Feyenoord in eigen huis nipt langs Willem II

De Rotterdamse koploper versloeg de Brabanders door een doelpunt van Jens Toornstra, die na ruim een half uur raak kopte.

Feyenoord speler Jens Toornstra kopt 1-0 binnen.
Feyenoord speler Jens Toornstra kopt 1-0 binnen. Foto ANP.

Feyenoord heeft zaterdag de vijftiende competitiezege van dit seizoen kunnen bijschrijven. De koploper van de eredivisie versloeg Willem II in de eigen Kuip met 1-0, dankzij een doelpunt in de 32ste minuut van Jens Toornstra. De middenvelder kopte een voorzet van Eljero Elia langs de Tilburgse keeper Kostas Lamprou.

Feyenoord verstevigde met die benauwde zege wel de eerste plaats op de ranglijst, met 48 punten uit negentien wedstrijden. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst heeft nu acht punten voorsprong op Ajax en elf op PSV. De Amsterdamse club treft zondag FC Utrecht, de landskampioen uit Eindhoven ontvangt SC Heerenveen.

Net als vorige week bij de hervatting van het seizoen in Kerkrade tegen Roda JC (0-2) hoefde de koploper niet groots te spelen om weer een zege te kunnen bijschrijven. Willem II probeerde in De Kuip mee te voetballen en deelde zo af en toe wat speldenprikjes uit, maar echt in de problemen kwam Feyenoord niet.

Toch kreeg Willem II in de tweede helft een grote kans op de gelijkmaker. Dico Koppers, ingevallen voor de tegenvallende Thom Haye, leverde de bal voor het doel af bij Timo Lieftink. De middenvelder schoot echter recht in de handen van doelman Brad Jones.

AZ ziet Sparta langszij komen

Sparta is zaterdagavond in Alkmaar ontsnapt aan de vijfde nederlaag op rij in de eredivisie. De Rotterdamse ploeg keek vijf minuten voor tijd bij AZ nog tegen een achterstand aan. Invaller Mathias Pogba bracht in de 86e minuut echter de verdiende gelijkmaker op zijn naam met een kopbal: 1-1. Het was het eerste Sparta-doelpunt voor de oudere broer van de beroemde Paul Pogba, de middenvelder van Manchester United.

AZ - dat zaterdag vooral verdedigend slordig was - bleef door de remise op de vijfde plaats. De Alkmaarse ploeg won slechts één keer in de laatste zes thuiswedstrijden. Sparta pakte het eerste puntje na een serie van vier nederlagen op rij en klimt daarmee naar de veertiende plek in de ranglijst.

PEC wint bij ADO, Groningen en Vitesse gelijk

PEC Zwolle heeft zaterdagavond met een 2-1 overwinning belangrijke punten behaald bij ADO Den Haag. Voor ADO trof Gervane Kastaneer doel. Voor PEC kwamen Kingsley Ehizibue en Nicolai Brock-Madsen tot scoren. De Zwolse ploeg neemt daarmee enige afstand van de degradatiezone en staat nu vijftiende.

FC Groningen en Vitesse hebben zaterdag hun onderlinge duel besloten met een logische uitslag (1-1). Want de thuisploeg had voor rust het betere van het spel in de eigen Euroborg, terwijl de bezoekers uit Arnhem op basis van de de tweede helft de meeste aanspraak op een zege maakten. (ANP)