Trumpblog

Trump keurt Dakota Access en Keystone XL-pijpleidingen goed

Vrijdag 20 januari werd Donald Trump officieel ingezworen als president van de Verenigde Staten. Volg hier de laatste ontwikkelingen en lees alles over de verkiezingen in onze special op nrc.nl/amerika2016.

Trump kondigt grote dag aan

Trump kondigt op zijn persoonlijk Twitter-account een 'grote dag' aan woensdag die betrekking heeft op het gebied van nationale veiligheid. Trump zou morgen onder meer een decreet tekenen dat een tijdelijke stop zal zetten op de komst van vluchtelingen en visas uit landen als Syrië, Irak, Iran, Libië, Soedan, en Jemen. Ook kondigt hij opnieuw de bouw van de muur aan:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Big day planned on NATIONAL SECURITY tomorrow. Among many other things, we will build the wall!

In een telefonisch gesprek met de Indiase premier nodigde hij Modi uit naar de VS te komen om te praten over meer samenwerking op het gebied van handel en defensie. Ook twitterde Trump dat hij de federale politie te zullen sturen naar Chicago als 'het bloedbad' in Chicago niet ophoudt. Het aantal dodelijke schietpartijen steeg vorig jaar met 24 procent. Uit eerdere berichtgeving bleek al dat het aantal moorden dat in 2016 werd gepleegd, in negentien jaar niet zo hoog is geweest.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump If Chicago doesn't fix the horrible "carnage" going on, 228 shootings in 2017 with 42 killings (up 24% from 2016), I will send in the Feds!

Syrisch meisje Bana Alabed schrijft Trump

Bana Alabed, het zevenjarige meisje dat wereldwijd bekend is geworden omdat ze vanuit Aleppo over de oorlog in Syrië twitterde, heeft president Trump een brief geschreven. Alabed en haar familie wisten afgelopen december naar Turkije te ontkomen. In de brief vraagt ze Trump, nu hij president is, de achtergebleven kinderen in haar thuisland te helpen.

'I know you will be the president of America, so can you please save the children and people of Syria? You must do something for the children of Syria because they are like your children and deserve peace like you.
If you promise me you will do something for the children of Syria, I am already your new friend'.

Turkije en Alabed steunen de Syrische oppositie. Welke positie Trump zal innemen in het conflict is nog niet helemaal duidelijk. Wel zei hij een dag geleden dat hij graag met Rusland wil samenwerken om ISIS te verslaan. Maar de VS sturen volgende week geen delegatie naar de vredesgesprekken in Kazachstan. Tijdens de verkiezingscampagne heeft Trump steeds herhaald dat als hij president was geweest, de VS zich nooit in de oorlog hadden gemengd.

Ook VN-ambassadeur goedgekeurd

Nadat meerdere beoogde ministers dinsdag het groene licht kregen is ook VN-ambassadeur Nikki Haley goedgekeurd door de Senaatscommissie. Slechts twee leden (beiden Democraat) stemden tegen.

De 45-jarige Haley is nu nog gouverneur van South Carolina. Zij werd eerder nog genoemd als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken, maar die post ging naar Rex Tillerson.

De twee tegenstemmers zeiden bezorgd te zijn vanwege Haleys gebrek aan ervaring op het gebied van buitenlandbeleid en internationale betrekkingen.

Haley zei een voorstander van te zijn van het omstreden plan om de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Ook zei ze kritisch te zijn tegenover de Russen, die ze naar eigen zeggen niet vertrouwt. Dat laatste is opmerkelijk, aangezien Trump herhaaldelijk zijn lof heeft uitgesproken over Rusland en president Poetin.

Trump hangt verkeerd gedateerde foto inauguratie in persruimte

President Trump gaat een foto ophangen in de persruimte van het Witte Huis. De boodschap lijkt duidelijk: op de afbeelding is een enorme menigte te zien bij de inauguratie van Trump, die afgelopen vrijdag plaatsvond.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump A photo delivered yesterday that will be displayed in the upper/lower press hall. Thank you Abbas! https://t.co/Uzp0ivvRp0

De foto was een cadeau van fotograaf Abbas Shirmohammadi. Twitteraars wezen er al gauw op dat de verkeerde datum onder de foto staat: 21 in plaats van 20 januari.

Afgelopen weekend ontstond er commotie toen de nieuwe woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer ontkende dat de opkomst bij de beëdiging wat mager was, zoals meerdere media beweerd hadden. "Dit was de grootste menigte die ooit een inauguratie bekeek. Punt uit."

.@PressSec Spicer: This was the largest audience to ever witness an inauguration, period. pic.twitter.com/jAiZB24Lrf

— The Voice of America (@VOANews) 21 januari 2017

Afgelopen maandag zei Spicer dat hij ook mensen mee had gerekend die op tv en via internet naar de beëdiging hadden gekeken.

Ploumen wil maatregel Trump teniet doen

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) wil een van de eerste maatregelen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump teniet doen. Die schrapte maandag de financiering van organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning, maar ook de mogelijkheid van een veilige abortus aanbieden.

Hierdoor zitten deze clubs met een gat van zo'n 600 miljoen dollar. De bewindsvrouw begint daarom een initiatief om een nieuw internationaal fonds op te richten die deze organisaties moet compenseren. "We willen dat vrouwen zoveel mogelijk toegang houden tot hun rechten", zegt Ploumen dinsdag.

Vooral vrouwen in Afrika het zullen volgens haar de gevolgen van het besluit in Washington voelen:

"Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte."

De beslissing van de Amerikanen betekent niet alleen dat vrouwen in arme landen minder toegang krijgen tot veilige abortussen, maar ook komen zaken als kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen minder beschikbaar.

Ploumen is in gesprek met een brede coalitie van landen, bedrijven en organisaties om het fonds op te zetten. Ze gaat deze week bellen met collega's in Latijns-Amerika en Europa om steun te verwerven voor haar plan. Ze heeft de afgelopen tijd signalen ontvangen dat zij wel voelen voor het bundelen van de krachten.

Hoeveel in het fonds zal komen, durft Ploumen nog niet te zeggen. Maar of 600 miljoen zal worden opgehaald is nog maar de vraag. "Dat is een heel grote stap." Hoeveel Nederland gaat bijdragen aan het fonds wordt later bekend. (ANP)

Trump keurt Dakota Access en Keystone XL-pijpleidingen goed

President Trump heeft dinsdag een 'executive order' getekend waardoor de bouw van twee omstreden pijpleidingen, Keystone XL en Dakota Access, door kan gaan. Dat meldt persbureau Reuters. Wel moeten de leidingen, als ze in de Verenigde Staten vervaardigd worden, van Amerikaans staal gemaakt worden - aldus Trump.

Onder Obama kwam de bouw van de projecten juist stil te liggen, vanwege tegenstand van inheemse Amerikanen die in het gebied wonen waar de pijpleidingen zouden komen te liggen. Zij kregen afgelopen jaar bijval van veel milieuactivisten. Bij Standing Rock verzamelden veel indianen en activisten zich om de bouw te verhinderen.

De Keystone XL-pijplijn moet van Texas naar het Canadese Alberta lopen, Dakota Access (1.770 kilometer lang) van North Dakota naar Illinois. Het goedkeuren van de projecten was een van de campagnebeloften van Trump. De Republikein wil de olie-industrie meer vrijheden geven om projecten te ontplooien en banen te scheppen.

Verder liet Trump weten volgende week met een kandidaat te komen voor de lege plek in het Hooggerechtshof. Dat werd maandag als door Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer gezegd. De conservatieve rechter Antonin Scalia overleed bijna een jaar geleden, maar is tot op heden niet vervangen. Obama stelde voor om Merrick Garland aan te stellen, maar de Republikeinen in het Congres verwierpen deze kandidaat. Zij vonden dat Trump de opvolger moest kiezen.

Senaatscommissie keurt benoemingen Chao, Carson en Ross goed

De verantwoordelijke Senaatcommissies hebben dinsdag de benoemingen van nog eens drie ministers goedgekeurd. Het gaat om Wilbur Ross (Economische Zaken), Elaine Chao (Transport) en Ben Carson (Huisvesting). Dat meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News U.S. Senate panel advances Wilbur Ross and Elaine Chao nominations: https://t.co/lF9QT7jrOM https://t.co/1rwgmNr1cX

De goedkeuring werd bij alle drie de politici verwacht. Eerder werd de benoeming van Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) goedgekeurd, maar dat leek aanvankelijk minder in kannen en kruiken. Een Republikeins lid van de Senaatscommissie die zijn benoeming moest goedkeuren, senator Marco Rubio, twijfelde of hij wel zou instemmen, omdat Tillerson zich onvoldoende uitsprak over de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië en de Filippijnen. Uiteindelijk trok Rubio zijn bezwaren in.

De 79-jarige Ross, bijgenaamd ‘de koning van het bankroet’, is een miljardair (vermogen 2,9 miljard dollar) die naam en fortuin maakte met het opkopen en herstructureren van slechtlopende textiel- kolen- en staalbedrijven. Ross runt de naar hem vernoemde private-equityfirma WL Ross & Co, en werkte eerder als bankroetspecialist bij de bank Rothschilds.

Lees ook: Zo gaat de regering van Trump eruit zien

Chao (63) draait al sinds Ronald Reagan mee in de federale overheid. Ze was minister van Arbeid onder George W. Bush. Aan haar de taak om Trumps plan uit te voeren om de vervallen Amerikaanse infrastructuur op te knappen.

Carson wordt minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling. Dit ministerie verstrekt onder meer subsidie aan 1,2 miljoen huishoudens in sociale woningbouw. Saillant detail: toen Carson zelf campagne voerde om presidentskandidaat te worden, pleitte hij nog voor het afschaffen van het ministerie van Wonen.

'Trump wil FBI-directeur Comey behouden'

Als het aan president Trump ligt, blijft James Comey directeur van de FBI. The New York Times meldt op basis van bronnen binnen de federale opsporingsdienst dat Comey dat aan zijn medewerkers heeft laten weten.

Comey werd in 2013 door Barack Obama benoemd. FBI-directeuren krijgen een termijn van tien jaar, juist om de politieke invloed op hun werk zo klein mogelijk te houden. Trump had Comey moeten ontslaan of vragen op te stappen als hij een nieuwe directeur had willen hebben.

De relatie tussen Comey en Trump is een ingewikkelde. De FBI besloot onder Comey afgelopen zomer Hillary Clinton niet voor haar e-mailschandaal te vervolgen. Elf dagen voor de verkiezingen trad hij echter ineens naar buiten om te zeggen dat er nieuwe e-mails waren opgedoken die de FBI mogelijk van gedachten konden doen veranderen. Negen dagen later zei hij dat er niets aan de hand bleek.

Donald Trump geeft James Comey de hand tijdens een receptie op 22 januari. Foto Joshua Roberts / Reuters

Volgens Democraten, onder wie Hillary Clinton, heeft die bekendmaking Clinton de verkiezingen gekost. Het ministerie van Justitie onderzoekt momenteel Comeys handelwijze rond die zaak.

Aan de andere kant is Comey directeur van een van de organisaties die Rusland beschuldigen van het hacken van de Democratische partij. Het duurde lang voor Trump toe wilde geven dat Rusland inderdaad voor de hacks verantwoordelijk is. Daarnaast wordt Trumps voormalige campagnemanager Paul Manafort door de FBI onderzocht vanwege zijn banden met Rusland.

Video Arjen Lubach gaat de wereld over

Binnen de Nederlandse grenzen verspreidde het filmpje waarin komiek Arjen Lubach Nederland aan Donald Trump voorstelt zich maandag al razendsnel. Maar inmiddels wordt er ook in het buitenland om gelachen. De Duitse krant Die Welt pikte de "großartiges, absolut fantastisches" video op, net als een journalist van The Wall Street Journal, die het filmpje "very funny" noemde.

A huuuuuuge message from a little country. The Netherlands welcomes Donald J. Trump. Very funny: https://t.co/pJk1nU5MTq

— Bret Stephens (@StephensWSJ) January 23, 2017

Maar vooral een artikel op website Buzzfeed zal het aantal views flink omhoog gestuwd hebben. Op YouTube is de video inmiddels meer dan één miljoen keer bekeken, maar vooral op Facebook maakt het filmpje opgang: daar staat de teller op 25 miljoen.

Lees ook: Arjen Lubach stelt Nederland voor aan Trump

Weg vrij voor benoeming Rex Tillerson tot minister van Buitenlandse Zaken

Na een hoorzitting in de Senaat leek het nog onzeker of Rex Tillerson, de door Donald Trump voorgedragen kandidaat voor minister van Buitenlandse Zaken, wel benoemd kon worden. Een Republikeins lid van de Senaatscommissie die zijn benoeming moest goedkeuren, senator Marco Rubio, twijfelde of hij wel zou instemmen, omdat Tillerson zich onvoldoende uitsprak over de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië en de Filippijnen. Zonder Rubio's stem zou er geen meerderheid zijn voor Tillersons benoeming.

Maandag ging Rubio echter toch overstag. Met elf stemmen vóór (alle Republikeinse leden) en tien stemmen tegen (alle Democratische leden) stemde de Senaatscommissie vannacht in met de voordracht van Tillerson. Daarmee ligt de weg nu vrij voor zijn daadwerkelijke benoeming tot minister van Buitenlandse Zaken, want ook in de Senaat is er een Republikeinse meerderheid. Naar alle waarschijnlijkheid wordt zijn benoeming volgende week officieel.

Lees ook: Tillerson feller dan Trump over Poetin

Democraten die tegen Tillerson stemden vrezen dat hij de sancties tegen Rusland zal opheffen, onder meer vanwege zijn nauwe banden met Rusland in zijn voormalige functie als CEO van ExxonMobil. Tijdens zijn hoorzitting zei Tillerson de sancties "voorlopig” te willen handhaven.

Senaat keurt benoeming Pompeo goed

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van Mike Pompeo als directeur van de CIA goedgekeurd. De meeste tegenstemmen kwamen van de Democraten. Vice-president Mike Pence zwoer Pompeo daarna in. De 52-jarige Pompeo is lid van het Huis van Afgevaardigden voor de staat Kansas. In die functie probeerde hij een wet terug te draaien die het controversiële verzamelen van telefoongegevens door de NSA zou beëindigen. Het is afwachten of hij de eerdere ingezette reorganisatie bij de inlichtingendienst zal voortzetten en of hij omstreden ondervragingstechnieken uit het Bush-tijdperk, zoals waterboarding, opnieuw zal invoeren.

Mike Pompeo. Foto Larry Smith / EPA

Eerste beursdag onder Trump in het rood

De aandelenbeurzen in New York zijn de eerste volledige handelsdag onder de nieuwe president Donald Trump met verlies geëindigd. Trump zorgde maandag direct voor onrust op de markten door de stekker te trekken uit vrijhandelsakkoord TPP. Verder ging Qualcomm flink onderuit en verwerkten beleggers cijfers van enkele grote bedrijven.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,1 procent lager op 19.799,85 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2265,20 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging een fractie omlaag naar 5552,95 punten.

Trump had in zijn inauguratiespeech vrijdag al duidelijk gemaakt in alles de Amerikaanse belangen te laten prevaleren. Hij haalde zoals aangekondigd direct een streep door het voorgestelde handelsakkoord van landen aan de Stille Oceaan. Ook zette hij een ander handelsakkoord, voor Noord-Amerikaanse landen, op losse schroeven en hintte hij op een 'forse grensbelasting'.

De dollar zakte verder na onrust over de protectionistische koers van Trump. De euro werd voor 1,0743 dollar verhandeld, tegen 1,0741 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. (ANP)

CNN: Donald Trump stapt op bij meer dan 400 bedrijven

Donald Trump heeft zijn posities bij meer dan vierhonderd bedrijven neergelegd voordat hij beëdigd werd als president. Dat blijkt uit documenten die CNN heeft ontvangen van de Trump Organization.

In de papieren staat "Ik, Donald J. Trump, leg bij dezen elke functie neer die ik bekleed" - gevolgd door de namen van meer dan vierhonderd bedrijven. Trump ondertekende de documenten op 19 januari, een dag voor hij president werd.

Trump beloofde voor het aantreden als staatshoofd dat hij zich zou terugtrekken uit zijn bedrijven. Het leiderschap hierover is overgedragen aan zijn zoons, Don junior en Eric Trump. Zij hebben beloofd niets over de zaken te zullen bespreken met hun vader.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer bevestigde maandag dat Trump is opgestapt bij de Trump Organization.

Ontdekt: donaldtrumpi, een mot met blonde schubben

Het overkomt de meeste Amerikaanse presidenten: er wordt een dier naar ze genoemd. Of ze er blij mee zijn, de presidenten, is onbekend. Die eer viel Donald Trump zelfs vlak voor zijn inauguratie ten deel.

Het gaat om een zojuist ontdekte mot met een dot blonde schubben op z’n kop. De associatie ligt begin 2017 voor de hand: net de weelderige haardos van Donald Trump. Evolutiebioloog en ontdekker Vazrick Nazari had het dan ook makkelijk met het bedenken van een naam voor de tastermot: Neopalpa donaldtrumpi.

Lees hier het hele artikel: Ontdekt: donaldtrumpi, een mot met blonde schubben

Witte Huis: Trump open om samen met Rusland tegen IS te strijden

President Donald Trump staat open voor samenwerking met Moskou in de strijd tegen IS in Syrië. Het staatshoofd wil wereldwijd "vrije en eerlijke handel" en is opgestapt bij de Trump Organisation. En Trump wil de banden met de Egyptische president Sisi aanhalen.

Dat zijn enkele zaken die maandag op de persconferentie zijn gezegd door Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer. Ook werd voorgesteld om "Skype-stoelen" in te stellen in het Witte Huis, zodat journalisten van buiten Washington ook kunnen deelnemen aan de persconferenties. Ook zei de woordvoerder tegen de aanwezige media dat het "nooit onze intentie is om tegen jullie te liegen".

Sean Spicer on the Trump administration's relationship with the media: "Our intention is never to lie to you" https://t.co/gqsgtOYfkY

— CNN Politics (@CNNPolitics) 23 januari 2017

Ook komt Trump "de komende weken" met een kandidaat voor de lege plek in het Hooggerechtshof, aldus Spicer. De conservatieve rechter Antonin Scalia overleed bijna een jaar geleden, maar is tot op heden niet vervangen. Obama stelde voor om Merrick Garland aan te stellen, maar de Republikeinen in het Congres verwierpen deze kandidaat. Zij vonden dat Trump de opvolger moest kiezen.

Volgens Spicer kijkt Trump mondiaal naar goede bilaterale handelsakkoorden. De uitspraken komen enkele uren nadat de kersverse president een streep door multilateraal verdrag TPP haalde. Ook zei Spicer dat Trump zich ervan bewust is hoe belangrijk sociale zekerheid is voor mensen en dat hij ervoor zal zorgen dat dit beschermd blijft. Afgelopen weekend zette Trump de ontmanteling van Obamacare nog in werking.

Spicer raakte van het weekend nog in opspraak, toen hij verschillende media bekritiseerde omdat zij hadden beweerd dat maar weinig mensen de inauguratie van Trump vrijdag hadden bekeken. "Het was de meest bekeken inauguratie ooit. Punt uit", zo reageerde Spicer stellig. Maandag verdedigde hij zijn uitlatingen en zei hij dat hij mensen die op televisie meekeken ook had meegerekend.

Lees ook: Trump in het Witte Huis: leugens, conflicten en protest

Trump keurt omstreden wet (opnieuw) goed

Behalve het afblazen van handelsakkoord TPP heeft president Trump maandag nog enkele memoranda ondertekend. Daaronder bevindt zich een wet die het verbiedt om organisaties financieel te steunen die in het buitenland abortussen of discussies over abortus financieren. Dat meldt The Washington Post

Deze wet – door voorstanders ‘Mexico City policy’ en door tegenstanders ‘global gag policy’ genoemd – kent een markante geschiedenis. Hij werd in 1984 voor het eerst ingevoerd onder de Republikeinse president Ronald Reagan. Toen negen jaar later in 1993 de Democraat Bill Clinton aantrad, werd de wet weer teruggedraaid.

In 2001 blies George W. Bush de wet nieuw leven in, Barack Obama veegde de ‘policy’ acht jaar later van tafel. Door de wet nu weer te herstellen houdt Trump een decennialange traditie in ere.

Verder ondertekende Trump maandag een memorandum waarmee een vacaturestop voor vrijwel alle sectoren van de federale overheid wordt doorgevoerd. Een uitzondering wordt gemaakt voor de krijgsmacht.

Gesprekken tussen ouders en kinderen die op verschillende kandidaten stemden

De verkiezing van Trump heeft tot verdeeldheid in de VS geleid, zoveel is wel zeker. Soms zelfs ook tot verdeeldheid binnen families. The New York Times maakte een video van telefoongesprekken tussen kinderen en ouders die op verschillende kandidaten gestemd hebben. Kunnen ze elkaar uitleggen waarom ze de keuze maakten die ze maakten?

Er komen drie verschillende ouder-kind-duo's aan het woord. De thema's die ze bezighouden zijn divers. De rol van de VS in de wereld, immigratie, of Trump danwel Obama de antichrist is.

Het zijn niet alleen de ouders die op Trump stemden en de kinderen op Clinton. Kennedy Borman, een studente in Wisconsin, probeert haar in Minneapolis wonende vader uit te leggen waarom ze voor Trump koos:

"Mijn grootste hoop is dat terrorisme grotendeels wordt uitgeroeid. Zijn ideeën over immigratie zullen daarbij helpen. De meeste immigranten zijn prima, maar er zitten een paar rotte appels tussen."

Haar vader antwoordt: "We zijn een land van immigranten. Als hier illegale immigranten zijn, is dat een probleem. Als je jezelf in hen zou verplaatsen en ze roepen om hulp en we sluiten onze grenzen, dan is dat ook een probleem." Kennedy is niet overtuigd: "Amerika is een smeltkroes van culturen, maar in elk land moeten immigranten door bepaalde procedures heen."

Vader: "Daar zijn we het met elkaar eens! Je hebt alleen op de verkeerde persoon gestemd!"
Dochter: "Op dat gebied zijn we het dan eens. Maar geen enkele kandidaat is perfect."

Trump blaast handelsakkoord TPP af

President Trump blaast het Trans-Pacific Partnership (TPP) af, een voorgesteld handelsakkoord van twaalf landen die aan de Stille Oceaan liggen. Daartoe heeft het kersverse staatshoofd maandag een memorandum getekend, meldt persbureau AP.

Die ondertekening was eigenlijk een formaliteit, omdat het verdrag nog door de Senaat geratificeerd moest worden. Dat gaat nu niet meer gebeuren. Het niet doorvoeren van TPP was een van de verkiezingsbeloften van Trump.

Lees hier het hele nieuwsbericht: Trump blaast handelsakkoord TPP af

De president noemde zijn besluit "een geweldige beslissing voor Amerikaanse werknemers". Trump is wars van multilaterale handelsverdragen en dringt er bij bedrijven op aan dat zij hun productie in de VS moeten uitvoeren.

Twitter avatar POTUS President Trump TOGETHER we can save American JOBS, American LIVES, and American FUTURES.
#AmericaFirst🇺🇸 https://t.co/EWgWWs6noT

Behalve de Verenigde Staten zouden onder meer Canada, Japan en Mexico onderdeel gaan uitmaken van het TPP. Volgens cijfers van de Wereldbank zijn de bbp's van de twaalf landen goed zo'n 13,5 procent van de wereldeconomie.

Trump nomineert minister van Luchtmacht

President Donald Trump is van plan om Heather Wilson voor te dragen als minister van de Luchtmacht. Dat melden Amerikaanse media.

Twitter avatar ABC ABC News JUST IN: President Donald Trump intends to nominate Heather Wilson to serve as Secretary of the Air Force. https://t.co/FwPGyrmxui

Wilson zat van 1998 to 2009 in het Huis van Afgevaardigden namens haar kiesdistrict in New Mexico. In die functie focuste zij zich hoofdzakelijk op nationale veiligheid. Daarna werkte ze als directeur van de South Dakota School of Mines and Technology.

De huidige minister is de Democrate Deborah Lee James. Zij bekleedt het ambt sinds december 2013.

Trump: regelgeving voor bedrijven met 75 procent terugdringen

Op wat hijzelf beschouwt als zijn eerste echte werkdag als staatshoofd heeft president Trump maandag een onderhoud gehad met Amerikaanse topondernemers. Daarin herhaalde Trump zijn waarschuwing dat de bedrijven die hun producten in het buitenland laten vervaardigen een "fikse importheffing" tegemoet kunnen zien. Dat meldt persbureau AP.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Busy week planned with a heavy focus on jobs and national security. Top executives coming in at 9:00 A.M. to talk manufacturing in America.

"Alles dat jullie moeten doen is hier blijven", zei Trump in het Witte Huis. Onder meer Elon Musk (Tesla) en Marillyn Hewson (Lockheed Martin) waren bij de bijeenkomst aanwezig.

Daarnaast had de president ook beloftes voor de ondernemers. Hij zei dat zowel bedrijven als de middenklasse een belastingverlaging van "15 tot 25 procent" zou krijgen. Ook denkt Trump de regelgeving voor bedrijven met 75 procent te kunnen terugdringen, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid op de werkvloer.

Later op de dag spreekt Trump nog met Democratische en Republikeinse volksvertegenwoordigers. Daarna volgt nog een onderhoud met vakbondsleiders.

Trump sluit Spaanstalige website Witte Huis

In het land waar meer mensen Spaans spreken dan in Spanje is de website van het Witte Huis niet meer beschikbaar in die taal. Donald Trump had in zijn campagne al meerdere keren kritiek geuit op het gebruik van de Spaanse taal in de VS en voegt gelijk de daad bij het woord.

In de VS spreken ruim 55 miljoen mensen Spaans en iets minder dan de helft daarvan beheerst het Engels matig tot helemaal niet. Dat geldt vooral voor de vele illegale immigranten die Trump het liefst het land uit zou sturen.

Een paar maanden voor het aantreden van Barack Obama werd een Spaanstalige versie van de website van het Witte Huis in het leven geroepen om de vele latino’s in de VS beter te kunnen bereiken.

Die site is onmiddellijk gesloten nu Trump aan de macht is. Ook heeft hij bevolen het Twitter-account @LaCasaBlanca en de Spaanstalige Facebook-pagina die hij van de regering-Obama overgedragen heeft gekregen te sluiten.

Door Arjan Meesterburrie

Screenshot van de Spaanstalige site van het Witte Huis.

Madonna wilde het Witte Huis niet letterlijk opblazen

Te midden van alle ophef die er al was dit weekend - de felle toespraak van Trump, wel of niet meer dan een miljoen mensen bij de inauguratie, om maar wat te noemen - is het je misschien ontgaan dat Madonna ook nog een kleine rel ontketende. Zaterdag hield ze een speech tijdens de Women's March in Washington, DC. En daarin liet de 58-jarige popster zich tamelijk fel uit over Trump.

"Ik heb veel nagedacht over het Witte Huis opblazen", sprak een vurige Madonna de menigte van anti-Trumpdemonstranten toe. Veel Amerikanen reageerden daar ontzet op, ze zagen het als een oproep tot geweld. Verschillende televisiezenders waren ook niet blij met het betoog van de popster: ze vloekte veel, waardoor sommige zenders de uitzending minutenlang onderbroken.

Madonna - toch niet geheel onbekend onervaren met controverse rond haar persoon - hield gister op Instagram haar weerwoord. Ze wilde het presidentiële ambtshuis niet echt opblazen. Het was een metafoor, schrijft ze:

"Ik ben geen gewelddadig persoon, ik promoot geweld niet en het is belangrijk dat mensen mijn speech in zijn geheel horen in plaats van dat er één zin uit zijn verband wordt gerukt."

Even Nederland voorstellen aan Trump

Met uitspraken die Trump al deed over de NAVO ('overbodig!') en de relatie van de VS tot Europa ('America first!'), is het de vraag hoe de banden tussen Nederland en de nieuwe Amerikaanse president zich gaan ontwikkelen.

Dus, dacht de redactie van satirisch programma Zondag met Lubach, maar beter om op goede voet met Trump te beginnen. In een filmpje dat zondagavond uitgezonden werd, stelde het tv-programma de lage landen voor aan de president. Presentator Arjen Lubach: "Op een manier die hem wellicht het meest zou aanspreken."

Ronkende stem

"This is a message from the government of The Netherlands", begint een ronkende stem met Amerikaans accent aan het begin van de video. Een droneshot is te zien van clichématige Nederlandse landschappen: molens, weiden, water.

En dan begint een Trumpachtige stem te spreken. In drie minuten tijd introduceert hij de "bijzonderheden" van Nederland, met in zijn betoog vakkundige knipogen verwerkt naar eerdere uitspraken of schandalen rondom Trump.

Neem deze verwijzing naar de 'grab 'em by the pussy'-gate:

"We've got Ponypark Slagharen. Which is got to be the best ponypark in the world. It's true. They're the best ponies. They are. You can ride them, you can date them, you can grab them by the pony. It's true."

Of Trumps plan om een muur bij de grens met Mexico te bouwen:

"This is the Afsluitdijk. It's a great, great wall that we build to protect us from all the water from Mexico."

America first, The Netherlands second, sluit het filmpje af.

Aanklacht tegen Trump vanwege buitenlandse betalingen

Een groep advocaten dient deze maandag een aanklacht in tegen Donald Trump vanwege de betalingen die zijn zakenimperium accepteert van buitenlandse overheden, meldt The New York Times. Volgens hen is dat in strijd met de Amerikaanse grondwet.

Het gaat om betalingen aan zijn hotels en golfbanen, leningen voor zijn kantoorgebouwen door staatsbanken en verhuur aan een overheidsbedrijf als het toeristenbureau van Abu Dhabi.

Deepak Gupta, één van de advocaten achter de aanklacht, zegt dat de opstellers van de grondwet dat soort buitenlandse inmenging wilden voorkomen.

“De opstellers van de grondwet hebben de geschiedenis bestudeerd. En zij begrepen dat een republiek kan mislukken als buitenlandse machten onze gekozen leiders kunnen corrumperen."

