Arrestant in Amsterdamse politiecel overleden door zelfdoding

Het is nog niet duidelijk hoe de man zichzelf heeft kunnen doden. De Rijksrecherche doet zoals gebruikelijk onderzoek.

Een agent opent een celdeur op het politiebureau van Apeldoorn, dus niet de locatie van de zelfdoding.
Een agent opent een celdeur op het politiebureau van Apeldoorn, dus niet de locatie van de zelfdoding. ANP MICHAEL KOOREN

Een arrestant is zondagmiddag in een Amsterdamse politiecel overleden door zelfdoding. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De man was geen Nederlander, maar van Zuid-Europese afkomst. Om privacyredenen wil de politie zijn identiteit niet verder specificeren. Hij zat sinds vrijdagmiddag vast op verdenking van fraude.

Onderzoek

Volgens de politie troffen arrestantenbewaarders het levenloze lichaam van de man in zijn cel aan toen ze zijn lunch brachten. Een reanimatie mocht niet meer baten. De man zou geen signalen hebben gegeven dat er iets met hem aan de hand was.

Een politiewoordvoerder kan niet zeggen hoe de man een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Daar doet, zoals gebruikelijk, de Rijksrecherche nu onderzoek naar. Cellen en arrestanten worden normaal gesproken zo veel mogelijk gestript van zelfmoordhulpmiddelen.

Praten over zelfdoding kan bij de hulp- en preventielijn 0900 0113 (www.113Online.nl): ‘Zelfmoord? Praat erover’.

Het laatste langetermijnonderzoek naar sterfgevallen onder zorg van de politie stamt uit 2006. Volgens het rapport ‘De politie een zorg’ (pdf) zijn in de periode 2000-2004 negen mensen overleden door suïcide, ongeveer twee per jaar.