Wüst en Mulder voor het eerst sprintkampioen

Beiden mogen nu ook aan het WK sprint deelnemen. Jan Blokhuijsen en Marije Joling werden allroundkampioen.

Foto Jerry Lampen / ANP

Ireen Wüst is de beste sprintster van Nederland. Op het NK in Heerenveen bleek ze zondag na twee 500 meters en twee 1.000 meters de snelste. Op de afsluitende 1.000 meter rekende ze in een rechtstreeks duel af met Sanneke de Neeling, de uittredend Nederlands kampioen.

Eerder wist Wüst wel vier keer eerder Nederlands kampioen allround te worden, maar sprintkampioen nog nooit. Wüst ging als koploper de tweede dag in, maar op de tweede 500 meter had De Neeling met 38,98 seconden om 39,20 seconden de leiding juist weer overgenomen van Wüst. Op de 1.000 meter moest Wüst daarom een achterstand van 5 honderdsten overbruggen.

Met 1.15,76 was Wüst verreweg de beste op de tweede 1.000 meter. De Neeling werd vierde met 1.17,43. In de einduitslag zakte ze daardoor naar de derde plek, Anice Das pakte het zilver achter Wüst.

Wüst en Das plaatsten zich daarmee naast Jorien ter Mors voor het WK sprint in Calgary dat eind februari gehouden wordt. Of Wüst daaraan deelneemt is echter onzeker, aangezien een week later het WK allround wordt verreden.

Bij de mannen werd Ronald Mulder kampioen. Hij won de laatste 1.000 meter in 1.09,14. Net als Ireen Wüst werd hij voor het eerst Nederlands kampioen sprint. Als kampioen plaatst hij zich voor het WK sprint. Jan Smeekens pakte het zilver, Pim Schipper werd derde.

Tijdens de 500 meter op zondag wist Mulder zijn leiding die hij na zaterdag had behaald te behouden. Met 35,00 seconden was hij een fractie langzamer dan zaterdag, toen hij bovendien met een pak met kapotte rits moest schaatsen.

Dai Dai Ntab en Jan Smeekens eindigden met 34,94 in honderdsten gelijk, maar Ntab was in duizendsten iets sneller. Voor de 1.000 meter betekende dat een voorsprong van 38 honderdsten voor Mulder op Smeekens en van 1,40 seconden op Ntab. Die wist Mulder met zijn overwinning op de 1.000 meter alleen maar groter te maken.

Mulder gaat samen met Kjeld Nuis en Kai Verbij naar het WK sprint. Zij hadden zich al geplaatst en lieten het NK daarom links liggen.

NK allround mannen: Blokhuijsen kampioen na goede 10.000 meter

Jan Blokhuijsen is zondag Nederlands kampioen allround geworden. Op de afsluitende 10.000 meter was hij flink sneller dan concurrent Patrick Roest en nam daardoor de leiding in het algemeen klassement definitief over. Bij de vrouwen behield Marije Joling haar koppositie op de 5.000 meter.

Roest was bij het ingaan van de laatste dag nog de verrassende koploper voor de, bij afwezigheid van Sven Kramer, favoriet Blokhuijsen. De 21-jarige schaatser reed zaterdag een sterke 1.500 meter en versloeg Blokhuijsen met een flink verschil van bijna anderhalve seconde. Hij had daardoor voorafgaand aan de slotafstand een minieme marge van 0,88 seconden.

Blokhuijsen reed in de voorlaatste rit een strakke tijd van 13.12,77. Al in de beginfase van de daaropvolgende rit zat Roest flink onder diens rondetijden, waardoor Blokhuijsen zich kon gaan opmaken voor de podiumceremonie. Roest reed uiteindelijk een tijd van 13.27.60 en werd tweede in het algemeen klassement. Hij veroverde daarmee tevens een ticket voor het WK alround (naast de al eerder geplaatste Kramer en Blokhuijsen). Marcel Bosker eindigde als derde in de totaalstand.

NK allround vrouwen: Joling vecht zich terug op de 5.000 meter en wint titel

Op de afsluitende 5.000 meter bij de vrouwen was het Marije Joling die de titel pakte. De schaatsster ging de slotafstand in met een voorsprong van 1,15 seconden op Linda de Vries en 4,28 seconden op Yvonne Nauta. Die laatste kwam in een rechtstreeks duel met Joling nog dichtbij.

Doordat De Vries een tijd had gereden van 7.13,11 was het voorafgaand aan de slotrit duidelijk dat de nummer 1 en 3 in het klassement om de eindzege zouden gaan strijden. Tijdens de rit liep Nauta ronde per ronde uit op Joling, die haar koppositie leek te gaan verliezen. In de laatste anderhalve ronde stortte Nauta echter in en kon Joling terugkomen. Het verschil van 1.62 seconden aan de finish was onvoldoende voor Nauta om de eindzege te pakken.

Later zondag wordt op het NK allround voor vrouwen nog de afsluitende 5.000 meter gereden. Marije Joling verdedigt daarbij een voorsprong van 1,15 seconden op Linda de Vries en 4,28 seconden op Yvonne Nauta.