Hamon en Valls naar tweede ronde linkse primaire Frankrijk

Voorverkiezingen Oud-minister Benoît Hamon kreeg 35 procent van de stemmen. Oud-premier Manuel Valls lijkt tweede te worden.

parties compete to win the nomination for the 2017 presidential election. The primaries, organized by the Socialist party, will be held on 22 and 29
parties compete to win the nomination for the 2017 presidential election. The primaries, organized by the Socialist party, will be held on 22 and 29 Foto Christophe Petit Tesson/epa

Voormalig minister van Onderwijs Benoît Hamon heeft in de eerste ronde van de linkse voorverkiezing in Frankrijk verrassend de meeste stemmen gehaald. Hij haalde 36 procent. Oud-premier Manuel Valls is met iets meer dan 31 procent als tweede geëindigd en staat in de beslissende ronde, aanstaande zondag, dus tegenover Hamon.

Daarmee wordt de achterban van de zeer verdeelde regerende Parti Socialiste gedwongen te kiezen tussen twee uitersten.

Hamon (49) vertegenwoordigt de meest linkervleugel van de partij. Hij stapte in 2014 uit de regering uit protest tegen het bezuinigingsbeleid van president François Hollande. Hij is voorstander van een basisinkomen, wil de uitkeringen verhogen en pleit voor een werkweek van 32 uur. Valls (54) staat bekend als een pragmatische hervormer die voor alles de mogelijkheid tot regeren wil openhouden. De voor een deel van Frans links te autoritaire oud-premier stelde zich in december kandidaat toen Hollande zei geen nieuwe termijn te ambiëren.

Terwijl zondag de toekomst van de PS als machtspartij op het spel staat, lijkt Emmanuel Macron de grote winnaar. De partijloze ex-minister van Economie die zich buiten de primaire om heeft gekandideerd voor het presidentschap maakt bij de verkiezingen in april alleen een kans als de PS verzwakt is. Met 36 procent voor Hamon en 18 procent voor de evengoed zeer linkse oud-minister Arnaud Montebourg, maakt de partij een ruk naar een links waar een groot deel van het kader zich moeilijk in kan vinden. Mocht Valls het zondag niet halen, dan is een scheuring onvermijdelijk en zal een deel van de parlementariërs overlopen naar Macron.

De opkomst van de voor alle Franse kiezers open staande voorverkiezing was met 1,2 miljoen stemmen laag. Bij de eerste linkse primaire, in 2011, gingen voor de eerste ronde 2,6 miljoen mensen naar de stembus. Hollande won toen. Ter vergelijking: de eerste ronde van de centrum-rechtse voorverkiezing die François Fillon afgelopen najaar als kandidaat aanwees trok 4,3 miljoen kiezers.

De matige belangstelling toont de deplorabele staat waarin de PS na vijf jaar regeren verkeert. Ongeacht de kandidaat staat de partij in peilingen voor de presidentsverkiezingen momenteel vierde of vijfde. De kiezers, zei Valls, hebben aanstaande zondag „de keus tussen gegarandeerd verlies en mogelijke winst, de keus tussen onhaalbare en niet te financieren beloftes en een geloofwaardig links dat verantwoordelijkheden van het land op zich neemt”

Lees ook het achtergrondverhaal: Vijf jaar Hollande sloeg diepe wond in links Frankrijk