Vice-voorziter Eric Trump van The Trump Organization zegt dat het bedrijf meer heeft gedaan dan de wet voorschrijft om juridische problemen te voorkomen. Zo is er de afspraak dat alle winst die Trump-hotels maken op gasten van buitenlandse overheden in de Amerikaanse schatkist worden gestort. Hij ziet de aanklacht dan ook als een politiek spelletje:

“Deze pesterij is puur bedoeld voor politiek gewin. Ik vind het eerlijk gezegd diep- en dieptreurig."

Tot de groep aanklagers behoren ook advocaten die hebben gewerkt voor de regeringen van Barack Obama en George W. Bush.

Trump en zijn team zoeken in eerste weekend het conflict op

Wie had gedacht dat Donald Trump na zijn aantreden een verzoenende en presidentiëler toon aan zou slaan heeft het mis. Dat bleek al uit zijn inauguratietoespraak, maar ook uit zijn optreden en dat van zijn team in de rest van het weekend, constateert correspondent Guus Valk:

"De boodschap van Trump in zijn eerste dagen is dat hij als president zal blijven doen wat hij als presidentskandidaat deed. Hij spreekt alleen tot zijn eigen achterban. En hij verstevigt de band met zijn kiezers door het conflict op te zoeken met de pers en politieke tegenstanders."

Zo kondigde Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer aan vanaf nu "de pers ter verantwoording te gaan roepen, zoals ze dat bij ons ook doen."

Lees hier het hele stuk van Guus Valk: Een land van leugens, conflicten en protest

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer. Foto: EPA/SHAWN THEW

'Snel onderhandelen over NAFTA'

Er staan binnenkort ontmoetingen gepland tussen Donald Trump en de president van Mexico en de premier van Canada. Daarbij zal onderhandeld worden over NAFTA, het vrijhandelsverdrag tussen de drie landen.

Trump is erg kritisch over NAFTA. Hij zegt dat het verdrag ervoor zorgt dat er banen en bedrijven naar Mexico zijn verdwenen, waardoor Amerikanen zonder werk zitten. Trump meent betere voorwaarden voor de VS te kunnen bewerkstelligen. Het verdrag werd 23 jaar geleden geratificeerd.

Trumps ontmoeting met Enrique Pena Nieto van Mexico vindt plaats op 31 januari. Wanneer hij met Trudeau van Canada praat, is onbekend. Met Pena Nieto zal Trump het ook over immigratie hebben en zijn plan om een muur langs de grens te bouwen. Volgens Trump zal hij Mexico voor de kosten op laten draaien.

Ook over andere handelsverdragen is Trump kritisch. Na zijn verkiezingen vertelde Trump op dag één van zijn presidentschap van TPP af te willen, een verdrag tussen twaalf landen rondom de Stille Oceaan. De VS kan makkelijker van TPP af dan van NAFTA, aangezien TPP nog niet geratificeerd is.

Trump en Pena Nieto ontmoetten elkaar al eens in augustus. Foto Marco Ugarte / AP

Belastingaangiftes Trump niet openbaar, nog geen bevestiging verplaatsing ambassade

Medewerkers van Donald Trump hebben zich uitgelaten over twee van zijn beloftes: het openbaar maken van zijn belastingaangiftes en verplaatsen van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. Over de ene kwam eindelijk duidelijkheid, over de andere juist niet.

Eerst de belastingaangiftes: Trump zei tijdens de campagne zijn belastingaangiftes wel openbaar te willen maken, maar dat niet te kunnen omdat er een onderzoek van de belastingdienst naar hem zou lopen. Daarna zei Trump al meerdere malen ze toch niet te publiceren omdat niemand er in geïnteresseerd is.

Trumps adviseur Kellyanne Conway maakte zondag een eind aan de illusie van sommigen, onder wie zo'n 200.000 mensen die een petitie ondertekenden, dat Trump daar wellicht van terug zou komen. Nee, zei Conway bij ABC, de aangiftes worden niet openbaar. Volgens haar kan het mensen niks schelen. Cijfers tonen aan dat dat niet waar is. Verschillende peilingen laten zien dat een meerderheid van de Amerikanen wil dat de aangiftes gepubliceerd worden, zoals elke president sinds 1976 heeft gedaan.

Israëlische ambassade
Dan het verplaatsen van de ambassade: Trump zei dat hij van plan is de ambassade van de VS in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Dat zou controversieel zijn, aangezien Jeruzalem niet als hoofdstad door de VS erkend wordt. De Palestijnen willen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun staat wordt. Het oude VS-beleid was de status van Jeruzalem onderwerp te maken van onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël.

Trumps persvoorlichter Sean Spicer zei zondag echter dat er voorlopig nog geen sprake is van een verplaatsing:

"We bevinden ons aan het absolute begin van zelfs maar over dit onderwerp discussiëren."

De verwachting is dat Trump een compleet andere Israël-koers zal varen dan Obama. Hij stelde onder meer een nieuwe ambassadeur aan die goede banden heeft met de kolonistenbeweging. Later op zondag belde Trump met premier Netanyahu. Dat gesprek noemde hij "erg fijn".

Netanyahu zei in een verklaring dat ze het over de nucleaire deal met Iran en het vredesproces met de Palestijnen hebben gehad. Trump nodigde Netanyahu uit in februari naar Washington te komen.

Correctie: beeld Martin Luther King wel in Oval Office

Journalist Zeke Miller van Time meldde dat Donald Trump een buste van Martin Luther King uit de Oval Office had laten verwijderen en in plaats daarvan een beeld van Winston Churchill had neergezet. Veel media, waaronder ook NRC, maakten er melding van, maar het bleek niet te kloppen. Het Witte Huis wees Miller erop dat het beeld er gewoon nog staat.

Miller gaf zijn fout daarop toe in een aantal tweets.

Twitter avatar ZekeJMiller Zeke Miller Correction: The MLK bust is still in the Oval Office. It was obscured by an agent and door.
Twitter avatar ZekeJMiller Zeke Miller Tweeting again: wh aide confirms the MLK bust is still there. I looked for it in the oval 2x & didn't see it. My apologies to my colleagues

Perswoordvoerder Sean Spicer van het Witte Huis, die journalisten los van deze kwestie onterecht een veeg uit de pan gaf omdat ze volgens hem niet accuraat hadden bericht over het aantal bezoekers van de inauguratie, zei de excuses van Miller te accepteren.

Heeft Trump echt afstand van bedrijven genomen?

Op een speciaal belegde persconferentie een paar weken terug, lag er een hele stapel documenten naast Donald Trump. Die moesten het bewijs vormen dat Trump afstand heeft genomen van al zijn zakelijke aangelegenheden. Zijn activa zou hij onderbrengen in een trustfonds, geleid door zijn zoons, hij en zijn dochter Ivanka zouden niks meer met de Trump Organization te maken hebben.

Maar is dat inmiddels ook zo? Nee, onthult onderzoeksjournalistieke website Pro Publica. In ieder geval nog niet op 20 januari, de dag dat Trump geïnaugureerd werd. En dat had hij wel beloofd.

In verschillende staten zijn er nog geen documenten ingediend om bedrijven van Trump van leiding te laten veranderen. Hij staat nog steeds aan het hoofd van zijn holding in New York en van drie bedrijven in Florida die onder meer zijn golfbanen over de wereld omvatten.

Ook heeft hij zich bijvoorbeeld nog niet teruggetrokken als bestuurder van The Trump Foundation. Die stichting wil Trump helemaal opheffen, maar dat mag nog niet omdat er nog een strafrechtelijk onderzoek naar loopt wegens mogelijk onrechtmatige bestedingen van donaties. Trump zou zich echter wel uit het bestuur terug kunnen trekken.

Factcheck: waarom 'de media' niet logen over de inauguratie van Trump

Er is veel te doen over de uitspraken die Trump en zijn woordvoerder zaterdag deden over de berichtgeving rondom de inauguratie. Wat was er precies aan de hand en waarom klopt zijn bewering dat de media leugens verspreiden niet? Een kleine factcheck.

De Republikein viel één zender - welke dat is, is onbekend - aan op het tonen van lege velden bij de plechtigheid. Bij een bijeenkomst zaterdag op het hoofdkwartier van de inlichtingendienst CIA zei hij daarover, in deze speech:

"We had a massive field of people..you saw that. I turned on one of the networks this morning and they show an empty field..I made a speech. I looked out. The field was — it looked like a million, a million and a half people. They showed a field were there were practically nobody standing. And they said: Donald Trump didn't draw well."

De zender waarop Trump doelt zou hebben gezegd dat er 250.000 mensen waren afgekomen op de ceremonie. Trump daarover: "Now that's not bad. But it's a lie." En waarom zou dat een leugen zijn? Trump opnieuw: "the rest of the, you know, 20-block area, all the way back to the Washington Monument was packed."

Later op de dag kwam daar nog een statement overheen van Trump's woordvoerder Sean Spicer, die onder meer claimde:

"Photographs of the inaugural proceedings were intentionally framed in a way, in one particular tweet, to minimize the enormous support that had gathered on the National Mall."

Wie echter de beelden bekijkt van de opkomst, ziet dat deze beweringen van Trump niet kloppen. Er zijn duidelijk lege velden te zien op de Mall, en het stond zeker niet vol tot aan het Washington Monument. Vooral in vergelijking met Obama's inauguratie in 2009, valt het op dat er vrijdag aanmerkelijk minder mensen aanwezig waren:

Hoeveel mensen er exact waren, is lastig te zeggen. Gegevens zijn er niet, wel schattingen. Bij de beëdiging van Obama in 2009 waren er naar schatting 460.000 mensen aanwezig op de Mall. Beveiligingsdeskundigen schatten tegenover krant New York Times dat er daarvan een derde aanwezig was bij de inauguratie van Trump.

Minder gebruik van de metro dan bij voorgaande inauguraties

Andere gegevens, die wel voorhanden zijn, tonen eveneens aan dat de 1,5 miljoen die Trump noemt eveneens niet gehaald kunnen zijn. Zo liet de Washington Metropolitan Transit Authority (WMTA) via Twitter weten dat er op 20 januari om 11 uur 's ochtends 193.000 ritten gemaakt zijn met de metro. Dat was aanmerkelijk lager dan bij beide inauguraties van Obama (2009:513.000, 2013: 317.000) en zelfs licht lager dan na de herverkiezing van George W. Bush (197.000 in 2005).

Twitter avatar wmata Metro Metro Ridership: As of 11am, 193k trips taken so far today. (11am 1/20/13 = 317k, 11am 1/20/09 = 513k, 11am 1/20/05 = 197k) #wmata

Spicer daar over:

"We know that 420,000 people used the D.C. public transit yesterday, which actually compares to 317,000 who used it for President Obama’s last inaugural."

Over de gehele dag vonden er volgens het registratiesysteem van de WMTA 570.557 ritten plaats in het openbaar vervoer, zo liet de autoriteit weten aan CNN en The Washington Post. Bij Obama’s eerste een tweede inauguratie waren er dat echter respectievelijk 1,1 miljoen en 782.000.

Bovendien maakten hotels in en rondom Washington D.C. vrijdag melding van beschikbare kamers, een zeldzaamheid op de dagen rond de ceremonie, aldus persbureau AP.

Andere claims Spicer

Er zijn nog claims van woordvoerder Spicer die niet stroken met de werkelijkheid.

Zo beweerde hij dat het de eerste keer was dat de lege plekken voortkwamen uit een vertekend beeld. Het zou de eerste keer zijn dat er speciale beschermplaten gebruikt zijn om de grasvelden op en rond de National Mall te beschermen:

"This was the first time in our nations history that "floor coverings" were used to protect the grass on the National Mall"

Echter, verschillende foto's van Obama's inauguratie in 2013 laten zien dat deze ook toen al werden gebruikt:

Twitter avatar AndrewTappan Drew Tappan So, this is my fiancee on the white flooring spicer says hasn't been used before ... in January '13. https://t.co/CBpwTXYVRv

Een volgende bewering van Spicer, over het gebruik van magnetometers om mensen te scannen op de aanwezigheid van metalen objecten op het lichaam of in kleding:

"This is also the first time that fencing and magnetometers went as far back on the Mall, preventing hundreds of thousands of people from being able to access the Mall as quickly as they had in inaugurations past."

Volgens veiligheidsdiensten werden deze meters echter geheel niet gebruikt afgelopen vrijdag:

Twitter avatar Acosta Jim Acosta A USSS spokesperson tells us no magnetometers were used on the National Mall for Trump's inauguration.

Al bij al kunnen de beweringen van Trump niet exact gecheckt worden, want er zijn geen gegevens over exacte bezoekersaantallen voorhanden. Toch verkondigden de media geen leugens: er waren lege velden te zien en de opkomst lijkt aanmerkelijk lager te zijn geweest dan bij de beëdigingsceremonies voor Obama. De 1 tot 1,5 miljoen mensen die de inauguratie bijwoonden op de Washington Mall wordt bijlange na niet gehaald. Zelfs Obama trok niet een dergelijk groot publiek op de Mall zelf.

Woordvoerder Witte Huis: media liegen over inauguratie

Op de eerste volledige dag van zijn ambtstermijn bezocht de nieuwe president onder meer de CIA en daarbij kon hij het niet nalaten een sneer te geven richting de media. In eerdere berichten werd geschreven dat Trump de Russische rol bij de verkiezingen - onder meer door het hacken van computers van de Democratische partij - in twijfel trok. Nu zei Trump:

"Ik bevind me voortdurend op voet van oorlog met de media. Zij behoren tot de meest oneerlijke mensen op aarde - zij laten het klinken alsof ik een dispuut had met de inlichtingendiensten. De reden waarom jullie mijn eerste bezoek (als president, red.) waard zijn is exact het tegenovergestelde."

Later op zaterdag liet Sean Spicer, woordvoerder namens het Witte Huis, zich in soortgelijke bewoordingen uit over de media. Die zouden hebben getwijfeld aan de "enorm opkomst" bij de inauguratiebijeenkomst van Trump, onder meer door het tonen van lege grasvelden voor de National Mall die bij Obama's inauguratie nog vol hadden gestaan met mensen.

"Foto's van de inauguratiebijeenkomsten waren bewust geframed om zo de enorme mensenmassa voor de National Mall te reduceren. Dit was gewoon het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft bijgewoond, punt (...) De media hebben gezegd dat ze Trump verantwoordelijk gaan houden voor zijn daden, wij zullen de media verantwoordelijk houden."

Spicer verwees daarbij naar berichten op Twitter. Daarin werd de opkomst bij de beëdiging van Obama vergeleken met die bij de inauguratie van Trump:

Bekijk de gehele verklaring hier:

May als eerste regeringsleider bij Trump langs

De Britse premier Theresa May zal de eerste buitenlandse regeringsleider zijn die Trump na zijn inauguratie de hand schudt. Een ontmoeting tussen de bondgenoten staat gepland voor aanstaande vrijdag, zo meldt persbureau Reuters.

May en Trump zullen het onder meer hebben over een bilateraal handelsverdrag tussen de VS en Groot Brittanië. Trump zei eerder deze week tegenover The Times dat hij een dergelijk verdrag snel tot stand wil laten komen. Een woordvoerder van May wilde niet op het bezoek ingaan.

