Oud-president verlaat Gambia; opvolger wil onderzoek

Het gaat om een onderzoekscommissie, benadrukt president Adama Barrow. Van vervolging van oud-president Yahya Jammeh is voorlopig nog geen sprake.

De nieuwe president van Gambia, Adama Barrow.
De nieuwe president van Gambia, Adama Barrow. Foto AP

Oud-president Yahya Jammeh heeft zaterdagnacht Gambia verlaten. Hij is waarschijnlijk op het vliegtuig gestapt richting Eqatoriaal Guinea, meldt persbureau AP. Of hij daar nu verblijft of is doorgereisd, is onduidelijk.

Na weken van verzet kondigde oud-president Jammeh vrijdagnacht na 22 jaar aan de macht op de staatstelevisie van Gambia zijn vertrek aan. De nieuwe Gambiaanse president Adama Barrow liet zaterdag weten dat hij wil laten onderzoeken of zijn voorganger zich schuldig heeft gemaakt aan mensenrechtenschendingen. In een vraaggesprek met persbureau AP kondigde Barrow zaterdag aan dat hij een commissie gaat instellen om dat onderzoek uit te voeren.

Barrow (51) benadrukte tegenover AP dat het gaat om een onderzoekscommissie, en dat van rechtsvervolging van Jammeh voorlopig geen sprake is. “We hebben het niet over een rechtszaak, maar over een waarheids- en verzoeningscommissie. Voordat je kunt optreden, moet je eerst de waarheid achterhalen en de feiten op een rij zetten”, aldus Barrow.

In een gezamenlijke verklaring lieten de Verenigde Naties, Afrikaanse Unie en een coalitie van West-Afrikaanse zaterdag weten dat ze er bij Barrow op zullen aandringen om Jammeh niet het doelwit van strafmaatregelen te laten zijn. Het is echter onduidelijk of en wanneer hij kan terugkeren in Gambia. Barrow zelf verblijft momenteel nog in buurland Senegal.

Buurlanden dreigden met ingrijpen

Hoewel Barrow al in december de verkiezingen won, weigerde Jammeh de macht op te geven. Hij besloot zijn verkiezingsnederlaag aan te vechten bij het hooggerechtshof in Gambia, in een poging nieuwe verkiezingen af te dwingen. Dat kondigde echter aan pas over een maand of vier met een uitspraak te kunnen komen.

Lees ook: Met vreemde legers aan de poort geeft Yahya alsnog op.

Andere Afrikaanse landen wilden dat moment niet afwachten, ook omdat de inauguratie van de nieuwe president Barrow gepland stond voor donderdag. De Ecowas, een samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, kondigde militair ingrijpen aan, een actie die werd aangevoerd door Gambia’s buurlanden Senegal en Nigeria.