Trump beëdigd als 45ste president Verenigde Staten

Ook de nieuwe vice-president Mike Pence legde de eed af.

Foto Mandel Ngan / AFP

Donald Trump is in Washington officieel ingezworen als de 45ste president van de Verenigde Staten. Aan de voet van het Capitool legde de Republikein om 12 uur plaatselijke tijd met zijn hand op de Bijbel de inaugurele eed af.

Direct na zijn inauguratie schudde Trump, gekleed in een zwarte overjas en zijn karakteristieke rode stropdas, de hand van zijn voorganger Barack Obama. Dat deed ook Mike Pence, die werd geïnaugureerd als de nieuwe vice-president.

Toespraak

Zijn inauguratietoespraak sloot Trump af met de slogan die hem het presidentschap bracht:

“We zullen Amerika weer sterk maken. We zullen Amerika weer rijk maken. We zullen Amerika weer trots maken. We zullen Amerika weer veilig maken. En ja: we zullen Amerika weer groots maken.”

In de rest van zijn rede benadrukte Trump vooral dat de macht nu weer in handen is van het Amerikaanse volk:

“Terwijl de elite feestvierde in de hoofdstad, was er weinig reden tot vreugde voor de worstelende families in het land. Dat verandert nu en hier. [...] 20 januari 2017 zal herinnerd worden als de dag dat het volk weer de baas werd. De vergeten mannen en vrouwen van het land zullen niet langer vergeten zijn.”

De nieuwe president nam ook een voorschot op de protectionistische politiek die hij heeft gezegd te gaan voeren. “We geven een boodschap af die in elke buitenlandse hoofdstad te horen zal zijn: vanaf nu is het Amerika eerst.”

Obama en vice-president Joe Biden stonden tijdens de plechtheid op de voorste rij. Trumps vrouw Melania en zijn kinderen stonden ook op het inauguratiepodium. Hillary Clinton, die in november de verkiezingen verloor van Trump, was eveneens aanwezig. Net als haar man, ex-president Bill. Ook de voormalige presidenten Jimmy Carter en George W. Bush woonden de beëdiging bij. Alleen George Bush senior ontbrak om gezondheidsredenen.

Demonstranten

In de uren voor de beëdiging was het op verschillende plaatsen in Washington onrustig. De oproerpolitie moest ingrijpen toen antifascistische en anarchistische betogers met objecten begonnen te gooien. De demonstranten sloegen ook de ruiten in van het gebouw van de Bank of America en van een McDonald’s.

Intussen lieten Obama en Trump allebei van zich horen op Twitter. Trump keek vooruit naar de inauguratie, terwijl Obama afscheid nam van het Amerikaanse volk:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It all begins today! I will see you at 11:00 A.M. for the swearing-in. THE MOVEMENT CONTINUES - THE WORK BEGINS!
Twitter avatar POTUS President Obama It’s been the honor of my life to serve you. You made me a better leader and a better man.

Zijn laatste nacht als president-elect bracht Trump geheel naar traditie door in Blair House, het gastenverblijf van de president. Niet in zijn eigen Trump International Hotel aan Pennsylvania Avenue, vlakbij het Witte Huis.

Trump en echtgenote Melania arriveerden 2,5 uur voor de inauguratie bij het Witte Huis, waar zij president Obama en first lady Michelle ontmoetten. Gezamenlijk dronken ze thee, waarna Trump en Obama in de presidentiële limousine vertrokken naar het Capitool.