Reportage

Gemoedelijk protest tegen Trump op Museumplein en Malieveld

Drieduizend mensen demonstreerden vandaag in Amsterdam tegen Trump, honderden deden dat in Den Haag.

Op het Museumplein verzamelden een paar duizend mensen.
Op het Museumplein verzamelden een paar duizend mensen. Foto's Museumplein: Tammy van Nerum (overigen:, privécollectie geïnterviewden)

Drieduizend mensen, schat organisator Lauren Valbert, staan op het gras voor het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Tegenover hen een handjevol agenten – de sfeer op deze women’s march blijft vanmiddag even zonnig als het weer. Er wordt gezongen over het afschudden van de ketens, er wordt getrommeld en gitaar gespeeld en overal houden mensen borden met soms boze, maar toch vooral ludieke teksten omhoog. Een hond loopt rond met het bord ‘Even I know it’s not okay to grab pussy’.

Twee toeristen uit Wit-Rusland kijken verbaasd naar alle ‘pussy’s’ en ‘vagina’s’ op de borden om hen heen. Wat is hier aan de hand? Tegen Trump? De Wit-Rus met de Amsterdam-muts steekt zijn duim omhoog: „Donald Trump is goed!”

De voertaal is Engels, er lopen dan ook veel Amerikanen mee. Een meisje van de humanitaire organisatie Plan Nederland dacht juist onder dit publiek veel geld te kunnen inzamelen ten behoeve van kindbruidjes. „Maar er lopen heel veel toeristen en je moet een Nederlands IBAN-nummer hebben.”

PowNews loopt wat te jennen: „Wat vond u van het kattengejank?” Maar dit zijn niet de linkse activisten die ze graag voor de camera krijgen. De demonstranten zeggen vaker dat ze geschokt dan dat ze boos zijn. Veel mensen zeggen door de verkiezing van Trump wakker te zijn geschud, dat ze bang zijn voor de toekomst, dat ze niet wisten dat er zoveel mensen waren die heel anders over de wereld denken dan zijzelf.

Nederland Amsterdam 21-01-2017 Vandaag word wereldwijd de Women’s March gehouden, als reactie en tegengeluid op Trump en op zijn inauguratie. Ook Amsterdam doet mee. Op het Museumplein verzamelden een paar duizend mensen voor een positieve demonstratie tegen haat, voor gelijke rechten en een gelijke behandeling voor vrouwen.

Foto: Tammy van Nerum

Nederland Amsterdam 21-01-2017 Vandaag word wereldwijd de Women’s March gehouden, als reactie en tegengeluid op Trump en op zijn inauguratie. Ook Amsterdam doet mee. Op het Museumplein verzamelden een paar duizend mensen voor een positieve demonstratie tegen haat, voor gelijke rechten en een gelijke behandeling voor vrouwen.

Foto: Tammy van Nerum

Nederland Amsterdam 21-01-2017 Vandaag word wereldwijd de Women’s March gehouden, als reactie en tegengeluid op Trump en op zijn inauguratie. Ook Amsterdam doet mee. Op het Museumplein verzamelden een paar duizend mensen voor een positieve demonstratie tegen haat, voor gelijke rechten en een gelijke behandeling voor vrouwen.

Foto: Tammy van Nerum

Op het Museumplein verzamelden een paar duizend mensen.
Foto’s: Tammy van Nerum

De stemming in Den Haag, waar de andere Womens march voor vrouwen- en mensenrechten plaatsvindt, is al even ludiek en gemoedelijk, al is het aantal deelnemers wel aanmerkelijk lager. Ongeveer 400 schat de politie, meer dan duizend zeggen de demonstranten. Tijdens de gemoedelijke wandeling van het Malieveld naar de Amerikaanse ambassade op het Lange Voorhout, begint de van oorsprong Deense Mai Dahl (45) zachtjes te zingen. „Dat is zachter dan scanderen”, zegt ze. Ze kiest voor We shall overcome, een van oorsprong christelijk lied. Onmiddellijk haken een paar oudere Amerikaanse dames aan. „Ik kies niet voor niets voor We shall overcome”, zegt Dahl later. „Ik zag gisteren tijdens de inauguratie allerlei geestelijken Donald Trump inzegenen. Nou, dit is mijn antwoord.” Hoewel ze een terugkeer van de jaren dertig vreest, wil ze toch positief blijven. „Het mooie van dit soort gebeurtenissen is dat mensen eindelijk weer eens in actie komen.”

Rebekka van Roemburg (55) demonstreerde voor het laatste in de jaren tachtig, maar voelde nu toch weer de noodzaak om de straat op te gaan. „Ik kom hier om mijn solidariteit te betonen met vrouwen in de VS”, zegt Van Roemburg, die als diplomaat lange tijd in het buitenland woonde. „Vrouwenrechten in de VS staan onder druk, zoals het recht op abortus of het recht op de toegang tot goede voorbehoedsmiddelen. Bovendien zal de afschaffing van Obama-care ook de gezondheid van veel vrouwen treffen.” Daarnaast is ze bang dat de rechten van vrouwen en homo’s ook in Nederland onder druk komen te staan. „Ook wij hebben hier onze Trumps. Soms hebben ze zelfs hetzelfde kapsel.”

Van Roemburg haast zich eraan toe te voegen het mooie van de demonstatie te vinden dat er geen politieke partijen aan meedoen. „Anders wordt het toch snel weer negatief doordat partijen zich tegen elkaar gaan afzetten.” Helemaal onpolitiek is de bijeenkomst echter niet. Kirsten van den Hul meldt zich, en introduceert zichzelf als nummer 8 op de kandidatenlijst voor de PvdA. Ze wil zeggen „hoe positief en ontroerend” ze de bijeenkomst vindt.

Voor- en tegenstanders van Trump aan het woord: