Tien overlevenden gevonden na lawine Italië

Vijf van hen zijn inmiddels gered uit het onder de sneeuw bedolven hotel.

Italiaanse brandweer/AP
Italiaanse brandweer/AP Italiaanse brandweer bij het hotel

Twee dagen nadat een dodelijke lawine een hotel in de Italiaanse Abruzzen bedolf, zijn er tien overlevenden gevonden. Dat melden verschillende Italiaanse media op basis van een woordvoerder van de brandweer.

Vijf van hen zijn inmiddels gered, meldt de chef van de Italiaanse rampenbestrijding volgens persbureau AP. De chef zegt dat onder de vijf mensen die reddingswerkers uit het grotendeels verwoeste hotel hebben gehaald, vier kinderen zijn.

De vrouw en de 8-jarige zoon van de Italiaan Giampiero Parete zijn volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera ook bevrijd. Parete was woensdag net naar zijn auto gelopen om medicijnen voor zijn echtgenote op te halen, toen de sneeuwmassa het hotel trof.

De 6-jarige dochter van Parete zit nog vast in het bedolven gebouw. Reddingswerkers zijn bezig haar en vier andere overlevenden onder het puin en de sneeuw vandaan te halen. Het is niet bekend of er nog meer overlevenden onder het puin liggen.

Bekijk beelden van de reddingsoperatie:

Het eerste contact met de overlevenden werd om elf uur gelegd. Ze zouden erin geslaagd zijn om vuur te maken in een keuken en zijn zo warm gebleven. Door kleine rookpluimen werden ze ontdekt. “Ze waren blij om ons te zien en niet in staat om te praten”, vertelde één van hun redders tegenover de krant Repubblica.

Het nieuws over de overlevenden komt na een lange en grote zoekactie van de hulpdiensten, bij temperaturen onder nul en op 1.200 meter hoogte. Het hotel is moeilijk benaderbaar door de ravage die de lawine heeft aangericht en de hevige sneeuwval; in enkele dagen tijd is er in het gebied drie tot vier meter sneeuw gevallen. Bulldozers hebben getracht de weg naar het hotel begaanbaar te maken voor de hulpdiensten.

Lees ook: De reconstructie van de ramp die redacteur Marc Leijendekker schreef

Tijdens de lawine, die volgde op een reeks aardbevingen in het gebied, waren er tussen de 30 en 35 mensen in het hotel. Volgens een eerste reconstructie werd het gebouw zeker tien meter meegesleurd. De kans op overlevenden werd eerder heel klein geschat. Tot dusver zijn er vier lichamen geborgen.

Het getroffen hotel, genaamd Rigopiano, had vier sterren verworven met een wijnkelder, een spa en wellness-resort van 1.200 vierkante meter, tennisbaan, restaurant en 43 luxe kamers.

Lees ook: Van luxe resort in de Italiaanse bergen is weinig over