Trump zei in hetzelfde interview dat hij achter de Brexit staat en hij gelooft dat Groot-Brittannië niet het enige land is dat de EU zal verlaten. Brexit-aanjager Nigel Farage is een goede vriend van de nieuwe Amerikaanse president en bezocht hem kort na zijn verkiezingsoverwinning.

Naast May zal ook de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto bij Trump langsgaan om te bespreken op welke manier beide regeringsleiders vorm gaan geven aan hun relatie als buurlanden. Trump wil onder meer een muur bouwen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens en zei eerder de Mexicanen daaraan mee te willen laten betalen.

Ook wil hij heronderhandelen over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag, waaraan ook Canada meedoet. De ontmoeting tussen Pena Nieto en Trump zal waarschijnlijk plaatsvinden op 31 januari. De Amerikaanse president sprak eveneens telefonisch met de Canadese premier Justin Trudeau over een ontmoeting op korte termijn. Trudeau feliciteerde Trump daarbij met zijn nieuwe ambt.

In beeldserie: protestmarsen over de hele wereld

Wat begon als een protestmars in Washington groeide uit tot demonstraties over de hele wereld. Van Sydney tot Brazilië, Polen en Kenia: in een tiental landen en tientallen steden vond er een Women's March plaats. Bekijk hier een fotoserie.

Bij de Women's March wel veel sterren

Het contrast met de feestelijkheden rond de inauguratie van Trump kon niet groter zijn: waar de president het moest doen met een B-garnituur omdat diverse sterren weigerden te komen optreden, zijn bij de verschillende protestmarsen wel tal van beroemdheden aanwezig. In Washington lopen onder meer Madonna, Julia Roberts, Scarlett Johansson, Cher, Alicia Keys, Katy Perry, Emma Watson, Amy Schumer en Jake Gyllenhaal mee.

In New York voegden Helen Mirren, Cynthia Nixon en Whoopi Goldberg zich bij de demonstranten die naar de Trump Tower marcheerden. In Park City, Utah, waren Charlize Theron en Kristen Stewart. Miley Cyrus, Jamie Lee Curtis en Jane Fonda lieten zich zien in Los Angeles.

Actrices Chelsea Handler en Charlize Theron (rechts) lopen mee in de "Women's March On Main" tijdens het Sundance Film Festival in Park City, Utah. Foto Arthur Mola/Invision/AP

 

Wat cijfers tot dusver: in Washington lopen naar schatting een miljoen demonstranten mee, New York telde zo'n 400.000 man, in L.A. rond de 750.000, in Chicago verzamelden zich ongeveer 150.000 mensen, Boston telde ongeveer 125.000 en in Toronto, Canada kwamen circa 10.000 mensen opdagen bij het Amerikaanse consulaat om te protesteren tegen Trump.

Alicia Keys treedt op tijdens de Women's March in D.C. Foto Jose Luis Magana / AP

 

Actrice Ahley Judd. Foto Jose Luis Magana / AP

 

Madonna. Foto Jose Luis Magana / AP

 

'Krankzinnig druk' bij protestmars in Washington

Officiële cijfers zijn er nog niet, maar het lijkt erop meer dan een half miljoen betogers zich zaterdag hebben aangesloten bij de protestmars tegen Donald Trump in Washington. Rond 20.30 Nederlandse tijd hebben ongeveer 470.000 mensen de metro naar het centrum van Washington genomen, zo meldt het vervoersbedrijf aan The Washington Post.

Volgens het metrobedrijf gaat het om “ongekende aantallen”, zelfs in vergelijking met doordeweekse dagen. Tussen acht en tien uur in de ochtend (lokale tijd) gingen meer dan 110.000 mensen met de metro, de top op werkdagen zelden boven de 85.000 reizigers per uur uitkomt. Bij de inhuldiging van Trump namen in totaal 193.000 mensen de metro naar de Washington Mall.

Onze correspondent Guus Valk is in Washington en stelt dat het er “krankzinnig druk” is. Hij laat weten:

“Veruit de meeste betogers komen van ver. Ik heb mensen gesproken die net een autotocht van zestien uur hebben gemaakt om er op tijd te zijn. Het aantal deelnemers is veel groter dan de organisatie had verwacht.”

Door de drukte twijfelde de organisatie volgens Valk even over het afgelasten van de mars naar het Witte Huis, maar nadat de politie alle andere straten had afgesloten ging de tocht alsnog door. In een positieve sfeer, aldus Valk:

“De stemming is vrolijk en rustig, al worden er ook anti-Trumpleuzen gescandeerd op de stoep van het Trump Hotel.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Man in DC laat zijn sokken zien. https://t.co/3wuIS8M24C

Trump tegen de CIA: ik sta 1000 procent achter jullie

Van een vertrouwensbreuk tussen Donald Trump en zijn veiligheidsdiensten is absoluut geen sprake. Die boodschap benadrukte de nieuwe president van de Verenigde Staten althans meerdere malen tijdens een persconferentie na afloop van een bezoek aan het hoofdkantoor van de CIA. “Niemand heeft meer respect voor jullie werk dan ik”, aldus Trump.

Bekijk de toespraak terug:

Geruchten dat hij afstevende op een botsing met zijn inlichtingendiensten waren volgens Trump vooral het werk van de media, met wie hij naar eigen zeggen “in een oorlog verwikkeld” is. “Ik geloof dat dit bureau een van de belangrijkste spelers is bij het veilig houden van dit land”, aldus Trump in de persconferentie.

Lees ook: Niet de verkiezingen, maar de hoofden van kiezers zijn gehackt.

Trump spreekt met leiders buurlanden

Donald Trump heeft tijdens zijn eerste dag als president onder meer contact gehad met premier Justin Trudeau van Canada en president Enrique Peña Nieto van Mexico. Beide leiders feliciteerden Trump over de telefoon en benadrukten het belang van de onderlinge samenwerking, zo melden regeringswoordvoerders aan persbureau Reuters.

De Mexicaanse president liet Trump over de telefoon weten dat hij waarde hecht aan een “open dialoog”. Ook herhaalden Peña Nieto en Trump dat ze vertrouwen dat een goede samenwerking positief uitpakt voor beide landen, aldus een verklaring van het kantoor van de Mexicaanse leider.

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau I offer my congratulations to Donald J. Trump on his inauguration as the 45th President of the United States: https://t.co/1ZLjO3G7ut

Ook Trudeau benadrukte opnieuw hoe nauw de Verenigde Staten en Canada op handelsgebied met elkaar verbonden zijn, meldt Reuters. Zo wees hij Trump erop dat Canada voor 35 Amerikaanse staten exportland nummer één is.

Honderdduizenden Amerikanen betogen tegen Trump

Ook in Amerikaanse steden zijn zaterdag honderdduizenden mensen uitgelopen voor een protestmars tegen de vrijdag beëdigde president Donald Trump. Volgens cijfers van vervoersbedrijven waren er rond 11.00 uur lokale tijd alleen al in Washington zo’n 275.000 mensen op de been. Bij de inauguratie van Trump een dag eerder waren dat er rond hetzelfde tijdstip ongeveer 193.000, meldt AP.

De National Mall in Washington. Foto John Minchillo / AP

 

De organisatie van de Women’s March in Washington zelf gaat er vanuit dat er zaterdag zo’n 500.000 zich bij de mars zullen aansluiten. Dat is aanzienlijk hoger dan de vorige schatting van de National Park Service. De organisatie verantwoordelijk voor het onderhoud van de openbare ruimte zette aanvankelijk in op 200.000 aanwezigen.

We’re in a helicopter high over the #WomensMarch in Boston. Watch on Facebook Live https://t.co/6UvxfnW14A pic.twitter.com/HPZgpX9ihL

— CNN (@CNN) January 21, 2017

Ook in andere Amerikaanse steden zoals Boston en Chicago zijn grote groepen mensen de straat op gegaan om zich uit te spreken tegen de nieuwe president. Schattingen van de opkomst daar zijn er nog niet.

Kijken: inzoomen op de inauguratie

Zo druk als bij de eerste inauguratie van Barack Obama in 2009 was het vrijdag niet. Maar niettemin bracht de inauguratie van Donald Trump toch de nodige mensen op de been. Op een gigantische foto die CNN heeft geplaatst van het moment dat Trump zijn speech gaf kun je tot op de kleinste details inzoomen. Op het verregende gezicht van George W. Bush bijvoorbeeld, maar ook op de mensen helemaal achteraan in de menigte.

Verkoopinformatie juwelenlijn Melania Trump van website Witte Huis verwijderd

Met de inauguratie van Donald Trump, ging ook de website van het Witte Huis volledig op de schop. Vrijdag veroorzaakte die nieuwe site meteen al een klein relletje. Op de pagina over First Lady Melania Trump stond in haar biografie namelijk ook expliciet vermeld dat ze in 2010 een juwelenlijn was gestart bij een bepaalde webwinkel.

Het had er op z'n minst de schijn van dat hier reclame werd gemaakt. En na verschillende kritische artikelen werd de informatie zaterdag al weer stilletjes verwijderd, zo merkt de Washington Post op. Nu staat er alleen nog dat Melania Trump onderneemster is en een juwelenlijn heeft. Wie wil weten waar hij de sieraden wil kopen moet nu dus zelf gaan googlen.

Activisten starten meteen campagne om Trump af te laten zetten

Zijn vierjarige termijn is pas net begonnen, maar nu al probeert een groep activisten een afzettingsprocedure tegen Donald Trump van de grond te krijgen. Precies op het moment dat Trump ingezworen werd ging ook de website ImpeachDonaldTrumpNow.org de lucht in.

De site is een initiatief van twee burgerrechtenbewegingen, en heeft tot doel handtekeningen te verzamelen als steun voor een impeachment-zaak. Volgens de activisten maakt zo'n zaak een kans, omdat de zakenbelangen van de nieuwe president in strijd zouden zijn met de grondwet. Vooral het feit dat Trump weigert afstand te doen van zijn golfresorts en luxueuze hotels zou hem kwetsbaar maken.

Tegen de Washington Post gaf een initiatiefnemer een paar voorbeelden. Volgens jurist Ron Fein is de huur die de Industrial & Commercial Bank of China betaalt voor een ruimte in de Trump Tower bijvoorbeeld in strijd met de wet die verbiedt dat de Amerikaanse president baten of giften van een buitenlandse mogendheid aanneemt. Ook het feit dat Trump verdient aan het verblijf van buitenlandse diplomaten in zijn hotel in Washington zou in strijd zijn met de wet. Trump zei eerder deze maand dit soort opbrengsten in de Amerikaanse staatskas te zullen stoppen, maar de details over die overeenkomst zijn nog altijd niet gegeven.

Er is nog nooit een zaak geweest op basis van de de 'buitenlandse honoraria-clausule' waarop de activisten zich willen baseren. Juristen betwijfelen in de Washington Post of de clausule gebruikt kan worden om Trump voor verraad of corruptie af te zetten.

Volgens Fein zijn meerdere congresleden geïnteresseerd in het starten van een onderzoek naar eventuele gronden om Trump af te zetten. Een meerderheid in de senaat om Trump ook daadwerkelijk af te zetten lijkt op dit moment echter uitgesloten. Nog nooit eerder werd een president bovendien daadwerkelijk afgezet met een impeachment-procedure. Tegen president Richard Nixon werd zo'n procedure in 1974 wel gestart, maar hij trad voortijdig af.

Protestmarsen in Europese steden

In zowel Amsterdam als Den Haag vindt op dit moment een zogenoemde Women's March plaats, geïnspireerd door de grote protestmars die later vandaag wordt gehouden in Washington D.C. Hoeveel mensen de protestmarsen precies hebben getrokken is nog niet duidelijk, maar aanwezige NRC-verslaggever Bas Blokker spreekt in Amsterdam over een paar duizend mensen.

Paar duizend anti Trump demonstranten verzamelen zich op "ezelsoor" in de lage zon over het Museumplein, Amsterdam @nrc

— Bas Blokker (@basblokkernrc) January 21, 2017

#WomensMarch #WomensMarchAMS pic.twitter.com/jLU7yGZ5BV

— Jolien (@jolienstweets) January 21, 2017

Impressive crowd at #WomensmarchAMS ! pic.twitter.com/ojFoFFlRU4

— Julya (@AgileJulya) January 21, 2017

Onderwijl ook in Den Haag #WomensMarch pic.twitter.com/zF9zgTU7mj

— Titia Ketelaar (@titia_k) January 21, 2017

Ook in andere Europese steden wordt op het moment gedemonstreerd. In Londen zijn bij een mars naar Trafalgar Square volgens The Guardian circa 25.000 mensen. Ook burgemeester Sadiq Khan sluit zich later bij de mars aan. In Berlijn zouden een paar duizend mensen hebben gedemonstreerd.

Anti-Trump protests now in #Berlin in front of American Embassy @usbotschaft and Brandenburg Gate. #WomensMarch #Inauguration pic.twitter.com/ngCsH3orXB

— Fabian von der Mark (@fab_vdm) January 21, 2017

Over de hele wereld staan protestmarsen gepland

Niet alleen in Washington D.C. wordt er zaterdag gedemonstreerd tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. In honderden steden over de hele wereld gaan mensen de straat op. Volgens de website van de Women's March wordt er gedemonstreerd op 673 plaatsen, en lopen daarmee in totaal meer dan twee miljoen mensen mee.

Of die voorspelling uitkomt moet vandaag blijken, maar de eerste 'zustermarsen' gingen vannacht in ieder geval al van start. In de Australische steden Melbourne en Sydney liepen naar schatting respectievelijk 6000 en 2000 mensen mee. In Nieuw-Zeeland gingen 2000 mensen de straat op. Ook in Tokyo en Manilla demonstreerden al honderden mensen.

Thousands gathered at State Parliament for the #WomensMarch #melbourne. Peaceful anti trump protest @7NewsMelbourne pic.twitter.com/pYRRCGCn2U

— Will Pristel (@wpristel7) January 21, 2017

Awesome work everyone who came to #WomensMarch #womensmarchtokyo! So much love & positive energy ! 🎌💪🏻#Tokyo pic.twitter.com/IilCYhOyNw

— Liz・リズ (@LittleLizu) January 20, 2017

Ook in Nederland staan protestmarsen gepland. Om 12.00 uur begint een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam en om 13.00 uur verzamelen mensen op het Malieveld in Den Haag.

Poetin is klaar om Trump te ontmoeten

Terwijl hij nog maar net is ingezworen, kan Trump zijn eerste telefoontje van de Russische president Vladimir Poetin al verwachten. Een woordvoerder van het Kremlin bevestigde zaterdagochtend dat Poetin Trump snel zal bellen om hem te feliciteren, zo meldt het Russische persbureau RIA.

Volgens het Russische persbureau TASS zou de woordvoerder tegen de BBC hebben gezegd dat een ontmoeting tussen de twee niet in de komende weken zal plaatsvinden, maar "hopelijk wel in de komende maanden".

