Bernie Ecclestone vertrekt als topman Formule 1

Ecclestone wordt ook wel de ‘godfather’ van de Formule 1 genoemd. Hij maakte de sport in veertig jaar groot.

Foto: Valdrin Xhemaj / EPA

De 86-jarige Bernie Ecclestone is niet langer de topman van Formule 1. Dat bevestigen de eigenaren maandag. Chase Carey, die in het bestuur zat sinds de overname van Formule 1 door Liberty Media in september, heeft zijn functie overgenomen. Ecclestone blijft aan in een ‘erefunctie’.

In het persbericht verklaart Ecclestone:

“Ik ben trots op het bedrijf dat ik de afgelopen veertig jaar heb gebouwd en op alles wat ik met Formule 1 heb bereikt. Ik wil alle promotors, teams, sponsors en televisiebedrijven bedanken met wie ik heb gewerkt. Ik ben erg blij dat het bedrijf is overgenomen door Liberty en dat het wil investeren in de toekomst van Formule 1.”

Het Duitse blad Auto, Motor und Sport bracht het nieuws maandag al eerder en zou een interview met Ecclestone hebben gehad. Hier zou hij hebben gezegd:

“Ik ben vandaag ontslagen. Het is over, officieel. Ik leid het bedrijf niet langer. Mijn baan is overgenomen door Chase Carey.”

Greg Maffei, CEO van Liberty Media zegt in het persbericht:

“Wij zijn verheugd dat de overname rond is en dat Chase het bedrijf als CEO zal leiden. Er liggen enorme kansen voor de sport om te groeien en we hebben er veel vertrouwen in dat Chase, met zijn kunde en ervaring, de juiste persoon is om dit te bereiken.”

Lees ook ons profiel: Bernie Ecclestone: wheeler en dealer met passie voor autosport

Overname

Het vertrek van Ecclestone volgt op de overname van Formule 1 door het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media. Het mediabedrijf kocht Formule 1 in september voor 7,1 miljard euro. De overname is nu helemaal rond. De aandeelhouders zijn akkoord en ook het bestuursorgaan van de Formule 1, de International Automobile Federation (FIA), heeft toestemming gegeven.

In september werd Chase Carey al aangewezen als bestuurslid. Vlak na de overname liet hij weten de sport te willen uitbreiden naar Noord-en Zuid-Amerika waar Formule 1 niet zo populair is. Liberty Media beschikt over het geld, de kabelnetwerken en de expertise om de Formule 1 uit te bouwen in Amerika.

Lees ook ons interview met Ecclestone: Nog nooit heb ik iemand bedrogen, zegt Bernie

Hoewel vlak na de overname de partijen nog zeiden dat Ecclestone als CEO zou aanblijven, komt zijn vertrek niet als een verrassing. Zondag meldde de BBC al op basis van anonieme bronnen dat Ecclestone deze week waarschijnlijk zou vertrekken.

‘Godfather’

Ecclestone wordt ook wel de ‘godfather’ van de Formule 1 genoemd. Hij werd in 1978 de baas van de Formula One Constructors Association (FOCA), haalde de sport uit het amateurcircuit en maakte Formule 1 tot één van de grootste sportevenementen ter wereld. Volgens zakenblad Forbes had hij een vermogen van drie miljard opgebouwd.

In een interview met NRC zei hij in maart 2015 nog lang niet aan pensioen te denken:

“Zolang ik bij een onderneming ben betrokken die in de Formule 1 zit, wil ik er controle over houden. Ik wil nog helemaal niet met pensioen gaan”.