Voorverkiezingen Frankrijk

Hamon en Valls naar tweede ronde linkse primaire Frankrijk

De relatief onbekende ex-minister Benoît Hamon heeft zondag in de eerste ronde van de linkse voorverkiezing in Frankrijk de meeste stemmen gehaald. Hij haalde 36 procent. Oud-premier Manuel Valls kwam met 31 procent als tweede uit de bus.

Daarmee wordt de achterban van de regerende Parti Socialiste in de beslissende ronde, aanstaande zondag, gedwongen te kiezen tussen twee uitersten. Hamon (49) vertegenwoordigt de meest linkervleugel van de partij. Hij was minister van Onderwijs maar stapte in 2014 uit protest tegen het bezuinigingsbeleid van president Hollande uit de regering. Hij is voorstander van een basisinkomen, wil uitkeringen verhogen en een 32-urige werkweek. Valls (54) staat bekend als een pragmatisch hervormer die voor alles de mogelijkheid tot regeren wil openhouden. Hij stelde zich kandidaat toen Hollande liet weten niet meer beschikbaar te zijn.

Grote winnaar is Emmanuel Macron, de partijloze ex-minister van Economie die zich buiten de primaire om president wil worden. Met 36 procent voor Hamon en 18 procent voor de nummer drie, de ook zeer linkse oud-minister Arnaud Montebourg, maakt de PS een ruk naar een links waar een groot deel van het kader zich niet in kan vinden. Mocht Valls het zondag niet halen, dan zal een deel van de PS-top overstappen naar Macron en is een scheuring onvermijdelijk.