The day after: gebedsdienst en protestmars

Goedemorgen! We openen het Trumpblog om je op de hoogte te houden van nieuws over de eerste dagen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Vandaag, zaterdag 21 januari, staat voor Trump en zijn vrouw Melania in elk geval een gebedsdienst in de Nationale Kathedraal van Washington gepland. Om 10.00 uur, 16.00 Nederlandse tijd, arriveren de twee bij de kathedraal waar traditioneel een dienst voor de nieuwe president wordt gehouden. Zoals over wel meer onderdelen van de inauguratie, was er ook over dit onderdeel dit jaar ophef.

Een deel van de kerkgangers maakte voorafgaand bezwaar tegen de dienst voor Trump, een president die standpunten uitdraagt die volgens hen niet samengaan met de leer van de kerk. In een blogpost legde bisschop Mariann Budde echter uit dat hoewel ze zeer verontwaardigd en gealarmeerd is over bepaalde uitspraken en daden van Trump, ze niettemin een plicht voelt alle mensen te verwelkomen, juist ook die waarmee ze het oneens is om in gesprek te kunnen treden.

Protestmars

Op hetzelfde moment begint elders in Washtington D.C. ook de Women’s March to Washington. Georganiseerd door een grote verzameling feministische groepen, trekt dan een protestmars door de straten door de straten van de hoofdstad. Autoriteiten schatten dat er tussen de 200.000 tot een half miljoen mensen op af komen, waarmee het aantal deelnemers mogelijk meer is dan bij de presidentiële inhuldiging van vrijdag.

Lees ook: Deze vrouwen lopen zaterdag mee in de ‘Mars op Washington’

While you were sleeping

En terwijl Donald en Melania Trump en het publiek zich goed vermaken op de inauguratiebals sluiten wij dit speciale inauguratieblog af.

Nog even een korte samenvatting van wat er na middernacht Nederlandse tijd is gebeurd:

- President Trump is begonnen aan de ontmanteling van Obamacare. Hij heeft een decreet getekend waarin dat als officieel beleid wordt bestempeld en roept alle spelers in de zorg op geen nieuwe verplichtingen aan te gaan.

Foto: Twitter

 

- Bij protesten tegen Trump in Washington heeft de politie minstens 217 mensen opgepakt. Er zijn auto- en winkelruiten ingegooid, brandjes gesticht en bij de ongeregeldheden raakten zes agenten lichtgewond.

- Op de vernieuwde website van het Witte Huis wordt de de juwelenlijn van Melania Trump expliciet genoemd en ook is er een lijst gepubliceerd van alle merken waarvoor zij als model heeft gewerkt.

- De Senaat heeft met ruime meerderheid ingestemd met de gepensioneerde generaals James Mattis en John Kelly als ministers. Zij zijn daarmee de eerste officiële leden van het kabinet van Trump.

Trumps maken eindelijk entree

Zeker anderhalf uur na het begin van het Liberty Ball maken Donald en Melania Trump eindelijk hun entree. Onder muziek van een militaire blaaskapel steelt Melania de show met een prachtige witte jurk.

.@POTUS and @FLOTUS arrive at Liberty Ball. #Trump45 #inauguration pic.twitter.com/9oI1IWLSFx

— Fox News (@FoxNews) 21 januari 2017

Daarna neemt de nieuwe president het woord:

"Well, we did it! We began this journey and they said we wouldn't have a chance to win, but we won. Today we had a great day. People who weren't so nice to me said we really did a good job today. They hated to do that, but they did. And I respect that."

Trump bedankt ook al zijn supporters en begint vervolgens aan de eerste dans met de nieuwe first lady op de tonen van 'My Way'. Vice-president Mike Pence en zijn vrouw dansen naast hen.

.@VP Pence and @SecondLady join @POTUS and @FLOTUS at Liberty Ball. #Trump45 #Inauguration pic.twitter.com/fPKTMeRCYB

— Fox News (@FoxNews) 21 januari 2017

Beentjes in de lucht

De inauguratiebals zijn in volle gang. Het wachten is alleen nog tot het moment dat de nieuwe president en de first lady hun entree maken. De dansgroep 'The Rockettes' gooit in elk geval alvast enthousiast de beentjes in de lucht.

The Rockettes show off their signature leg kicks during an #inauguralball for President Donald Trump https://t.co/1R5bFm6XPv pic.twitter.com/0leQwNcSeA

— CNN (@CNN) 21 januari 2017

In tegenstelling tot bij de inauguraties van Barack Obama treden voor Trump vrijwel uitsluitend B- en C-artiesten op.

Bekijk hier een overzicht: Deze artiesten treden (niet) op bij de inauguratie van Trump

Terwijl de presentatoren op CNN openlijk zeggen zo langzamerhand uitgeput te zijn gaf de populaire Ierse dansgroep 'Lord of the Dance' in afwachting van de Trumps nog wel een spectaculair optreden weg.

Irish step dancers from Michael Flatley’s “Lord of the Dance” perform https://t.co/osl89sdlTn #inauguralball https://t.co/65WWuY6fDo

— CNN (@CNN) 21 januari 2017

Beeld Martin Luther King weg uit Oval Office

The Oval Office heeft twee duidelijke veranderingen ondergaan na de machtswisseling. Trump heeft een buste van Martin Luther King vervangen door een beeld van Winston Churchill, meldt persbureau ANP. Ook zijn de karmozijnrode gordijnen die er onder Obama hingen vervangen door goudgekleurde exemplaren en staan er nu gouden banken.

Mattis en Kelly eerste ministers

Naast het document over Obamacare heeft president Trump voordat hij naar de inauguratiebals vertrekt ook de documenten getekend om James Mattis en John Kelly in te kunnen zweren als ministers.

De nieuwe minister van Defensie James Mattis werd eerder vandaag met een overweldigende meerderheid van 89 tegen 1 goedgekeurd door de Senaat. Alleen de Democrate Kirsten Gillibrand stemde tegen. Zij vindt dat een burger toezicht moet houden op het leger en niet een oud-militair. Mattis was voor hij in 2013 met pensioen ging generaal van het Amerikaanse marinierskorps.

John Kelly kreeg ook een ruime meerderheid van de senatoren achter zich om minister van Binnenlandse Veiligheid te worden, maar stuitte wel op iets meer weerstand dan Mattis. Hij kreeg elf stemmen tegen. Ook Kelly is een gepensioneerde generaal.

Trump begint met ontmanteling Obamacare

President Trump heeft op zijn eerste avond als president documenten getekend die een begin moeten maken met het intrekken en vervangen van Obamacare. Dat is daarmee officieel beleid geworden. Trump heeft het Congres nodig om de wet daadwerkelijk in te trekken, maar met zijn decreet heeft hij nu opdracht gegeven de regels voor de verplichte zorgverzekering te versoepelen. Zo moeten de kosten beperkt blijven.

Foto: EPA/KEVIN DIETSCH

 

Trump is de hele campagne tekeer gegaan tegen de 'Affordable Care Act' waar Barack Obama zo hard voor gestreden heeft, maar had eerder gezegd die pas in te trekken als zijn regering zelf een goed alternatief had ontwikkeld.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News BREAKING: Trump signs executive order that directs agencies to ease the burden of Obamacare as work begins to repeal and replace

Onderwijs onder Trump volgt Nederlands voorbeeld

President Trump gaat door met een onderwijshervorming die in Nederland al sinds 1917 vanzelfsprekend is: de vrije schoolkeuze. Dat betekent dat leerlingen vrij zijn om een school op kosten van de overheid te kiezen of die nu particulier is of openbaar.

Die vanzelfsprekendheid in Nederland wordt nu ook populair in de VS, maar lerarenbonden zijn mordicus tegen.

Lees hier meer: Onderwijs onder Trump volgt het Nederlandse voorbeeld

Minstens 217 demonstranten opgepakt

Terwijl Trump zelf spreekt van een 'onvergetelijke en prachtige' dag zijn de protesten in Washington uit de hand gelopen. Demonstranten hebben auto- en winkelruiten ingeslagen, vuurwerk gegooid en brandjes gesticht.

Bij de protesten werd ook een Amerikaanse vlag verbrand. Foto: EPA/JOHN TAGGART

 

De politie zegt minstens 217 mensen te hebben opgepakt en heeft ook pepperspray gebruikt. Er zijn zes agenten lichtgewond geraakt.

Ook het protest tegen Trump op Franklin Square dreigde in een rel te veranderen, zag NRC-correspondent Hans Klis. Black Bloc-activisten sloegen stenen stuk op de weg, de ME schoot wat met een waterkanon. Een punkconcert bij het beeld van John Barry ontwapent de explosieve situatie. Hier staat William Fox uit Daytona stil met zijn twee zonen. Allen met een rode 'Make America Great Again'-pet. Ze glimlachen. "Dit is America. Zo gaat het hier. Zolang ze geen auto's omkiepen is het allemaal goed".

Vanochtend stond hij op de Mall. "Leuk, maar alles duurde zo lang". Fox is blij met Trump. "Eindelijk gaan onze wetten weer nageleefd worden."

Foto: NRC/Hans Klis

 

Nauwelijks publiek bij inmiddels afgelopen parade

Na ruim 2,5 uur in plaats van de geplande 1,5 uur zit de inauguratieparade er op. Er stond nauwelijks publiek langs de kant.

Twitter avatar andruhodge Andrew Hodge 🇺🇸❄️ If nobody is watching, is it fair to call it a parade? Isn't that just a drive? #Inauguration https://t.co/REOqMnGcW3

Er volgen nu nog twee officiële dansfeesten in het Walter E. Washington Convention Center en een militair gala, Salute to Our Armed Services Ball, in het National Building Museum. Daarnaast zijn er tientallen informele feestelijke bijeenkomsten.

Website Witte Huis vermeldt nu ook juwelenlijn Melania

Bezoekers van de vernieuwde website van het Witte Huis krijgen op de pagina over Melania Trump niet alleen een opsomming te zien van haar interesses en werkzaamheden, maar ook informatie over haar juwelenlijn QVC.

"Melania is also a successful entrepreneur. In April 2010, Melania Trump launched her own jewelry collection, ‘Melania™ Timepieces & Jewelry,’ on QVC."

Ook is er een lange lijst van de merken die haar hebben ingehuurd als model opgenomen en een overzicht van de tijdschriften waarin ze heeft gestaan, schrijft The Washington Post. Dat de successen van een First Lady worden opgesomd is volgens de krant op zich niet ongebruikelijk, maar zo'n gedetailleerde lijst van media-optredens en reclame voor je eigen merk wel.

Mattis eerste goedgekeurde minister in kabinet

Terwijl de presidentiële parade maar voort blijft duren - Donald Trump weet nu hoe Koningin Juliana zich gevoeld moet hebben tijdens de jaarlijkse defilés op Paleis Soestdijk - is de gepensioneerde generaal James Mattis officieel goedgekeurd als minister van Defensie. De Senaat heeft met 98 stemmen voor en 1 stem tegen ingestemd met zijn benoeming. Hij is daarmee de eerste die toe kan treden tot het kabinet Trump.

'Washington was zichzelf niet'

Volgens NRC-correspondent Guus Valk was Washington vrijdag zichzelf niet. Veel inwoners hadden de stad verlaten, toen Trump een gitzwart beeld van zijn land schetste.

Van degenen die wél aanwezig waren bij de speech waren velen tot tranen toe geroerd. Maar buiten zijn eigen aanhang kijken veel Amerikanen met afschuw toe.

De inauguratie van Donald Trump was dan ook geen vlakke, symbolische vertoning, zoals de meeste inauguraties in het recente verleden, schrijft Valk.

Lees zijn hele stuk hier: Emotie en afschuw in Washington

De nieuwe presidentiële familie in beeld

Tijdens de inauguratieparade legden Donald Trump en zijn familie een stuk te voet af. Zo konden ze goed in beeld worden genomen door de fotografen en kunnen we wennen aan dit nieuwe plaatje na acht jaar de Obama's in het Witte Huis.

Foto: EPA/Evan Vucci

 

Foto: EPA/Erik S. Lesser

 

Foto: EPA/Evan Vucci

 

Trump bedankt iedereen

Donald Trump bedankt iedereen uit naam van zijn familie voor de inauguratiedag. Die is volgens de nieuwe president 'onvergetelijk en prachtig' tot nu toe.

Twitter avatar POTUS President Trump On behalf of my entire family, THANK YOU! #InaugurationDay https://t.co/v2nEMoanIX

Analyse van de boze speech van Trump

In zijn eerste speech als president probeerde Donald Trump slechts mondjesmaat de hand te reiken aan dat deel van de VS dat zijn presidentschap met zorg en angst tegemoet ziet. Hij klonk boos, schetste een inktzwart beeld van de toestand van de natie en beloofde Amerikanen: „Ik zal jullie nooit in de steek laten.”

NRC analyseert vier belangrijke fragmenten uit de bij vlagen duistere speech. In de duisterste passage worden de woorden grafzerk en bloedbad werden gebruikt. Dat was nog nooit eerder gebeurd in een inaugurele rede.

Lees het hier: Vier belangrijke fragmenten uit Trumps speech geanalyseerd

Trump in het Witte Huis

Terwijl de avond aan het vallen is in Washington is de parade van het Capitool naar het Witte Huis nog steeds aan de gang. Muziekkorpsen, drumbands, paarden en militairen uit allerlei verschillende staten trekken langzaam aan het publiek voorbij.

De nieuwe president Donald J. Trump zelf is ruim een half uurtje geleden al aangekomen bij het Witte Huis waar hij even naar binnen is geweest en nu de parade van achter glas aan het volgen is.

Protest in Amsterdam

Ook in Amsterdam is geprotesteerd tegen Donald Trump. Onder het motto "Stop de haat! Samen tegen Trump en Wilders" zijn betogers van de Dam naar het Amerikaans consulaat op het Museumplein gelopen.

Een woordvoerster van de demonstranten zegt tegen ANP dat de sfeer er goed in zat en dat er ongeveer duizend mensen meeliepen. Ze droegen borden met teksten als 'Weg met Wilders', 'Weg met Trump' en 'Vluchtelingen welkom' met zich mee.

Foto: ANP/Olaf Kraak

 

Obama is alweer aan het twitteren

Nu hij zijn presidentiële twitter-account @POTUS heeft af moeten staan aan Donald Trump is Barack Obama weer op zijn persoonlijke account aan het twitteren geslagen.

Obama kondigt allereerst een korte vakantie samen met Michelle aan en tweet daarna een promotiefimpje van de Obama Foundation waarvoor hij daarna volop aan de slag gaat.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama Hi everybody! Back to the original handle. Is this thing still on? Michelle and I are off on a quick vacation, then we’ll get back to work.

Grimmige sfeer op straat

De sfeer bij de demonstraties wordt grimmiger, ziet NRC-correspondent Hans Klis. Op 13th Street zijn brandjes en wordt met vuurwerk gegooid, terwijl de ME oprukt. Tot nu toe zijn volgens CNN op inauguratiedag meer dan 90 demonstranten opgepakt.

Twitter avatar rechterhans Hans Klis Gaat hier mis zo. Brandjes, vuurwerk #washingron #Inauguration 13 St https://t.co/VLZQaROtAX

Nog voordat Donald Trump begon aan zijn dag was het verzet tegen zijn presidentschap al in volle gang in de hoofdstad Washington.

