Recensie

Recensie Boeken

Vierkant blokje in een rond gat

Trumps veiligheidsadviseur Michael T. Flynn ziet niets in samenwerking met Rusland.

Amerika is in oorlog. Erger, Amerika is die oorlog aan het verliezen. ‘We zijn verwikkeld in een wereldoorlog en maar heel weinig Amerikanen zijn zich daarvan bewust en nóg minder hebben een idee hoe we die oorlog kunnen winnen.’

Aan het woord is luitenant-generaal Michael T. Flynn (1958), de Nationale Veiligheidsadviseur van Donald Trump. Het wereldwijde conflict dat de Amerikanen niet zien, is de oorlog tegen de radicale islam. En, inderdaad, Flynn heeft wél ideeën hoe je die oorlog kunt winnen.

In The Field of Fight. How We Can Win the Global War Against Radical Islam and Its Allies roept hij de VS op tot mobilisatie ‘van elk element van nationale kracht in een coherente en gesynchroniseerde wijze – vergelijkbaar met de inspanningen gedurende WO II en de Koude Oorlog – om zo effectief een gevecht te kunnen voeren dat waarschijnlijk verscheidene generaties gaat duren.’

De Amerikaanse president heeft veel adviseurs voor veiligheidsvraagstukken. In die kluwen neemt Flynn een bijzondere plaats in. Als persoonlijk raadgever hoefde hij niet door hoorzittingen in de Senaat, maar Flynn is wel de man die Trump op crisismomenten als eerste adviseert over Noord-Korea, Syrië of Vladimir Poetin. Alleen al daarom is wat hij schrijft de moeite waard. In een wereld die in spanning wacht op nieuw beleid van het Witte Huis levert The Field of Flight – mogelijk – een paar clous.

Michael Flynn is een product van het Amerikaanse leger. Zijn vader was sergeant, twintig jaar onder de wapenen, een veteraan van de Tweede Wereldoorlog en Korea. Flynn schildert zichzelf graag af als een deugniet en dwarse denker, een loyale onruststoker. Als jongetje moest hij zich staande houden in een gezin van negen kinderen, als tiener dreigde hij af te glijden naar de criminaliteit – een scout van het leger, die hem van een basketbalveldje plukte, was zijn redding.

Flynns eigen carrière in het leger duurde 33 jaar. Zijn eerste gevechtservaring deed hij op in Grenada en Haiti, later was hij in Afghanistan en Irak. Zijn specialisme: intelligence. Flynn was goed in zijn vak. Succesvolle missies leidden uiteindelijk tot de hoogste baan in militaire inlichtingen: directeur van de Defense Intelligence Agency (DIA).

Eenmaal aan de top ging het mis. Het ‘vierkante blokje in het ronde gat’, zoals hij zichzelf graag noemt, had niet de diplomatieke gaven om een ingewikkelde organisatie te leiden en had openlijk kritiek op de man die hem had benoemd, president Obama. Oplossing: vervroegd pensioen. Hij richtte een bedrijf op dat handelt in inlichtingen, zette zijn frustratie om in dit boek en zocht toenadering tot Trump. Onder Obama is Amerika verzwakt en was het, zo scheldt Flynn, niet politiek correct om jihadisten als belangrijke bedreiging te zien.

De belangrijkste vijanden van de VS zijn Iran én Rusland. Flynn ziet niets in samenwerking met Rusland in de strijd tegen jihadisten. We moeten niet vergeten, zegt hij, dat Rusland niet in Syrië was om IS te bestrijden, maar om een bondgenoot in Damascus te helpen. Hij ziet meer in samenwerking met Israël, Egypte, Jordanië en met landen in Oost-Europa. Ook moeten de VS de banden met traditionele Europese bondgenoten aanhalen. Flynns analyse staat haaks op het schimmige beeld dat we nu hebben van Trumps opvattingen.