, zowel in de VS als bij ons.

„Ik weet dat vandaag vrouwen demonstreren, maar ik doe daar niet aan mee. Als vrouw had ik helemaal geen probleem met dat uitgelekte geluidsfragment in de verkiezingscampagne. De dingen die Trump over vrouwen zei, gebeuren omgekeerd ook. Wij vrouwen zeggen ook wel eens dat soort dingen over mannen. En dan zo’n vrouw die met veel kabaal een aanklacht tegen Trump indient. Laat dat toch, geef die man een kans.”