Lees het hier: Als het moet, demonstreer ik vier jaar lang tegen Trump

Wall Street veert licht op

De aandelenbeurzen in New York zijn op de dag van de inauguratie van Donald Trump met lichte winsten gesloten. In zijn speech herhaalde Trump veel van de bekende punten uit zijn campagne en de transitieperiode in de afgelopen maanden zonder echt concreet te worden. Beleggers reageerden dan ook nauwelijks op zijn woorden. De Dow Jones steeg met 0,5 procent en de S&P 500 met 0,3 procent.

Trump hamerde in zijn speech op ‘America First’, het terughalen van banen en het investeren in de infrastructuur. Omdat hij Mexico niet noemde, steeg de Mexicaanse peso met 1,5 procent.

Trump speechte vooral voor de eigen parochie

De inauguratiespeech van Trump was vooral een campagnetoespraak, zo schrijft speechexpert Lars Duursma in analyse. De president kwam voornamelijk met inhoudsloze kreten en persoonlijk werd het ook niet.

"Een speech overtuigt past werkelijk als slechts één spreker het verhaal in die vorm kan uitspreken. Nu voelde de speech toch een beetje als zo’n toespraak voor een wethouder die bewust zo wordt opgesteld, dat een collega het moeiteloos kan overnemen als hij of zij verhinderd is. Elk persoonlijk element was er meedogenloos uit gesloopt."

Lees hier de hele analyse: Trump speechte vooral voor de eigen parochie

'Vrouwen zijn er niet om uitgebuit te worden'

"Vrouwen zijn er niet om uitgebuit te worden", zegt Gabi DeVoogd (14). "Daarom ben ik hier vandaag".

Samen met tweehonderd demonstranten blokkeert ze het kruispunt van K en 13 Street. Om haar heen dansen mensen op lichtvoetige festivalmuziek. Automobilisten kijken verveeld naar de groep. Vandaag zit de stad op slot. DeVoogd:

Foto NRC

 

Ook Witte Huis-fotograaf draagt account over

Nadat Barack Obama en Joe Biden eerder vandaag hun officiële Twitteraccounts moesten overdragen, was het ook de beurt aan Witte Huis-fotograaf Peter Souza. Hij volgde president Obama acht jaar, maar sloot vandaag zijn Instagram-account:

Trump stapt uit auto en loopt stukje bij parade

President Donald Trump is uit zijn zwaarbeveiligde auto 'The Beast' gestapt en liep samen met first lady Melania en hun 10-jarige zoon Barron bij de presidentiële parade. Trump zwaait en lacht naar zijn aanhangers, die hem toejuichten en "USA! USA!" scandeerden.

WATCH: Pres. Trump, First Lady, Barron Trump exit "The Beast" and walk along parade route https://t.co/AsjUerEVmy pic.twitter.com/U09WVC590w

— CBS News (@CBSNews) 20 januari 2017

Trump stapte uit ter hoogte van een van zijn eigen hotels. Daarna stapte de president weer in de auto. Er klonk ook wat boegeroep, maar over het algemeen was er vooral enthousiast gejuich te horen.

Beelden van de parade

De parade is al even onderweg, maar Donald Trump is nog niet uit de auto gestapt. Wel stak de nieuwe president meerdere malen zijn duim omhoog naar de toegestroomde aanhangers. Enkele beelden van de parade:

Cheering crowds are greeting President Trump along the inaugural parade route on Pennsylvania Avenue. #Inauguration #voainaug pic.twitter.com/B5vs85djFY

— The Voice of America (@VOANews) 20 januari 2017

.@POTUS #Trump gives crowds the thumbs up as he makes his way to the White House #inauguration parade https://t.co/HUVSXfGjJM

— Sky News (@SkyNews) 20 januari 2017

Pres. Trump looks out the window of his presidential limo during the #inauguration parade https://t.co/g7jHEls6bV https://t.co/dkzVVnNAh3

— CNN Breaking News (@cnnbrk) 20 januari 2017

Deze vrouwen lopen zaterdag mee in de ‘Mars op Washington’

Vrijdag werd op meerdere plaatsen in Washington geprotesteerd. Enkele honderdduizenden demonstranten worden de dag na de inauguratie van Donald Trump verwacht in de Amerikaanse hoofdstad voor de ‘Women’s March on Washington’. Zes vrouwen uit New York vertellen aan NRC waarom ze meelopen.

De vrouwen werd gevraagd wat ze zouden doen als ze iets tegen president Trump konden zeggen. Webdesigner Rachel Esther Forshee antwoordde: “Je bent misschien nog niet veroordeeld voor je misdaden, maar dat betekent niet dat ze je vergeven zijn.” Maatschappelijk werker en oprichter van ‘Unite Women New York’ Desiree Jordan Westchester zou zeggen:

„Uiteindelijk komt alles boven water. Als blijkt dat je hebt samengespannen met Rusland om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden, moet je worden vervolgd voor hoogverraad. Dan wacht jou een levenslange gevangenisstraf waarin je je broodnodige psychiatrische hulp kunt verwachten.”

Desiree Jordan Westchester. Foto NRC

 

Lees ook: Deze vrouwen lopen zaterdag mee in de ‘Mars op Washington’

Presidentiële parade is begonnen

De officiële presidentiële parade is, iets later dan gepland, begonnen. De optocht telt zo'n 8.000 deelnemers. De optocht zal zo'n 90 minuten duren, een van de kortste in de geschiedenis. De parade wordt al gehouden sinds de beëdiging van de eerste Amerikaanse president: George Washington.

Twitter avatar IvankaTrump Ivanka Trump Heading to the parade! 🇺🇸 #inauguration https://t.co/cBg6UuO05A

Langs de route staan aanhangers van Trump, onder wie motorgroep Bikers for Trump. Na de parade zijn er nog twee officiële dansfeesten in het Walter E. Washington Convention Center en een militair gala, Salute to our Armed Services Ball, in het National Building Museum. Daarnaast zijn er tientallen informele feestelijke bijeenkomsten.

President Trump's inaugural parade is beginning. Watch live on CNN and @CNNgo: https://t.co/UYpqI3w42L #inauguration https://t.co/taqlFiGn2k

— CNN (@CNN) 20 januari 2017

Eerder werd langs de paraderoute gedemonstreerd. Daarbij braken op sommige plekken opstootjes uit, waarbij meer dan negentig mensen werden opgepakt:

Protests turn violent in central Washington with shop & bank windows smashed on Donald Trump's #InaugurationDay https://t.co/3dAngYF0eY pic.twitter.com/DdNvdy4Ijm

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 20 januari 2017

'Morgen weer een dag'

D66-voorman Alexander Pechtold heeft een Twitterbericht gepost dat op Trumps inauguratie lijkt te slaan. Hij citeert uit de filmklassieker Gone with the Wind (1939):

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold "After all tomorrow is another day"

Trump inspecteert militairen

Voorafgaand aan de presidentiële parade, die iets later begint dan gepland, inspecteren president Donald Trump en vicepresident Mike Pence en hun echtgenotes voor het eerst in functie de aanwezige militaire eenheden. Dat gebeurt buiten het Capitool.

Bij de inspectie presenteerden de militairen hun wapens. Daarna volgde een legeroptocht, waarbij de deelnemende militairen hun nieuwe 'commander-in-chief' salueerden. Onder het lopen werd marsmuziek gespeeld.

Na afloop van de inspectie stapte Trump in 'The Beast', de zwaarbeveiligde auto waarin de Amerikaanse president wordt vervoerd.

Trump bedankt Bill en Hillary Clinton

Na afloop van de lunch heeft president Trump nog een korte toespraak gegeven. Aan het begin van zijn speech bedankte hij Bill en Hillary Clinton voor het bijwoner van de maaltijd. Hierna volgde een lange staande ovatie, waaraan Trump zelf ook enthousiast meedeed.

Tijdens de toespraak maakte Trump veel grappen, maar stipte uiteraard ook serieuze onderwerpen aan. Hij zei de wereld vreedzamer te zullen maken en bedankte veel mensen die hem bijstonden tijdens zijn campagne. Na de lunch werd nog gebeden en vertrokken Trump en zijn gevolg naar de parade.

Franse president Hollande reageert kritisch op beëdiging Trump

De Franse president François Hollande heeft na de inauguratie van president Trump kritisch gereageerd op diens protectionistische voornemens. Hij zei het een slecht idee te vinden om grenzen te sluiten en prees de mondiale open economie.

Twitter avatar afpfr Agence France-Presse Hollande dénonce le protectionnisme prôné par Trump https://t.co/ba6Itnv0nR #AFP https://t.co/SHvhNEnptI

Trump liet in zijn speech juist weten banen terug te willen naar de VS en de Amerikaanse economie en werknemers voorop te willen stellen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Na enthousiasme van Marine Le Pen in november over Trump nu tijdens inauguratie nog geen enkel teken van leven van enige FN-twitteraar.

Caroline de Gruyter: Europa zonder VS is gevaar voor Duitsland

Zonder Amerika dat ons beschermt, moet Europa het alleen rooien. Dat schrijft NRC-correspondent Caroline de Gruyter in haar wekelijkse column. De Gruyter:

"En aangezien Duitsland het dominante land is in Europa, dat zijn lot om historische redenen heeft verknoopt met dat van Europa, kijkt iedereen nu naar Berlijn. Dat zou de leiding moeten nemen."

Maar Duitsland moet voorzichtig manoeuvreren, schrijft De Gruyter. Het anti-Germanisme is in Europa minstens even sterk als het anti-Amerikanisme.

Lees hier de hele column: Europa zonder VS is gevaar voor Duitsland

Trump stuurt eerste tweet met presidentieel Twitteraccount

Donald Trump heeft zijn eerste tweet uitgestuurd met het officiële presidentiële Twitteraccount:

Eerder stuurde Trump na zijn beëdiging al tweets uit, maar dat deed hij nog op zijn persoonlijke account:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Today we are not merely transferring power from one Administration to another, or from one party to another – but we are transferring...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump power from Washington, D.C. and giving it back to you, the American People. #InaugurationDay
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump January 20th 2017, will be remembered as the day the people became the rulers of this nation again.

Ook vicepresident Mike Pence heeft zijn eerste tweet op het vicepresidentiële account uitgestuurd:

Fotoserie inauguratie Trump

De dag begon met de afscheidsbrief van Barack Obama aan zijn opvolger. Daarna dronken Barack en Michelle Obama een kop thee met de nieuwe inwoners van het Witte Huis: Donald en Melania Trump. Na het afleggen van de eed, balde Trump zijn vuist.

En niet voor de enige keer vandaag. In zijn eerste toespraak als president van de Verenigde Staten benadrukte Trump zijn campagneslogan: “We will make America great again.” Lang niet iedereen gelooft in die boodschap, in Washington waren ook veel tegenstanders op de been.

Bekijk hier onze fotoserie van de inauguratie van Donald Trump

Inauguratie Trump op de NRC-redactie

Op de NRC-redactie werden de inauguratie en de speech van Trump nauwlettend gevolgd:

Mexicaanse president feliciteert Trump

Ook de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft Trump gefeliciteerd. Op zijn Twitterpagina zegt Nieto dat soevereiniteit, nationaal belang en het beschermen van zijn bevolking centraal zullen staan in de band met het Amerika van Trump. Over de muur tussen Mexico en de VS die Trump op kosten van Mexico wil laten bouwen, heeft Nieto het niet.

Twitter avatar EPN Enrique Peña Nieto Felicito al Presidente @realDonaldTrump por su toma de posesión.Trabajaremos para fortalecer nuestra relación con responsabilidad compartida
Twitter avatar EPN Enrique Peña Nieto Estableceremos un diálogo respetuoso con el gobierno del Presidente @realDonaldTrump, en beneficio de México.
Twitter avatar EPN Enrique Peña Nieto La soberanía, el interés nacional y la protección de los mexicanos guiarán la relación con el nuevo gobierno de Estados Unidos.

Ook de Saoedische koning Salman feliciteerde Trump en wenste hem goede gezondheid. Hij prees de goede banden tussen beide landen en hoopte op een goede samenwerking.

Demonstraties in Washington, sommige gewelddadig

Een uur voordat de officiële parade begint, is er veel onrust in Washington D.C. Veel mensen protesteren en enkele demonstraties resulteerden in geweld. Er is veel oproerpolitie op de been.

Protests turn violent in central Washington with shop & bank windows smashed on Donald Trump's #InaugurationDay https://t.co/3dAngYF0eY pic.twitter.com/DdNvdy4Ijm

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 20 januari 2017

Er werden autoramen en vensters van winkels met hamers ingeslagen. Ook werd verkeer geblokkeerd en leuzen geschreeuwd. Enkele demonstranten raakten slaags met de politie, die traangas, pepperspray en stungranaten inzetten.

Activists shout 'Shame' as they protest ahead of Donald Trump's #Inauguration https://t.co/ULZcHQUURT pic.twitter.com/zyvRM3f3ih

— Reuters Top News (@Reuters) 20 januari 2017

It's chaos outside of The Washington Post building right now. Police using flash bangs and pepper spray #Inauguration pic.twitter.com/mPbIRyFqbv

— Tauhid Chappell (@TauhidChappell) 20 januari 2017

Er zijn honderden demonstranten op de been. De politie heeft al meer dan negentig mensen aangehouden. Twee agenten liepen lichte verwondingen op.

Duitse vicekanselier Gabriel: ‘Voorbereiden op roerige tijd’

De Duitse vicekanselier Sigmund Gabriel heeft in een televisie-interview gereageerd op de inhuldiging van Trump. Hij noemt het feit dat de New Yorkse zakenman nu president is een gevolg van ‘kwalijke radicalisering’. Gabriel vond Trumps speech erg nationalistisch, en zei dat de wereld zich moet voorbereiden op een roerige tijd.

In zijn toespraak benadrukte Trump nog maar eens dat hij van plan is een protectionistisch beleid te gaan voeren. ‘Europa moet eensgezind voor zijn belangen opkomen’, zei Gabriel daar over. En als Trump een handelsoorlog met China begint, zal de Europa zich volgens de vicekanselier wat handel betreft meer op Azië moeten gaan richten.

Eindelijk een niet-politicus als president, zeggen ze in Fulton County

In Fulton County stemde 84,2 procent op Trump. Toch zijn de verwachtingen opvallend laag. Onze correspondent Guus Valk trok naar het gebied in Pennsylvania om met Trump-stemmers te spreken.

Wapenhandelaar Brad Wissinger zei voor de inauguratie: "Iedereen wil Trump zien. Ik kan niet wachten tot hij begint. Ik ben moe van alle politici, met Trump krijgen we een niet-politieke president. Een zakenman, net als ikzelf, die mijn taal spreekt."

Lees hier het hele artikel: Eindelijk een niet-politicus als president, zeggen ze in Fulton County

President Taiwan feliciteert Trump

Ook de president van Taiwan, Tsai Ing-Wen, tweette haar felicitatie aan Trump:

Twitter avatar iingwen 蔡英文 Tsai Ing-wen Congratulations @realDonaldTrump. Democracy is what ties Taiwan and the US together. Look forward to advancing our friendship & partnership.

