‘Britse regering verzweeg mislukte test ballistische raket’

Een vorig jaar juni afgevuurde raket – zonder belading – dreigde richting het Amerikaanse vasteland te gaan, schrijft The Sunday Times.

Een van de onderzeeërs van waaraf een ballistische raket gelanceerd kan worden.
Een van de onderzeeërs van waaraf een ballistische raket gelanceerd kan worden. Foto Tam McDonald/EPA

De Britse regering heeft een mislukte test met een ballistische raket die gebruikt kan worden voor nucleaire aanvallen, verzwegen. Een Trident-raket die vorig jaar juni vanuit een onderzeeër voor de kust van Florida werd afgeschoten, veranderde van baan en dreigde richting het vasteland te gaan, zo onthult The Sunday Times.

De ballistische raket was volgens de krant niet beladen, maar zorgde wel voor grote paniek op Downing Street, slechts enkele dagen voor het referendum over de Brexit. De reden voor de mislukte test is onbekend, maar volgens bronnen tegenover The Sunday Times veranderde de raket, die een doel voor de kust van West-Afrika (ruim 9.000 kilometer verder) had moeten raken, van baan.

Het incident vond plaats enkele weken voor het Britse Lagerhuis zou stemmen over een nieuwe miljoeneninvestering in onderzeeërs die de Trident-raketten kunnen afschieten. Het parlement stemde uiteindelijk in meerderheid voor de aankoop.

Bewust geheim gehouden

Het resultaat is bewust geheim gehouden, meldt een topfunctionaris binnen de marine aan de krant. “Er was grote paniek op het hoogste overheidsniveau nadat de eerste test die een afschrikwekkende werking moest hebben, eindigde in een grote mislukking.”

Om de geloofwaardigheid van de eigen slagkracht niet te beschadigen, zou het resultaat geheim zijn gehouden, daar waar eerdere geslaagde testen breed werden uitgemeten door het Britse ministerie van Defensie.