Trump: ‘We gaan het land verenigen’

Inauguratie

Foto Mike Segar / Reuters

„We gaan het land verenigen – jullie weten het allemaal, de helft van jullie heeft de pet op – maar we gaan Amerika weer groots maken voor al onze mensen, voor iedereen.” Dat zei Donald Trump donderdag bij het concert bij het Lincoln Memorial aan de vooravond van zijn inauguratie als 45ste president van de Verenigde Staten, die vandaag omstreeks zes uur Nederlandse tijd zou plaatsvinden.

Trumps presidentschap begint onder donkere wolken. De Amerikaanse veiligheidsdiensten onderzoeken interacties tussen drie van Trumps voormalige adviseurs en Rusland, ten tijde van of na de campagne, zo werd donderdag definitief duidelijk. De machtsoverdracht op ministeries verloopt chaotisch. Slechts twee van Trumps ministers zijn dicht bij goedkeuring door het Congres. Donderdag verzocht Trumps team op de valreep vijftig van Obama’s stafleden op cruciale posten, bijvoorbeeld die betrokken zijn bij de strijd tegen IS, voorlopig aan te blijven. Bij eerdere aantredende presidenten was de welwillendheid onder de bevolking hoog, dit keer is die slechts 44 procent.

De inauguratie van een nieuwe president behoort een plechtigheid te zijn die het land verenigt in patriottisme. Maar in de VS is dit steeds minder het geval.

De kloof tussen Democraten en Republikeinen is door de naargeestige, venijnige verkiezingsstrijd verdiept. Van de Amerikanen ziet 55 procent de plechtigheden vooral als een onderling feestje van Trump en zijn aanhang, blijkt uit een peiling van Gallup.

De inauguratieplechtigheid in Washington begint om 11.30 uur Amerikaanse tijd, 17.30 Nederlandse tijd, en is te volgen via NPO 1, van 17.15-18.45 uur.