Na zijn verkiezingsoverwinning schoffeerde Trump China, door een felicitatietelefoontje van de Taiwanese president aan te nemen. China ziet Taiwan als haar eigen grondgebied.

Om de relatie met China goed te houden, erkennen de Verenigde Staten Taiwan niet. Ze onderhouden geen diplomatieke banden met de machthebbers op het eiland. Het telefoontje tussen Trump en Tsai was een grote afwijking van dat beleid.

Demonstranten schreeuwen door eed Trump heen

Tijdens de beëdiging van Donald Trump vonden in Washington meerdere protesten plaats. Een groep demonstranten kwam dicht bij de plek waar toeschouwers Trump de eed zagen afnemen. Zij schreeuwden door het proces heen, waardoor enkele aanwezigen het afnemen van de eed nauwelijks konden horen:

Protesters interrupting @POTUS reciting the oath of office. Made it nearly impossible for Trump VIPs to hear oath pic.twitter.com/gumjqLD6xC

— Jeremy Diamond (@JDiamond1) 20 januari 2017

Trump arriveert voor lunch in het Capitool

President Donald Trump en first lady Melania zijn gearriveerd voor een lunch in het Capitool, een traditie sinds de beëdiging van president Eisenhouwer in 1953. Bij de maaltijd zijn zowel Democraten als Republikeinen aanwezig. Onder meer Bill en Hillary Clinton zijn van de partij.

Trump and Melania arrive at the congressional lunch pic.twitter.com/fTlAEdTJa5

— Alexis Levinson (@alexis_levinson) 20 januari 2017

Voorafgaand aan de lunch werd een toespraak gegeven over de standbeelden in de ruimte, waarna een gebed volgde. Op het menu staan onder meer kreeft, garnalen en biefstuk. Tussen de gangen door worden cadeaus gepresenteerd.

Politici tweeten over de beëdiging van Trump

Op social media hadden veel (oud-)politici het vandaag over de inauguratie van Trump:

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau I offer my congratulations to Donald J. Trump on his inauguration as the 45th President of the United States: https://t.co/1ZLjO3G7ut
Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Congratulations @POTUS President Trump!! Gefeliciteerd President Trump!! https://t.co/H1sJJ6L73p
Twitter avatar SpeakerRyan Paul Ryan The peaceful transition of power is complete. #inaugurationday https://t.co/UwmjaCF7u3
Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton I'm here today to honor our democracy & its enduring values. I will never stop believing in our country & its future. #Inauguration
Twitter avatar marcorubio Marco Rubio Today Jeanette & I pray for @realDonaldTrump May God protect you & your family & give you wisdom & strength to lead our nation. MR
Twitter avatar marcorubio Marco Rubio We also thank @BarackObama @MichelleObama for your service to our country. May God bless you as you begin this new phase in your lives. MR
Twitter avatar SenSanders Bernie Sanders Today will be a tough day, but we can't throw up our hands in despair. We have to fight back. We are not giving up. https://t.co/y3lJf9wzEq
Twitter avatar JebBush Jeb Bush Congratulations, Mr. President!
Twitter avatar GovMikeHuckabee Gov. Mike Huckabee Give Hillary her due-she showed up. Shows dignity and class. A real lesson for the House Dems who lacked respect and pouted at home.
Twitter avatar CarlyFiorina Carly Fiorina Today we celebrate the peaceful transfer of power in our country. Congratulations @realDonaldTrump & @mike_pence (1/2)
Twitter avatar Schwarzenegger Arnold President Obama, thank you for your service. President Trump, congratulations and good luck.

Zoon Barron Trump speelt kiekeboe met nichtje

Terwijl zijn vader bezig was met de eerste documenten als staatshoofd te onderteken, had zoon Barron Trump (10) heel andere dingen aan zijn hoofd. De kleine Trump speelde liever spelletjes met zijn nichtje. Kiekeboe, een beetje kietelen en proberen een high five te geven. Op Twitter werd Barron door sommige al snel "het enige echte mens in het Witte Huis genoemd".

Barron Trump is the only real human in the White House right now. #Inauguration pic.twitter.com/ZlWASga0a8

— Josh Sánchez (@jnsanchez) 20 januari 2017

Twitter avatar robin1of9 Robin Hamilton Barron plying peekaboo with his niece is the only real human thing happening right. #notmypresident #InaugurationDay
Twitter avatar 9818783J jonbenet Look at Barron being a human! https://t.co/Khw00gsPvU
Twitter avatar jnsanchez Josh Sánchez Barron Trump is the only real human in the White House right now. #Inauguration https://t.co/ZlWASga0a8

Bekijk de eed van Trump terug

Het is een magisch moment, waarop de 'president-elect' de presidentiële eed aflegt. Na het uitspreken van de tekst is hij staatshoofd. Bekijk hier hoe Trump de eed zweert:

Donald Trump becomes the President of the United States #inauguration https://t.co/h5lU1yLHbe

— Daniella Diaz (@DaniellaMicaela) 20 januari 2017

De tekst die Trump moest uitspreken om president te worden luidt:

"I, Donald John Trump, do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."

Welke woorden kwamen het meest voor in de speech van Trump?

De Amerikaanse zender CNN heeft geteld welke woorden het meeste voorkwamen in de inauguratiespeech van Trump. Het meest genoemde woord was 'America', gevolgd door 'American' of 'Americans'. De lijst:

  • America: 18
  • American/s: 16
  • All: 12
  • People: 9
  • Country: 9
  • Again: 9
  • One: 8
  • Every: 7
  • Everyone: 4
Twitter avatar mj_lee MJ Lee No mention of healthcare in Trump's inaugural address, and (so far), no healthcare section on the new WH website.

Bekijk hier de hele toespraak:

Trump tekent eerste presidentiële decreten

Kort na zijn inauguratie heeft president Trump zijn eerste documenten als staatshoofd ondertekend. Hierin worden onder meer ministers aangesteld, onder wie defensieminister James Mattis. Tijdens het proces maakte Trump een grap over het uitdelen van handtekeningen als beroemdheid. Bij het ondertekenen werd Trump geflankeerd door zijn gezin, vicepresident Mike Pence en Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Twitter avatar CNBC CNBC BREAKING: Trump signs his first orders as the 45th President. https://t.co/rB9Djs5NWX

Een van de kinderen die aanwezig was, riep - eerlijk als kinderen zijn - luidkeels: "Ik wil naar huis!" Op Twitter werd hier direct op gereageerd:

Twitter avatar PrepperNut PrepperNut Little kid "I wanna go home" while Trump signs papers. Don't blame you darlin'. BORING for a kid. #inaugurationday
Twitter avatar TomManatos Tom Manatos I love the realness of kids.While Pres Trump signs documents w/all Congressional leaders looking on some kid keeps saying "I wanna go home!"
Twitter avatar artist35 Terry @ShepNewsTeam We all wish you would go home. Now let us listen to OUR new President Trump as he signs paperwork.

Na de ondertekeningen werd door de aanwezigen lang geapplaudisseerd.

Obama stapt nog eenmaal in de helikopter

Nog eenmaal mag oud-president Barack Obama gebruik maken van de helikopter Marine One, die hem vervoert van de inauguratie.

Obamas board a helicopter to leave Washington #inauguration
https://t.co/Ai05pqVnFi

— Daniella Diaz (@DaniellaMicaela) 20 januari 2017

Trump stuurt zijn eerste tweets als president

Donald Trump heeft zijn eerste tweets uitgestuurd als president, hoewel nog wel van zijn persoonlijke account.

Hij herhaalde enkele zaken uit zijn toespraak, zoals dat er vandaag niet simpelweg een machtsoverdracht van de ene regering naar de andere, maar van "een machtsoverdracht van Washington D.C. terug naar u, het Amerikaanse volk".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Today we are not merely transferring power from one Administration to another, or from one party to another – but we are transferring...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump power from Washington, D.C. and giving it back to you, the American People. #InaugurationDay
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump January 20th 2017, will be remembered as the day the people became the rulers of this nation again.

Ook beloofde Trump maatregelen om banen terug te halen uit landen als Mexico en China naar de Verenigde Staten:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We will bring back our jobs. We will bring back our borders. We will bring back our wealth - and we will bring back our dreams!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We will follow two simple rules: BUY AMERICAN & HIRE AMERICAN!
#InaugurationDay #MAGA🇺🇸

De lunch

Nu de inauguratie voorbij is, volgt een lunch in het Capitool, een traditie sinds de beëdiging van president Eisenhouwer in 1953.

Op het menu staan onder meer kreeft, garnalen en biefstuk. Tussen de gangen door worden cadeaus gepresenteerd.

Twitter avatar JakeSherman Jake Sherman THE LUNCH. Good afternoon from the Capitol. This is where the next president will lunch w members of congress. https://t.co/JPvitGlnjo

De sfeer buiten het Capitool

Zijn drie kinderen trekken bekijks van Trumphaters en aanhangers. De glimlachjes die hun borden veroorzaken laten zien dat Amerika vandaag niet verdeeld hoeft te zijn.

"Het zijn apolitieke borden geworden", vertelt Joel Hegg (37) terwijl de stem van Donald Trump over de mall galmt. "Alleen de oudste snapte hoe hij een protestbord moest maken." De inwoner van Hendon, Virginia wilde vandaag zijn kinderen een inauguratie laten meemaken, ook al stemde hij niet op Trump. "Ze moeten leren hoe democratie werkt. Gelukkig is het rustig."

Foto Hans Klis

 

Op het WEF ging het vandaag vooral over Trump

Behalve de inauguratie van Donald Trump vond vrijdag ook de laatste dag van het World Economic Forum in Davos plaats. Op dit forum, waar economische en politieke hoogwaardigheidsbekleders spreken over de wereldeconomie, ging het veel over de nieuwe Amerikaanse president

De sfeer buiten het Capitool

"Vandaag voel ik me veilig genoeg om mijn pet op te zetten", lacht Nicolas Zuccero (23). Hij heeft hem sinds zijn eerste Trump-rally hier in DC. "Het was een biker rally. Ik ging erheen met mijn moeder uit Michigan, waar ik ook vandaan kom".

Zuccero oogt een beetje verlegen. Betrapt met zijn pet op naast het Capitool. De staat stemde overwegend op Clinton. "Ik ben wat vrienden kwijtgeraakt door mijn steun aan Trump." Hij is blij dat mensen vandaag hier demonstreren tegen Trump. "Het is niet mijn dag ofzo. Goed om te zien dat mensen hun grondrechten uitoefenen." Zuccero hoopt dat de anti-Trumpers tot inkeer komen na het zien van de economische voorspoed die zijn beleid brengt.

Foto NRC

 

De inauguratie is voorbij

Voormalig president Obama en zijn opvolger Trump hebben het Capitool verlaten na de beëdiging:

Obama and Trump exit the #inauguration. https://t.co/r9NL80NDAi

— Daniella Diaz (@DaniellaMicaela) 20 januari 2017

Toespraak terugkijken

In een speech van iets meer dan een kwartier heeft Donald Trump zijn plannen voor de Verenigde Staten uiteen gezet. De hele toespraak is hier terug te zien:

Het volkslied

De 16-jarige Jackie Evancho zong zojuist het Amerikaanse volkslied.

Op haar tiende werd Evancho, in minder dan geen tijd, een grote ster via de televisietalentenjacht America’s Got Talent waar ze de tweede plaats bereikte met haar onwaarschijnlijke operazang.

Handen schudden

Direct na zijn inauguratie schudde Trump, gekleed in een zwarte overjas en zijn karakteristieke rode stropdas, de hand van zijn voorganger Barack Obama. Dat deed ook Mike Pence, die werd geïnaugureerd als de nieuwe vice-president.

Lees ook: Trump beëdigd als 45e president Verenigde Staten

Trump: America first

Trump sluit de speech af met zijn campagneslogan: "We will make America great again." Daarna zegt hij nog "God zegene jullie en God zegene de Verenigde Staten van Amerika".

Een president voor alle Amerikanen

Trump beloofde een president voor alle Amerikanen te zijn: "Of je nu zwart, bruin of wit bent: we bloeden allemaal hetzelfde rode bloed van patriottisme". Trump zei ook dat alle mensen, ongeacht hun afkomst, "schepselen van dezelfde almachtige Schepper" zijn.

Bewaking van de grenzen

Trump zei dat er triljoenen uitgegeven is aan andere landen terwijl de welvaart, de industrie en de infrastructuur in de VS afbrokkelden. Daar moet volgens hem direct een einde aan komen.

De grenzen moeten weer worden bewaakt, de banen moeten terugkeren naar de VS door de industrie weer terug te halen en de infrastructuur moet worden hersteld.

Tijd van Amerikaanse bemoeienis voorbij

Trump liet weten dat de tijd van Amerikaanse bemoeienis in de wereld voorbij is: "We dringen onze manier van leven aan niemand op. In plaats daarvan kiezen we ervoor om het te laten stralen als voorbeeld voor allen."

Direct erna liet hij weten actie te ondernemen om moslimterrorisme uit te wereld te verbannen. "We zullen het islamitisch terrorisme van de Aarde vegen"

Presidentiële Twitteraccount

Het officiële presidentiële Twitteraccount is geüpdatet en bevat nu een foto van Donald Trump. De kersverse president heeft nog geen tweets gestuurd. Bij de profielomschrijving van Trump staat: "Working on behalf of the American people to make our country great again."

Criminaliteit kost te veel levens

In zijn speech haalde hij ook aan dat door criminaliteit, gang-geweld, en drugs te veel doden zijn gevallen. "Maar dit stopt nu", zei Trump.

Uithaal naar de elite

Trump haalde tijdens zijn speech nog even uit naar de elite, waar hij tijdens zijn campagne zo hard tegen was. "Terwijl Washington opbloeide, leed het Amerikaanse volk." Volgens Trump zijn die tijden voorbij. "20 januari 2017 zal bekend worden als de datum dat het Amerikaanse volk de macht terug pakte. De vergeten personen van Amerika zullen niet langer vergeten worden."

Land opnieuw opbouwen

Volgens Trump is nu de tijd aangebroken om het land opnieuw op te bouwen. Daarbij zullen ze voor uitdagingen komen te staan, maar deze zal hij overwinnen.

Trump bedankt alle Amerikanen

In zijn toespraak bedankt Trump alle Amerikanen. Daarnaast bedankte hij Barack en Michelle Obama "voor hun gracieuze hulp bij het transitieproces".

Donald Trump is beëdigd

Donald Trump heeft zojuist de eed afgelegd en mag zich de 45ste president van de Verenigde Staten noemen. Direct na de beëdiging klonken er saluutschoten van het Amerikaanse leger.

De tekst die Trump moest uitspreken om president te worden luidt: "I, Donald John Trump, do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."

Donald Trump legt de eed af

Het koor is afgelopen en Trump staat op het punt om de eed af te leggen.

Mormon Tabernacle Choir treedt op

Na het beëdigen van Mike Pence zingt het driehonderdzestigkoppige Mormon Tabernacle Choir nog een ode aan de Verenigde Staten. Daarna neemt Donald Trump de eed af.

Twitter avatar MormonTabChoir Mormon Tab. Choir The Choir waits to sing at today's United States Presidential #Inauguration https://t.co/EZ0Ne9Jvhm
Lees ook: Deze artiesten treden (niet) op bij de inauguratie van Trump

Mike Pence legt zijn eed af

Mike Pence heeft zojuist de eed afgelegd. Hij is nu de 48ste vicepresident van de Verenigde Staten.

Twitter avatar GOP GOP The 48th Vice President of the United States of America, @mike_pence! #InaugurationDay https://t.co/TxcfrZFhVC

Schumer prijst de Amerikaanse democratie

In een speech heeft senator Chuck Schumer de Amerikaanse democratie geprezen. Hij wees op de verdeeldheid in de Verenigde Staten, maar stelt dat alle Amerikanen verenigd zijn in één ding: hun trouw aan het vaderland. Hij prees verder de "vreedzame overdracht van macht".

Chuck Schumer

Zojuist heeft het koor van Missouri State University opgetreden en is nu het woord aan de New Yorkse senator Chuck Schumer.

Zes lezingen

Tijdens de inauguratie worden er zes lezingen voorgedragen door geestelijken. Het eerste gebed dat werd uitgesproken heet het Gebed van Salomo om wijsheid.

Donald Trump nu ook op het bordes

Ook Donald Trump betreedt het podium en hij steekt zijn duim op.

Mike Pence arriveert op het bordes

Mike Pence, de nieuwe vicepresident, is gearriveerd op het bordes. Hij zal als eerst geïnaugureerd worden.

Familie Trump arriveert op het Capitool

Met nog een klein kwartier te gaan tot de beëdiging is de familie van Donald Trump gearriveerd op het Capitool:

The Trump family arrives to Capitol Hill #inauguration https://t.co/UTbytMOmnq

— Daniella Diaz (@DaniellaMicaela) 20 januari 2017

Hooggerechtshof bij het Capitool

Ook de rechters van het Hooggerechtshof zijn bij het Capitool aangekomen om de beëdiging van Trump bij te wonen. De Amerikaanse 'Supreme Court' bestaat normaal uit negen rechters, maar momenteel uit acht.

De conservatieve rechter Antonin Scalia overleed bijna een jaar geleden, maar is tot op heden niet vervangen. Obama stelde voor om Merrick Garland aan te stellen, maar de Republikeinen in het Congres verwierpen deze kandidaat. Zij vonden dat Trump de opvolger moest kiezen. De aanstaande president heeft laten weten zo snel mogelijk met een nieuwe kandidaat op de proppen te komen.

Actievoerders gooien ruiten in

Bij een protestmars tegen Trump in Washington hebben in het zwart geklede actievoerders de ruiten van een McDonald's-restaurant kapot gegooid. Ook de ruiten van een vestiging van de Bank of America sneuvelden.

De politie heeft ingegrepen en daarbij is pepperspray gebruikt, zo meldt een ooggetuige aan persbureau Reuters.

'This is what democracy looks like'

"We hebben al zeven checkpoints gedwongen om te sluiten." Aaron Huertas (32) probeert de menigte voor de Red Gate op Indiana Ave op te zwepen. Hier staan zo'n 150 demonstranten van de klimaatactie van het over de stad verspreidde Disrupt J20. "Ik heb het nog nooit zo onrustig gezien bij een inauguratie", vertelt hij. "Dit is mijn vierde". Bush was niet oké, "maar hij was tenminste geen klimaatontkenner".

Volgens Huertas is niet alleen de democratie maar de hele wereld. Daarom staat de activist hier vandaag en als het moet de komende vier jaar. "This is what democracy looks like", springt hij mee met zijn mede-demonstranten.

Foto NRC

 

Witte Huis neemt afscheid van Obama

Nadat Barack Obama al via Twitter afscheid nam van het Amerikaanse volk heeft ook het account van het Witte Huis een afscheidsgroet gestuurd. In de tweet werd gerefereerd aan de iconische slogan van Obama's eerste campagne: 'Yes we can'.

Twitter avatar WhiteHouse The White House Yes we can.
Yes we did.
Thank you for being a part of the past eight years. https://t.co/mjmr4RkxpV

'Never Hillary'

Miriam Burstein (63) is een "diehard fan" van Donald Trump. Voor de ingang van Yellow gedeelte van de Mall staat de inwoner van Silver Springs, Maryland met een bord te protesteren tegen Hillary Clinton. "Ze is een crimineel. Ze heeft Benghazi laten gebeuren." Burstein wijst op haar bord:

"Tijdens de verkiezingen moest ik wel voor Trump stemmen. Want: Never Hillary."

Burstein is niet bitter, even hiervoor stond ze nog te knuffelen met een anti-Trump activist: "Dit is Amerika, hier mag je van mening verschillen. Dat hele zooitje in Washington is corrupt. Daarom stemde ik Trump. Als zakenman heeft hij de vaardigheden en kennis om de boel op te schonen."

Het wordt een mooie dag voor Burstein. Ondanks het koude natte weer. Ze kreeg net een kaartje voor de inauguratie in haar handen geduwd.

Foto NRC

 

Clintons arriveren bij de inauguratie

Bill en Hillary Clinton zijn gearriveerd bij het Capitool voor de inauguratie voor Donald Trump:

Bij de beëdiging van een nieuwe president is het gebruikelijk dat alle oud-presidenten aanwezig zijn. Zo ook vrijdag. Alleen George H.W. Bush en zijn vrouw laten vrijdag verstek gaan, vanwege de gezondheid van de oud-president. Bush werd eerder deze week opgenomen op de intensive care.

Familie Trump drinkt thee met de Obama's op het Witte Huis

Donald en Melania Trump zijn gearriveerd op het Witte Huis. Daar drinken zij een kopje thee met Barack Obama en first lady Michelle. Aankomend vicepresident Mike Pence en zijn echtgenote zijn er ook bij

https://t.co/4nFTZLz2of

— Daniella Diaz (@DaniellaMicaela) 20 januari 2017

Aan het einde van het onderhoud met de Trumps kreeg Barack Obama nog een cadeautje van zijn personeel gepresenteerd. De president kreeg twee Amerikaanse vlaggen die tot daarvoor op het Witte Huis hadden gewapperd.

NRC-correspondent Hans Klis peilt de stemming in Washington

NRC-correspondent Hans Klis is momenteel in Washington om de stemming te peilen onder de toegestroomde mensenmassa:

"Het is een beetje traditie voor Betsy Piette (67) om te demonstreren in Washington tijdens de inauguratie. Ze stond hier in 1981 en 1993 ook tegen Ronald Reagan en Bill Clinton. Terwijl de menigte 'No Trump, no KKK, no Fascist USA' roept, deelt. Piette flyers uit voor de socialistische group Workers World Party voor Union Statiob. De gepensioneerde activist is uit Philadelphia afgereisd naar de hoofdstad om te demonstreren tegen 'Trump en zijn boeven' die ons 'alle verworvenheden zoals social security wil afnemen en klimaatregelgeving wil terugdraaien. We hebben hier te hard voor gewerkt'. Piette weet dat er niks tegen de inauguratie van Trump te doen is. Maar ze is hoopvol door alle actiegroepen die zich hebben gemobiliseerd. 'Wie weet of hij 4 jaar volmaakt. Zijn steun is zo nauw en is gebaseerd op angst.'"

Foto NRC.

 

Klimaatprotest tegen Trump op 3St NW #j20 #Inauguration pic.twitter.com/dErWMLHgbQ

— Hans Klis (@rechterhans) 20 januari 2017

Trump woont dienst bij in Episcopal Church

Donald Trump is bij de Episcopal Church gearriveerd, waar hij een dienst zal bijwonen met zijn vrouw Melania. De plechtigheid wordt geleid door pastoor Robert Jeffress.

Tijdens de dienst stond Jeffress stil bij de verkiezingsoverwinning van Trump, die de pastoor naar eigen zeggen al vroeg voorspelde.

Twitter avatar DanScavino Dan Scavino Jr. 'I told you - that you would be the 45th President of the United States, long before the first primary vote...'
Pastor @robertjeffress

Afscheidsgroet Obama via Twitter

Vlak voor hij het stokje overdraagt aan Donald Trump, tweet Barack Obama nog een afscheidsgroet van het presidentiële Twitteraccount @POTUS . Hij noemde zijn presidentschap "de eer van mijn leven" en roept mensen op in verandering te blijven geloven.

Twitter avatar POTUS President Obama It's been the honor of my life to serve you. You made me a better leader and a better man.
Twitter avatar POTUS President Obama I won't stop; I'll be right there with you as a citizen, inspired by your voices of truth and justice, good humor, and love.
Twitter avatar POTUS President Obama I'm still asking you to believe - not in my ability to bring about change, but in yours. I believe in change because I believe in you.

Nadat Trump beëdigd is, neemt hij het presidentiële Twitteraccount over. De tweets van Obama worden daarna opgeslagen in het account @POTUS44 .

Het Witte Huis ondergaat een pijlsnelle metamorfose

Terwijl de inauguratie zich voltrekt, ondergaat het Witte Huis een pijlsnelle metamorfose: in ongeveer vijf uur gaan de spullen van de familie Obama eruit, en die van de familie Trump erin.

Zodra de president en zijn opvolger om half elf de deur uitgaan op weg naar het Capitool voor de beëdiging van Trump, komt het personeel van het Witte Huis, dat bestaat uit ongeveer 90 personen, van schoonmakers tot onderhoudsmonteurs, in actie om het pand aan te passen aan de nieuwe bewoners.

Lees ook: Operatie Witte Huis-verhuizing: in vijf uur moet de boel over

Rutte: wereld niet op z'n kop met installatie Trump

"Er is wel iets aan de hand in de wereld", waren de inleidende woorden van premier Rutte zojuist op zijn wekelijkse persconferentie toen hij begon over de inauguratie van Trump. "Er zal het nodige veranderen, maar we zullen zijn beleidsdaden moeten afwachten", zei Rutte. Hij denkt niet dat de wereld op z'n kop zal worden gezet onder president Trump. "Er is een nieuwe president, en die zal zijn eigen accenten zetten." Eén ding is volgens Rutte zeker:

"Hij is een president die zich tamelijk expliciet en expressief uit via Twitter. Het lijkt me verstandig daar niet iedere keer op te reageren, maar te kijken naar de beleidsdaden van deze regering."

Gevraagd naar of hij melancholisch wordt van het vertrek van Obama, zei Rutte dat "hij niet iedere keer als een regeringsleider vertrekt in een hoekje kan gaan zitten snikken". Maar hij heeft heel prettig met Obama samengewerkt, benadrukte Rutte.

Rellen tegen Trump in Washington

Terwijl de inauguratie nog moet plaatsvinden, zijn de eerste relletjes in Washington al gesust tussen anti-Trump-demonstranten en Trump-aanhangers. Volgens The Washington Post, zouden enkele honderden anti-Trump-demonstranten de straat op zijn gegaan.

De tegenstanders verzamelden zich voor de ingang van het zogenoemde Deploraball, een bal dat donderdagavond gehouden werd voor Trump-aanhangers.

Midden op straat staken zij voorwerpen in brand en maakten ze Tump-aanhangers uit voor "racisten" en "nazi's". Toen de anti-Trump-demonstranten met objecten begonnen te gooien, greep de politie in. Daarbij maakten de agenten gebruik van pepperspray.

Twitter avatar nu1wcf Clarence Williams Protestors: "We refuse a fascist America " https://t.co/yOi08JjFyj

Trump is wakker en twittert

In Washington is het net na achten in de ochtend en Trump is wakker. Via Twitter laat de aankomend president weten "dat het vandaag allemaal gaat beginnen".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It all begins today! I will see you at 11:00 A.M. for the swearing-in. THE MOVEMENT CONTINUES - THE WORK BEGINS!

Zo gaat de dag verlopen

Hennis hoopt op minder tweets van Trump

De inauguratie van Donald Trump houdt ook de gemoederen in Den Haag bezig. Minister Hennis (Defensie, VVD) zei vanochtend voor aanvang van de ministerraad dat ze Trump wil beoordelen op z'n daden en dat het wel wat minder mag met die tweets. "Die veroorzaken heel veel discussie en voorpaginanieuws, en volgens mij is de wereld daar niet bij gebaat", aldus Hennis. Lees meer op ons Campagneblog.

Zo ziet de inhuldiging van Trump er uit op de kaart

De inhuldiging van een Amerikaanse president kost veel tijd, moeite, en vooral: geld. 19 miljoen dollar werd er tot nu toe uitgegeven aan het feestje waarop Donald Trump ingezworen zal worden als de 45ste Amerikaanse president. Maar hoe ziet de inhuldiging van Trump er uit op de kaart?

De Amerikaanse National Guard zet routineus een enorme kaart van 12 bij 18 meter in, compleet met maquettes, om de beveiliging van de ceremonie te plannen. Bekijk de video daarvan hieronder.

Bekijk ook: Zo ziet de inhuldiging van Trump er uit op de kaart

Dit staat er vandaag allemaal te gebeuren

Welkom allemaal! in dit liveblog zullen we je de rest van de dag op de hoogte houden van de inauguratie van Trump. Deze 58ste inauguratie verloopt volgens een vast programma: de eedaflegging bij het Capitool, de inaugurele rede van de nieuwe president, een lunch in het Congress, de parade over Pennsylvania Avenue naar het Witte Huis en tot slot de inaugurale bals. Dat is in al die jaren weinig veranderd.

Wat gebeurt er?

- Traditiegetrouw verblijft de nieuwe president de nacht voor de inauguratie in Blair House, het gastenverblijf van de president. Donald Trump overnacht niet in het nabijgelegen, gloednieuwe Trump International Hotel aan Pennsylvania Avenue.

- Trump woont een dienst bij in de St. John's Episcopal Church tegenover het Witte Huis. Vertrekkend president Obama ontvangt hem in het Witte Huis. Om 10.30 uur vertrekken ze naar het Capitool.

- Vanaf 11.30 in Washington, 17.30 uur Nederlandse tijd begint de inauguratieplechtigheid bij het Capitool. Dat is vanaf 17.15 uur te volgen op NPO1.

- Om 18.00 uur Nederlandse tijd neemt opperrechter John Roberts Trump de eed af. Zodra hij die heeft uitgesproken, is hij de 45ste president van de Verenigde Staten. Aansluitend speelt de band "Hail to the Chief" en worden er 21 kanonschoten gelost. Daarna houdt Trump zijn inauguratieplechtigheid.

- Na de inauguratie volgt een lunch in het Capitool, een traditie sinds de beëdiging van president Eisenhouwer in 1953. Op het menu staan onder mee kreeft, garnalen en biefstuk. Tussen de gangen door worden cadeaus gepresenteerd.

- De presidentiële parade begint rond 21.00 uur Nederlandse tijd. De optocht telt zo'n 8.000 deelnemers. De optocht zal zo'n 90 minuten duren, een van de kortste in de geschiedenis.

- Er zijn twee officiële dansfeesten in het Walter E. Washington Convention Center en een militair gala, Salute to our Armed Services Ball, in het National Building Museum. Daarnaast zijn er tientallen informele feestelijke bijeenkomsten.

- Op zaterdag 21 januari is er een gebedsdienst in de Nationale Kathedraal van Washington.