Wüst en Mulder aan kop halverwege NK sprint

Na een vijfde plek op de eerste 500 meter reed Wüst zaterdagmiddag alle concurrenten op ruime achterstand op de 1.000 meter.

Wüst na haar zege op de 1.000 meter in Heerenveen.
Wüst na haar zege op de 1.000 meter in Heerenveen. Foto Jerry Lampen / ANP

Ireen Wüst gaat de tweede en laatste dag van het NK sprint in Heerenveen zondag in als klassementsleidster. Na een vijfde plek op de eerste 500 meter reed de schaatsster zaterdagmiddag alle concurrenten op ruime achterstand op de 1.000 meter. Sanneke de Neeling eindigde op de langste sprintafstand als tweede, op 1,19 seconden. Anice Das werd derde.

Door haar zege op de kilometer is Wüst nu ook eerste in het klassement. De Brabantse heeft een voorsprong van tweetiende seconde op De Neeling en ruim viertiende op Das. Op zondag worden de laatste twee afstanden gereden op het NK Sprint: eerst de 500 meter, dan de 1.000 meter.

Mulder aan kop bij de mannen

Een eerste plek bij het Nederlands kampioenschap sprint geeft recht op een startplek voor het wereldkampioenschap sprint, eind volgende maand in het Canadese Calgary. Bij de vrouwen krijgt ook de nummer twee op het NK een ticket. Ook bij het NK allround, dat dit weekeinde eveneens wordt gehouden, ligt voor de winnaar een startplek op het WK allround klaar.

Bij het sprinttoernooi voor de mannen staat Ronald Mulder aan kop na de eerste dag, na tweede plaatsen op zowel de 500 als de 1.000 meter. Tweede in het klassement (op 0,25 seconden) is Jan Smeekens, die eerder op de dag de 500 meter won. De winnaar van de 1.000 meter, Hein Otterspeer, staat na twee afstanden derde, na een moeizame eerste rit.

Joling behoudt leiding bij allround

Ook Patrick Roest gaat de laatste dag van de Nederlandse kampioenschappen schaatsen in als klassementsleider, maar dan bij het allroundtoernooi. De 21-jarige schaatser reed zaterdag een sterke 1.500 meter en versloeg concurrent Jan Blokhuijsen met een flink verschil van bijna anderhalve seconde. In het klassement heeft Roest slechts een minieme marge van 0,88 seconden, met de afsluitende 10.000 meter nog te gaan.

Groter is de voorsprong van Marije Joling, die zaterdag haar koppositie in het allroundtoernooi verstevigde. Na een tweede plaats op de 1.500 meter staat de nu 1,15 seconden voor op Linda de Vries en 4,28 seconden op Yvonne Nauta, de Nederlands kampioene allround van 2014. Bij de vrouwen staat zondag nog de 5.000 meter op het programma.