Groen licht voor bouw 566 woningen in Oost-Jeruzalem

De bouw werd eind vorig jaar nog tegengehouden totdat Donald Trump zou zijn geïnaugureerd.

Joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem.
Joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem. Foto: Ahmad Gharabli / AFP

De gemeente Jeruzalem heeft zondag groen licht gegeven voor de bouw van 566 woningen in drie nederzettingen in het oosten van de stad. Dat heeft plaatsvervangend burgemeester en baas van de planningscommissie van de stad Meir Turgeman zondag gezegd tegen de Israëlische radio. Het gaat om woningen in de wijken Pisgat Ze’ev, Ramot en Ramat Shlomo.

Volgens Turgeman is gewacht met het besluit tot de termijn van Barack Obama als president van de Verenigde Staten tot een einde was gekomen. Obama liet zich in het verleden vaak kritisch uit over het nederzettingenbeleid van Israël. De huidige president Donald Trump, werd vrijdag geïnaugureerd.

Lees ook: Het zal je locoburgemeester maar zijn. Of wacht: dat ís hij

VN-resolutie

Eind december nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aan waarin werd geëist dat Jeruzalem de bouw van nederzettingen in “onmiddellijk en volledig” staakt. Opmerkelijk was dat de Verenigde Staten zich onthielden van stemming, dit tot grote woede van Israël. De bouw van de 566 woningen werd door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vervolgens tegengehouden, in afwachting van het presidentschap van Trump. Trump kondigde eerder aan dat de relatie tussen de VS en Israël met hem aan het roer snel zou veranderen:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We cannot continue to let Israel be treated with such total disdain and disrespect. They used to have a great friend in the U.S., but…….
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump not anymore. The beginning of the end was the horrible Iran deal, and now this (U.N.)! Stay strong Israel, January 20th is fast approaching!

Op dit moment wonen er, inclusief Oost-Jeruzalem, ruim 600.000 Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat.